Annonce
Debat

Debat: Voldtægt af demokratiet - hvorfor må vi ikke se mekanikken bag ny udligning?

Det er simpelthen ikke i orden. Og det er samtidig en arrogant voldtægt af vores demokrati.

Jeg taler om regeringens forslag til en ny udligningsreform. En reform, der er afgørende for næsten seks millioner danskeres nære velfærd. Og helt afgørende for, hvordan Danmarks 98 byråd skal skrue deres økonomi sammen i de kommende år. Alligevel nægter regeringen at give de seks millioner danskere og de 98 kommuner, der bliver direkte berørt og har størst viden om udligningspengene, indsigt i beregningerne og mekanikken bag forslaget.

Det er voldtægt af selve kernen i vores demokrati. Regeringen undskylder sig med, at den vil forhandle med de politiske partier og ikke med landets borgmestre. Kære Mette og Astrid, den gælder ikke. Vores demokrati bygger på, at alle væsentlige ændringer i love og regler først er i høring hos de danskere, der er mest berørt af dem og har størst viden om det område, forslaget berører. På den baggrund går politikerne så i gang med at forhandle. Sådan er vores demokrati, og det svigter regeringen i denne sag.

Jeg er stadig overbevist om, at I rent faktisk gerne vil ændre den nuværende udligningsordning i en positiv retning, så den i højere grad lever op til sit formål: at alle danskere skal tilbydes nogenlunde samme velfærd til nogenlunde samme skatteprocent. Det har ikke noget at gøre med den enkelte danskers rådighedsbeløb eller med den enkelte danskers formue og indkomst. Det har udelukkende noget med den enkelte kommunes økonomiske mulighed for at tilbyde sine borgere noget, der ligger i nærheden af det gennemsnitlige danske velfærdsniveau.

Men accepterer I virkeligt distraktion fra hovedstadskommuner som grund til, at kommuner og danskere, der har en interesse og ved noget om udligning, ikke blive hørt.

Og/eller er det, fordi regeringen har svært ved at forklare og forsvare at for eksempel Brønderslev og Fredensborg i forslaget får den samme gevinst pr. indbygger? At Lemvig og København skal aflevere stort set det samme beløb ekstra pr. indbygger? At Vejle Kommune vinder mere pr. indbygger på regeringens udspil, end Lolland Kommune gør? At stort set alle østjyske kommuner skal betale et stort ekstrabeløb til udligningsordningen, mens de to kommuner i det østjyske med den laveste kommunale skatteprocent, Vejle og Aarhus, slipper?

Der er noget helt galt, og I er i demokratiets ånd og navn nødt til at lade os få indblik i, hvor det går galt. Det kan kun gå for langsomt.

Kim Ruberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce