Annonce
Debat

Debat: Voldtægt af demokratiet - hvorfor må vi ikke se mekanikken bag ny udligning?

Det er simpelthen ikke i orden. Og det er samtidig en arrogant voldtægt af vores demokrati.

Jeg taler om regeringens forslag til en ny udligningsreform. En reform, der er afgørende for næsten seks millioner danskeres nære velfærd. Og helt afgørende for, hvordan Danmarks 98 byråd skal skrue deres økonomi sammen i de kommende år. Alligevel nægter regeringen at give de seks millioner danskere og de 98 kommuner, der bliver direkte berørt og har størst viden om udligningspengene, indsigt i beregningerne og mekanikken bag forslaget.

Det er voldtægt af selve kernen i vores demokrati. Regeringen undskylder sig med, at den vil forhandle med de politiske partier og ikke med landets borgmestre. Kære Mette og Astrid, den gælder ikke. Vores demokrati bygger på, at alle væsentlige ændringer i love og regler først er i høring hos de danskere, der er mest berørt af dem og har størst viden om det område, forslaget berører. På den baggrund går politikerne så i gang med at forhandle. Sådan er vores demokrati, og det svigter regeringen i denne sag.

Jeg er stadig overbevist om, at I rent faktisk gerne vil ændre den nuværende udligningsordning i en positiv retning, så den i højere grad lever op til sit formål: at alle danskere skal tilbydes nogenlunde samme velfærd til nogenlunde samme skatteprocent. Det har ikke noget at gøre med den enkelte danskers rådighedsbeløb eller med den enkelte danskers formue og indkomst. Det har udelukkende noget med den enkelte kommunes økonomiske mulighed for at tilbyde sine borgere noget, der ligger i nærheden af det gennemsnitlige danske velfærdsniveau.

Men accepterer I virkeligt distraktion fra hovedstadskommuner som grund til, at kommuner og danskere, der har en interesse og ved noget om udligning, ikke blive hørt.

Og/eller er det, fordi regeringen har svært ved at forklare og forsvare at for eksempel Brønderslev og Fredensborg i forslaget får den samme gevinst pr. indbygger? At Lemvig og København skal aflevere stort set det samme beløb ekstra pr. indbygger? At Vejle Kommune vinder mere pr. indbygger på regeringens udspil, end Lolland Kommune gør? At stort set alle østjyske kommuner skal betale et stort ekstrabeløb til udligningsordningen, mens de to kommuner i det østjyske med den laveste kommunale skatteprocent, Vejle og Aarhus, slipper?

Der er noget helt galt, og I er i demokratiets ånd og navn nødt til at lade os få indblik i, hvor det går galt. Det kan kun gå for langsomt.

Kim Ruberg
Annonce
Middelfart For abonnenter

Mads har fulgt i hælene på et mytisk dyr i den fynske natur: - De er kort sagt overalt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Vil bremse bøller i biler: To centrale pladser i Odense sikres for millioner

Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Kerteminde

Øv - På vej hjem fra bilforhandleren blev Nadias nye bil ridset af flyvende dæk fra en trailer: Nu efterlyser hun bilisten

Odense For abonnenter

Knivstik, tramp og revolvertrussel: En er fængslet - flere søges efter voldsomt overfald i Odense

Kultur

Sprogfestival begyndte med et brag: Talefeer med glimmervinger og vinkelsliber som instrument

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Skandalen i Vor Frue Kirke

Sydfyn

Var få øjeblikke fra uhyggeligt sammenstød: Kort efter forulykkede vanvidsbilist selv

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Sport

Squash, bowling eller kunstskøjteløb?: Ingen sportsgren er for snæver på Odenses nye sportsefterskole

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Erhverv

Erhvervsfolk i lycra har dyrket 1,78 millioner kilometer netværk på to hjul

Annonce