Annonce
Fyn

Dem uden stemmeret: Næsten 10 procent kan ikke stemme til folketingsvalget

På Fyn er der lige knap 30.000 mennesker, der ikke kan stemme til dagens folketingsvalg. Arkivfoto: Annett Bruhnn
Omkring 10 procent af den danske befolkning har ikke stemmeret til onsdagens folketingsvalg. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. På Fyn er der lige knap 30.000 personer, der ikke kommer til at sætte et kryds på stemmesedlen.
Annonce

Når danskerne går i stemmeboksen i dag onsdag, er der op mod 10 procent, der ikke kan få lov til at sætte et kryds på stemmesedlen. Hvis man bor i Danmark, men har udenlandsk statsborgerskab, kan man ikke stemme til folketingsvalget, selv om man er fyldt 18 år.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 9,4 procent af den danske befolkning ikke kan stemme til valget. I 1980 lå det tal på 1,8 procent.

Ifølge chef- og valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, betyder det, at et land som Danmark inden for en overskuelig årrække, vil blive delt op i et a-hold og et b-hold.

- Hvis det tal bliver ved med at stige, er det ikke en situation, man kan leve med. Der er en smertegrænse for, hvor stor en del af landet, der ikke kan stemme, men der er ingen der ved, hvor den smertegrænse er. Måske er det først, når halvdelen af landets borgere over 18 år ikke kan stemme. Måske er den allerede nået.

Derudover lægger Roger Buch også vægt på, at den udvikling man ser, er et demokratisk tilbageskridt i forhold til det, vi har set, siden demokratiet blev indført for 170 år siden.

- Siden demokratiet blev indført, er der flere og flere, der har fået stemmeret. Den stigning vi ser i andelen af personer, der ikke har stemmeret, går mod den udvikling, der har været de sidste 170 år.

Uden stemmeret

På Fyn er der 29.462 personer over 18 år, der har udenlandsk statsborgerskab. Hvis man bor i Danmark med udenlandsk statsborgerskab, kan man ikke stemme til folketingsvalget den 5. juni.

Antallet af personer der er over 18 år, og har udenlandsk statsborgerskab fordeler sig således i de fynske kommuner.

Assens:

  • 1946 personer

Faaborg-Midtfyn:

  • 2317 personer

Kerteminde:

  • 1177 personer

Langeland:

  • 647 personer

Middelfart:

  • 1624 personer

Nordfyns:

  • 1624 personer

Nyborg:

  • 1378 personer

Odense:

  • 15.823 personer

Svendborg:

  • 2624 personer

Ærø:

  • 302 personer

Kilde: Danmarks Statistik

Annonce

Flest uden stemmeret i Odense

På Fyn ligger andelen af personer uden stemmeret lidt under landsgennemsnittet - her kan 7,3 procent af indbyggerne ikke stemme. Odense Kommune er den kommune, hvor flest indbyggere over 18 år ikke har mulighed for at stemme. 9,5 procent af de personer der bor i Odense, kan ikke stemme til dagens folketingsvalg.

Ifølge Roger Buch kan det også have en indvirkning på det lokale demokrati, at personer med udenlandsk statsborgerskab ikke kan stemme til folketingsvalget. Hvis man har boet i Danmark i tre år, kan man godt stemme til kommunalvalget, men det kræver dansk statsbogerskab, hvis man skal stemme til folketingsvalget.

- Hvis man ikke kan stemme til folketingsvalget, kan det give et indtryk af, at man ikke er del af demokratiet. Og det kan i sidste ende betyde, at man er mindre villig til at stemme til kommunalvalget.

I Middelfart Kommune er det kun 5,2 procent af indbyggerne i kommunen, der ikke kan stemme. Middelfart er den kommune på Fyn, hvor færrest mennesker er uden stemmeret.

Annonce

Procentdel af indbyggere over 18 år der har ikke stemmeret

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce