Annonce
Sydfyn

Delfinen "Delle" formentlig såret af skibsskrue: - Stop vanvidssejladsen på sundet

Delle har tilsyneladende været i nærkontakt med en skibsskrue. Jesper Stig Andersen, der besøger delfinen på noget nær daglig basis, mener, at mange bådes alt for hurtige fart kan være årsag. Privatfoto: Jesper Stig Andersen
Delfinen Delle, der holder til i Svendborgsund, har fået to hakker i rygfinnen. Den er formentlig ramt af en skibsskrue, mener Jesper Stig Andersen, der besøger delfinen næsten dagligt og mener, at der sejles alt for stærkt på sundet.

Svendborg: Svendborg har været tæt på at miste en stor turistattraktion.

Søndag morgen greb manden bag Facebook-gruppen Delles Venner, Jesper Stig Andersen fra Svendborg, som så ofte før sit paddleboard, satte det i sundet og padlede ud for at sige godmorgen til delfinen kaldet Delle.

Han fik også kontakt.

Annonce

- Den kom til hen til mig ud for Den Runde Lystbådehavn, og jeg kunne se, at han havde et helt frisk sår på rygfinnen, siger Jesper Stig Andersen, der tog ud for at se på skaderne igen om eftermiddagen.

- Der hang stadig hudflapper fra det, og mit bedste bud er, at han var blevet ramt af en skibsskrue, siger han.

Vanvidssejlads

Han fik taget et par billeder og erkender, at han kun kan gisne om, hvorvidt delfinen selv eller føreren af båden med motoren med skruen har skylden for såret.

Jesper Stig Andersen kam for at give delfinen Delle noget mere ro har ikke været succesfuld hele vejen igennem. Delfinen har lige fået to sår, og han mener, at den kan være ramt af en skibsskrue fra en af de både, som efter hans opfattelse sejler alt for stærkt på Svendborgsund. Foto: Andrea Bisgaard

Men han fortæller, at mens "Delle" godt nok har for vane at svømme ganske tæt på sundets både, så er den i modsætning til tidligere faktisk i dag er mere interesserede i fartøjer uden motor - som for eksempel paddleboards. Eller sup boards, som de også kaldes.

Men han har også set noget andet ske på det seneste.

- Der er kommet mange flere både til, og der er mange, der sejler alt, alt for stærkt. De fræser frem og tilbage, selv om man kun må sejle fem knob på sundet. Det er ren vanvidssejlads, siger Jesper Stig Andersen, der ikke er begejstret.

- Jo flere både der er, og jo stærkere de sejler, jo sværere er det for Delle at orientere sig, og jo større risiko er der for, at han bliver ramt. Jeg gætter på, det er det, der er sket, siger Jesper Stig Andersen.

Annonce

Fuld fart ind i bøje

Han kan også bakke påstanden om den vilde sejlads op.

- Forleden var der en båd, der sejlede for fuldt skrald lige ind i en bøje lige ud for Forskerparken (ved Kullinggade, red.), siger Jesper Stig Andersen, der så til fra sit bræt på sundet og blev bekymret.

- Når man ikke kan se sådan en stor, grøn bøje, så ser de heller ikke en person på et sup board eller i en kajak. Det er skræmmende, siger han.

Annonce

Bedre adfærd

Det er langt fra alle, der har håndtaget i bund.

Jesper Stig Andersens opfattelse er, at mange sejlere i Delles første tid i Svendborgsund nærmest jagtede den nytilkomne, men at det har rettet sig op efter lang tids fokus på sagen.

- Hvis man sejler efter ham, så gider han ikke én. Men hvis man ligger stille, kommer han hen til en, hvis han har lyst til selskab. Det ved de fleste godt nu, siger han.

Det er han glad for, mens han altså opfordrer til, at alle følger reglerne.

- Stop den vanvidssejlads. Overhold reglen om de fem knob eller sejl til Rantzausminde eller Lunkebugten, hvis det skal gå stærkere. Der er masser af plads, siger han.

Annonce

Skadet for anden gang

Jesper Stig Andersen kan også berette, at det er anden gang, Delle får skrammer af livet i sundet.

Sidste år var det både den ene og den anden halefinne, der fik et hak, men han overlevede, og det gør han nok også denne gang, vurderer Jesper Stig Andersen.

- Han virkede til at være i godt humør og god form. Men det har altså været tæt på at gå helt galt, siger han.

Delfinen blev første gang set i Svendborgsund i oktober 2019 og har holdt til der lige siden.

Annonce
Annonce
Annonce