Annonce
Debat

Debat: Wildcard til veteraner - Indsatsen kan stadig blive bedre efter 10 år

Veteraner: Danmark har haft en veteranindsats i 10 år. Meget godt er sket. Vi har som samfund fået en bedre forståelse af de følgevirkninger, som en udsendelse kan give for et mindretal af de udsendte. Og vi har fået etableret en bred vifte af tilbud til veteraner. Løftet af veteranindsatsen har været tiltrængt. Og vi er ikke i mål endnu. Der er stadig veteraner, som ikke får den hjælp, de bør have – eller som føler sig overset. Der er stadigvæk familier til veteraner, der ikke får den hjælp, de bør have. Det skal vi lave om på.

Et af de steder, hvor indsatsen kan forbedres er PTSD-ramte veteraners mulighed for at arbejde. På Fyn går en krigsveteran rundt. Han er netop diagnosticeret med PTSD og får derfor en månedlig ydelse grundet den sygdom, som han har pådraget sig efter talrige udsendelser for Danmark. I perioder er sindstilstanden så skidt, at han har svært ved at komme udenfor en dør. I andre perioder har han det så godt, at han både kan være frivillig træner i den lokale fodboldklub og passe et job hos et eventfirma.

Når han tjener sine egne penge, bliver han modregnet i sine ydelser. Det har han det fint med. For når han går på arbejde, er han glad og stolt over at bidrage til vores samfund. Der er lys, liv og muligheder. Og der syntes langt til de sorte huller, som PTSD’en trækker ham ned i. Der er blot lige det problem, at hvis han har for mange gode perioder – og dermed arbejdstimer – så risikerer han at få frakendt sin ydelse. Det er den forkerte vej at gå. Og det forkerte signal at sende. For de mange gode perioder er netop gode, fordi veteranen ved, at der er et sikkerhedsnet under ham og hans familie, såfremt han skulle vågne en morgen og ikke kan komme ud af sengen.

Eksemplet ovenfor illustrerer meget fint, hvordan vi har fået skabt et system, der hverken er til rigtig gavn for samfundet eller veteranen. Argumenterne er risikoen for snyd. At systemet bliver udhulet. Og at det risikerer at danne præcedens for andre områder, hvis man ændrer vilkårene for veteraner. Men det er ikke gode argumenter. Gruppen af syge veteraner er ikke større, end at den kan overskues. Derfor vil det være helt oplagt at give dem mulighed for et wildcard.

Et wildcard der giver gruppen af veteraner med PTSD på offentlig ydelse mulighed for at arbejde, når de har det godt. Uden at de skal frygte at miste sikkerhedsnettet, når de har det dårligt. Samfundet mister ikke noget. Alternativet er jo, at veteranerne er på offentlig forsørgelse.

Vores veteraner har passet på os. Derfor er det vores pligt at passe på dem. Det går ikke, at vi lader ”sådan plejer vi at gøre” stå i vejen for at skadede veteraner kan være med i samfundet. Jeg har et stærkt ønske om at forbedre vilkårene for vores veteraner. Faktisk mener jeg ikke, at vi kan være andet bekendt.

Trine Bramsen
Annonce
Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce