Annonce
Sydfyn

Delle har dræbt flere marsvin i Svendborgsund: Helt almindelig delfinadfærd, siger hvalforsker

Delfinen Delle har dræbt flere marsvineunger i Svendborgsund. Det er en helt almindelig delfinadfærd, siger hvalforsker Carl Christian Kinze. Foto: Andrea Bisgaard
Marsvin er i øjeblikket et sjældent syn i Svendborgsund - og med god grund. Delfinen Delle har angiveligt dræbt indtil flere marsvin, men det er helt almindelig delfinadfærd, siger hvalforsker.
Annonce

Svendborg: Man skal finde sin indre spækhugger frem, hvis man som marsvin skal en tur igennem Svendborgsund i disse dage.

Delfinen Delle har ifølge opslag på Facebook-siderne "Vores delfin i Svendborgsund" og "Delles venner" angrebet og dræbt op til tre marsvineunger.

En af dem, der har set et marsvinedrab på tætteste hold, er Christel Black, der sammen med to veninder var på vandet med deres SUP-boards  i weekenden. De er med i Vindeby SUP-team.

- Da vi forlader Vindeby, kan vi se, at der foregår noget vildt ved roklubben på vej ud mod Christiansminde. Først tror vi, at det er Delle, der laver opvisning for os, men da vi kommer tættere på, kan vi se, at den slås med et lille marsvin, fortæller Christel Black.

Annonce

Leger med dødt marsvin

- Vi når ikke at filme slåskampen, men det ser meget mærkeligt ud. Delle og marsvinet springer ud af vandet flere gange, og det ser meget voldsomt ud. Pludselig er de begge væk, og senere dukker de begge op igen ved dokken, fortæller Christel Black.

Ved dokken får Mette Birch, som er med på SUP-turen, fundet sin mobil frem, og hun filmer Delles leg med det nu døde marsvin.

- Det er meget mærkeligt ud. Det er helt tydeligt, at marsvinet var dødt, og at Delle leger med den. Den kommer helt tæt på os, som om den gerne vil vise os marsvinet, siger Christel Black.

Christel Black er dog ikke bekymret for at svømme i Svendborgsund, selvom hun har været meget tæt på den blodige begivenhed.

De tre kvinder fra Vindeby SUP-team. Fra venstre: Dorthe Stenner, Mette Birch og Christel Black. Privatfoto

- Hvis Delle ville smadre os, havde den gjort det for længst. Nej, jeg er ikke bekymret, men det er tydeligt, at den er territoriel og at den ikke bryder sig om andre store fisk i vandet, siger hun.

Annonce

Hopper ned til Delle

Jesper Stig Andersen, der har oprettet Facebook-siden "Delles venner" og som følger delfinen tæt, bekræfter, at Delle har angrebet marsvineunger.

- Det har så også betydet, at der stort set ikke er et marsvin at se i Svendborgsund i øjeblikket. Jeg tror, du skal helt ned til Lunkebugten, hvis du skal se marsvin, siger Jesper Stig Andersen og tilføjer, at man skal tænke sig om, inden man hopper i badebukserne og springer i havnen til Delle.

Jesper Stig Andersen kæmper for at give delfinen Delle noget mere ro. Han har fulgt delfinen siden oktober 2019, hvor den blev set første gang i Svendborg Havn. Foto: Andrea Bisgaard

- Det er sket flere gange, at nogle er hoppet i havnen for at svømme med Delle. Sidst var der en, som svømmede helt ud til betonklodsen, hvor Delle holder til. Det vil jeg altså stærkt fraråde. Både fordi der er stærk strøm, og fordi vi reelt ikke ved, hvordan Delle vil reagere. Det er trods alt et vildt dyr, siger han.

Annonce

Helt almindelig delfinadfærd

Det er imidlertid helt almindelig adfærd for et øresvin, som Delle er, at angribe marsvin, siger Carl Christian Kinze, som er en af landets førende hvalforskere.

- Det er en, synes vi nok, lidt kedelig adfærd, som ikke passer ind i vores glansbillede af en delfin. Men det er ikke et glansbillede af en delfin, vi har at gøre med. Vi har at gøre med et dyr i den vilde natur, og den gør den slags ting. Det er kendt fra både danske og udenlandske farvande, og det er typisk hanner, der gør det, siger han.


Det er jo ikke et krammedyr. Det er et vildt dyr, som - hvis det bliver trængt op i en krog - kan reagere aggressivt.

Carl Christian Kinze, hvalforsker.


Delfinen går hovedsageligt efter marsvineunger på grund af deres størrelse.

- Et fuldvoksent marsvin vil formentlig kunne slippe væk, mens ungerne, der er under en meter lange, har sværere ved at komme væk, siger han.

Han mener dog ikke, at delfinen Delle er en trussel mod mennesker, som opholder sig i havnen.

- Den går ikke efter mennesker, men det er da en skødesløs adfærd at hoppe i havnen til sådant et dyr. Man ved jo ikke, hvordan den reagerer. Det er jo ikke et krammedyr. Det er et vildt dyr, som - hvis det bliver trængt op i en krog - kan reagere aggressivt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

Hårdere straffe og bedre uddannelser: Rahbæk Juel ønsker nationale tiltag i kampen mod negativ social kontrol

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Annonce