Annonce
Udland

Demokrat i rigsret: Trump stod bag korrupt plan for genvalg

Handout/Reuters
Præsident Trump hvervede udenlandsk indblanding i USA's demokratiske valg, siger anklager Adam Schiff.

Adam Schiff, en af de demokratiske anklagere i rigsretssagen i USA, beskylder onsdag aften dansk tid Donald Trump for at stå bag en korrupt plan. Den skulle presse Ukraine til at hjælpe ham med at blive genvalgt som præsident i 2020.

Førstedagen tirsdag handlede mest om proceduren i Senatets rigsretssag. Onsdag er der taget hul på selve anklagen mod præsidenten.

Schiff er formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus. Han siger, at Trump pressede Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, til at grave snavs op om tidligere vicepræsident Joe Biden og hans søn. Det skulle ske på grundlag af anklager, der ikke var underbygget.

- Præsident Trump hvervede udenlandsk indblanding i vores demokratiske valg. Han misbrugte sit embedes magt til at søge hjælp i udlandet for at forbedre sine udsigter til at blive genvalgt, siger han.

- For at gennemføre denne korrupte plan pressede præsident Trump Ukraines præsident til offentligt at bebude undersøgelser af to miskrediterede beskyldninger, som ville gavne præsident Trumps præsidentkampagne i 2020, lyder det fra Schiff.

Det er disse argumenter, som demokraterne mener er nok for at få Trump afsat.

Præsidenten er endvidere anklaget for obstruktion over for Kongressen. Det handler om, at Det Hvide Hus og udenrigsministeriet ikke vil lade centrale personer vidne. Men også, at man tilbageholder dokumenter og e-mails i sagen.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce