Annonce
Debat

Debat: Wildcard til veteraner - Indsatsen kan stadig blive bedre efter 10 år

Veteraner: Danmark har haft en veteranindsats i 10 år. Meget godt er sket. Vi har som samfund fået en bedre forståelse af de følgevirkninger, som en udsendelse kan give for et mindretal af de udsendte. Og vi har fået etableret en bred vifte af tilbud til veteraner. Løftet af veteranindsatsen har været tiltrængt. Og vi er ikke i mål endnu. Der er stadig veteraner, som ikke får den hjælp, de bør have – eller som føler sig overset. Der er stadigvæk familier til veteraner, der ikke får den hjælp, de bør have. Det skal vi lave om på.

Et af de steder, hvor indsatsen kan forbedres er PTSD-ramte veteraners mulighed for at arbejde. På Fyn går en krigsveteran rundt. Han er netop diagnosticeret med PTSD og får derfor en månedlig ydelse grundet den sygdom, som han har pådraget sig efter talrige udsendelser for Danmark. I perioder er sindstilstanden så skidt, at han har svært ved at komme udenfor en dør. I andre perioder har han det så godt, at han både kan være frivillig træner i den lokale fodboldklub og passe et job hos et eventfirma.

Når han tjener sine egne penge, bliver han modregnet i sine ydelser. Det har han det fint med. For når han går på arbejde, er han glad og stolt over at bidrage til vores samfund. Der er lys, liv og muligheder. Og der syntes langt til de sorte huller, som PTSD’en trækker ham ned i. Der er blot lige det problem, at hvis han har for mange gode perioder – og dermed arbejdstimer – så risikerer han at få frakendt sin ydelse. Det er den forkerte vej at gå. Og det forkerte signal at sende. For de mange gode perioder er netop gode, fordi veteranen ved, at der er et sikkerhedsnet under ham og hans familie, såfremt han skulle vågne en morgen og ikke kan komme ud af sengen.

Eksemplet ovenfor illustrerer meget fint, hvordan vi har fået skabt et system, der hverken er til rigtig gavn for samfundet eller veteranen. Argumenterne er risikoen for snyd. At systemet bliver udhulet. Og at det risikerer at danne præcedens for andre områder, hvis man ændrer vilkårene for veteraner. Men det er ikke gode argumenter. Gruppen af syge veteraner er ikke større, end at den kan overskues. Derfor vil det være helt oplagt at give dem mulighed for et wildcard.

Et wildcard der giver gruppen af veteraner med PTSD på offentlig ydelse mulighed for at arbejde, når de har det godt. Uden at de skal frygte at miste sikkerhedsnettet, når de har det dårligt. Samfundet mister ikke noget. Alternativet er jo, at veteranerne er på offentlig forsørgelse.

Vores veteraner har passet på os. Derfor er det vores pligt at passe på dem. Det går ikke, at vi lader ”sådan plejer vi at gøre” stå i vejen for at skadede veteraner kan være med i samfundet. Jeg har et stærkt ønske om at forbedre vilkårene for vores veteraner. Faktisk mener jeg ikke, at vi kan være andet bekendt.

Trine Bramsen
Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce