Annonce
Kerteminde

Debat: Vi ville så inderligt gerne løse plastproblematikken

Annonce

Læserbrev: Den 18. januar 2020 skriver Gert Alexandersen, Højvangen 7, Munkebo under overskriften ”Ingen svar fra forsyningen," at han mangler en del svar fra Kerteminde Forsyning.

De fleste spørgsmål er besvaret i mit debatindlæg den 7. december 2019 uanset, om man kan lide svarene eller ej.

Vi er ikke den eneste kommune på Fyn, der skal levere plast til genbrugspladserne, der gælder det samme i Odense, Svendborg, Middelfart og Langeland kommuner.

Vi kunne sagtens indføre en indsamlingsordning for plast, men det er bare ikke det mest miljøøkonomiske tiltag pt., og poseindsamlingen virker ikke hensigtsmæssigt de steder, hvor de har indført den, da poserne med den lette plast blæser rundt på veje, marker og i grøfter. Det er derfor, at du i Fyens Stiftstiden for nyligt kunne læse, at Faaborg-Midtfyns Kommune dropper tiltaget igen og henviser til genbrugspladserne.

Og det er jo ikke kun plast, vi skal aflevere på genbrugspladserne. Det er også, træ, møbler, hårde hvidevarer, farligt affald, elektronik osv.

Vi ville så inderligt gerne løse plastproblematikken, men den er ikke så lige til.

Vi har sammen med SDU og de andre fynske kommuner udført undersøgelser, der viser, at med den nuværende teknologi er genbrugspladsen det økonomisk og miljømæssigt bedste valg for plast. Den største udfordring med plasten er, at der findes så mange forskellige slags plast, som vi i dag ikke har anlæg, der kan sortere med en høj effektivitet. Effektiviteten ligger typisk i størrelsesordenen 30 – 40 procent, og anlæggene ligger i Tyskland og Sverige, så plasten skal også transporteres langt - med deraf følgende dieselforbrug og CO2-udslip (Den øvrige andel af plasten på 60-70 procent bliver brændt).

Så vores valg med på nuværende tidspunkt at satse på madaffald, pap, papir, metal og glas er ud fra devisen ”Mest miljø for pengene”. Vi har et mål om, at vi skal nå 50 procent genanvendelse af husholdningsaffaldet i 2020 og et mål på 55 procent genanvendelse i 2025.

Vi holder øje med den teknologiske udvikling og ser, om der opstår en bedre løsning end at få plast ind via genbrugspladserne. Jeg tror personligt, at vi kommer med en eller anden løsning inden for de kommende år.

Plast skal derfor fortsat køres på genbrugspladsen, hvor der er containere til hård og blød plast. Så her er alt, som det plejer.

Vi synes, det giver rigtig god mening at sortere plasten, så vi fortsat kan udvikle teknologierne og blive dygtigere til at genanvende plasten. Så vi opfordrer alle jer kunder til fortsat at sortere mest muligt plast og andet affald.

Vedrørende transportmuligheder vil jeg nævne, at den nye affaldsløsning vi lige har indført jo netop reducere folks behov for at komme på genbrugspladserne ved, at vi har øget husstandsindsamlingen med pap, papir, metal og glas. Hvordan folk de seneste mange år har transporteret sig til genbrugspladserne, bibliotekerne, svømmehallen eller andre steder har vi ikke taget stilling til.

Du spørger også, hvorfor renovationen ikke har været i udbud? Kerteminde Forsyning er 100 procent ejet af Kerteminde Kommune og står derfor for administrationen og udbudsforretningen. Hele renovationen har været i udbud (både indsamlingen, forbrændingen og oparbejdningen af genbrugelige materialer) og varetages i dag af private virksomheder.

Jeg håber, at ovenstående er svar på dine spørgsmål, men hvis du eller andre en anden gang føler, at vi ikke svare på læserbreve, er I altid velkommen til at skrive til mig på mail mh@kertemindeforsyning.dk.

Michael Høj-Larsen, administrerende direktør ved Kerteminde Forsyning. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce