Annonce
forside

Debat: Vil I virkelig lukke VUC på Langeland, kære politikere?

Jette skriver på vegne af Alternativets bestyrelse på Langeland om den mulige lukning af VUC på Langeland. Privatfoto

Læserbrev: Åbent brev til bestyrelsen for HF & VUC Fyn

Vi undrer os. Kan det virkelig passe, at I vil lukke HF & VUC på Langeland for en besparelse på 1,5 mio. kr.? Hvis I mener det alvorligt, så hør lige her: Vi ved, hvor I kan finde pengene.

Fire af de 12 medlemmer i bestyrelsen er jo politikere: Ole Wej Petersen, borgmester på Ærø, folketingsmedlem Trine Bramsen, Svendborg (begge socialdemokrater), Michael Nielsen, Odense (konservativ) og Kristian Grønbæk Andersen, Odense (radikal og næstformand).

Ingen af jer, faktisk ingen i bestyrelsen, har modsat sig lukningen, så vidt vi kan læse i referaterne.

Trine Bramsen kaldte dog i TV2/Fyn den 15. december den planlagte lukning en katastrofe, hun varslede en redningspakke og sagde: "Jeg håber fortsat, at vi kan nå at redde VUC på Langeland."

Derfor må vi formode, at hun vil stemme imod lukningen, når bestyrelsen for HF & VUC Fyn mødes for at godkende budgettet for 2019 den 21. januar. En anden socialdemokrat, Bjørn Brandenborg, som er folketingskandidat, bor på Langeland og kæmper indædt for VUC, har bedt om foretræde for bestyrelsen den dag, og vi håber, det lykkes ham at sparke beslutningen til hjørne.

En del af miseren er, at Folketinget har vedtaget at oprette såkaldte FGU-uddannelser for de 18-25 årige i hele landet. FGU vil tage nogle af de elever, som i dag går på VUC, men Folketinget har (måske) taget højde for problemet. Der er nemlig afsat en pulje på 60 millioner kroner til at redde de VUC'er især i landdistrikter, der "trues" af FGU - blandt andet HF & VUC på Langeland.

Men desværre, Undervisningsministeriet vil tidligst fordele millionerne til april. Så er toget kørt for HF & VUC Langeland. Der skal handles nu.

Derfor, bestyrelse: Når I skal behandle budgettet den 21. januar, så udsæt beslutningen om at lukke afdelingen på Langeland. Prik i stedet til jeres kontakter i Folketinget med det enkle budskab: Se at få de 60 millioner kroner fordelt og sørg for, at 1,5 millioner kroner øremærkes til Langeland.

Vi i Alternativet Langeland vil opfordre vores folketingspolitikere til at kræve puljen udløst nu, mens tid er. Chancen kommer blandt andet, når undervisningsminister Merete Riisager den 29. januar skal i samråd i Folketinget om lukningen og svare på spørgsmål fra Radikale Venstre og Socialdemokratiet.

Hvis vi sammen kan redde afdelingen i skoleåret 2019/20, får ledelsen på HF & VUC Fyn ro i et år til at langtidssikre vores dyrebare uddannelsesinstitution - den eneste, vi har på Langeland over folkeskole-niveau.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce