Annonce
Assens

'Decideret dysfunktionelt': Borgmesterkandidat langer ud efter klimaet i byrådet

Poul-Erik Svendsen (S) stiller for første gang op til byrådet i Assens, hvor han gerne vil vippe nuværende borgmester Søren Steen Andersen (V) af pinden. Arkivfoto: Michael Bager
S-borgmesterkandidat Poul-Erik Svendsen oplever, at den hårde debat fra perioden med skolelukninger i 2016/2017 hænger ved. Nuværende borgmester Søren Steen Andersen (V) oplever modsat et godt samarbejdsklima.

Der skal rettes op på samarbejdsklimaet i Assens Byråd.

Det mener Socialdemokratiets borgmesterkandidat Poul-Erik Svendsen, der i forlængelse af et grundlovsarrangement langer ud efter måden, hvorpå der ifølge ham bliver - eller rettere ikke bliver - diskuteret politik på byrådsmøderne i kommunen.

Poul-Erik Svendsen sidder i dag ikke i byrådet - og har i en årrække været toppolitiker i Region Syddanmark. Han har overværet fem byrådsmøder i Assens og ærgrer sig over, at beslutningerne virker til at være "klappet af" på forhånd partierne imellem.

Annonce

- Der kunne arbejdes med en slags første og anden behandling i byrådet. En første behandling, hvor tingene ikke var klappet til, siger Poul-Erik Svendsen i en pressemeddelelse og sammenligner den måde, byrådsmøderne foregår på, som et slags revisionskontor.

- Det er en diskussion, der er værd at tage, om man tør gå i salen uden at have klappet det af med de andre partier, indskyder Poul-Erik Svendsen overfor Fyens Stiftstidende.

Han nævner, at man eksempelvis i regionen har arbejdet med andre måder at inddrage borgerne på undervejs i den politiske proces.

Decideret dysfunktionelt

Der var i Assens Kommune en hård debat om skolelukninger i 2016/2017, og der var skænderier på kryds og tværs i byrådssalen, hvor et flertal bestående af S, DF og Enhedslisten gik sammen om at lukke skolerne i Dreslette og Skallebølle.

Poul-Erik Svendsen oplever - og erfarer fra flere sider - at byrådet endnu ikke er kommet sig ovenpå debatten. Han beskriver i pressemeddelelsen, at byrådet "kan virke decideret dysfunktionelt.

- Det er hårde ord at bruge. Er dit indtryk nu, at det (byrådet) kan virke decideret dysfunktionelt?

- Det er det. Der er ting, der ikke er blevet forløst. De bedste beslutninger er dem, man kan have konsensus omkring. Man sidder stadigvæk og sender stikpiller til hinanden og hænger sig i noget, der var for tre-fire år siden, svarer borgmesterkandidaten, der for nylig stoppede som leder af Aarupskolen efter 46 på stedet.


Man sidder stadigvæk og sender stikpiller til hinanden og hænger sig i noget, der var for tre-fire år siden

Poul-Erik Svendsen, (S), borgmesterkandidat


- Tænker du, at debatten fra dengang stadigvæk hænger ved?

- Dengang var der en debat, men ingen samtale om idéer, der kunne føre til fælles løsninger. Så blev beslutningerne taget, og der har været låg på, men det ligger stadigvæk og simrer, og det må man få bearbejdet og behandlet. Et af de første møder (byrådsmøder, red.), jeg var til, hører jeg nogen sige: "Det er dem, der har lukket skoler", giver han som eksempel på stikpiller.

- Der er mange forsvarsparader oppe, hvor man ikke tør tage diskussioner om nye idéer eller blotte sig i det åbne rum. Alt sådan noget, der kan være med til at skabe en bedre løsning. Det kræver et klima eller samspil, hvor der er en tillid, der blev ødelagt af en skoledebat, og det skal man komme ud af, uddyber Poul-Erik Svendsen.

Annonce

Oplever det modsatte

Borgmester Søren Steen Andersen (V) har siddet på posten siden 1. januar 2014. Han kan ikke genkende Poul-Erik Svendsens udlægning af et dårligt samarbejdsklima i byrådet.

- Jeg oplever det modsatte, siger Søren Steen Andersen, der henviser til, at der særligt de to seneste år har været et godt samarbejde i byrådet.

- Vi har haft nogle uenigheder i forhold til, hvor alvorligt man skulle tage økonomien, fordi vi var igennem nogle svære år i 2018 og 2019. Vi har nu et budget i balance, og det har alle kvitteret for de seneste år inklusiv Socialdemokratiet, og det vil jeg gerne rose dem for, nævner Søren Steen Andersen.

Søren Steen Andersen (V) mener ikke, at klimaet i byrådet er dårligt. Tværtimod. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg.

- Jeg kan overhovedet ikke genkende, at vi skal være dysfunktionelle på nogen som helst måde, siger den nuværende borgmester, der sætter pris på de relativt korte møder i byrådssalen i Assens.

- Vi skal ikke første- eller andenbehandle noget i en byrådsbeslutning. Vi skal tværtimod producere; lokalplaner, investeringer og rigtig mange ting. Dem skal vi ikke have to gange rundt og trække tiden ud. Vi har også folk, der står og venter på, at vi som kommune kan trække af på det, siger Søren Steen Andersen.

Annonce

Nej tak til overraskelsesforslag

Han glæder sig blandt andet over, at samtlige partier under det seneste budgetforlig gik sammen om at tildele flere midler til en række områder, da der var luft i økonomien til det.

- Det samarbejde vil jeg gerne tage Poul-Erik Svendsen med ind i. Jeg glæder mig til at komme i byrådet sammen med ham og arbejde sammen med ham på den måde. Og jeg er sikker på, at han er vant til at arbejde sådan, hvor han kommer fra (regionsrådet, red.), siger Søren Steen Andersen, der mener, at der i dag er "en god debat i byrådssalen".

- Så der er i dag plads til at komme med ens idéer og holdninger og eventuelle nye forslag i byrådssalen?

- Vi har et forpligtende samarbejde overfor hinanden, hvor vi siger, at man kommer ikke med et overraskelsesforslag på et byrådsmøde, som ikke er snakket igennem i forvejen. Det skylder man sine kolleger, og det gør vi også i langt de fleste tilfælde grupperne imellem. Så giver vi folk en chance for at være med i det, svarer han.

- Der skal være plads til den gode og sprudlende debat. Du hører aldrig mig stoppe nogen. Også selv om samme person har været på tre eller fire gange. Omvendt har nogle borgere også valgt et byråd til at kunne enes, når det når hen til enden og et kompromis. Det lever vi i høj grad op til, tilføjer Søren Steen Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

OB

OB-angriber lejes ud til Kolding IF

Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce