Annonce
Kerteminde

Debat: Vi ville så inderligt gerne løse plastproblematikken

Læserbrev: Den 18. januar 2020 skriver Gert Alexandersen, Højvangen 7, Munkebo under overskriften ”Ingen svar fra forsyningen," at han mangler en del svar fra Kerteminde Forsyning.

De fleste spørgsmål er besvaret i mit debatindlæg den 7. december 2019 uanset, om man kan lide svarene eller ej.

Vi er ikke den eneste kommune på Fyn, der skal levere plast til genbrugspladserne, der gælder det samme i Odense, Svendborg, Middelfart og Langeland kommuner.

Vi kunne sagtens indføre en indsamlingsordning for plast, men det er bare ikke det mest miljøøkonomiske tiltag pt., og poseindsamlingen virker ikke hensigtsmæssigt de steder, hvor de har indført den, da poserne med den lette plast blæser rundt på veje, marker og i grøfter. Det er derfor, at du i Fyens Stiftstiden for nyligt kunne læse, at Faaborg-Midtfyns Kommune dropper tiltaget igen og henviser til genbrugspladserne.

Og det er jo ikke kun plast, vi skal aflevere på genbrugspladserne. Det er også, træ, møbler, hårde hvidevarer, farligt affald, elektronik osv.

Vi ville så inderligt gerne løse plastproblematikken, men den er ikke så lige til.

Vi har sammen med SDU og de andre fynske kommuner udført undersøgelser, der viser, at med den nuværende teknologi er genbrugspladsen det økonomisk og miljømæssigt bedste valg for plast. Den største udfordring med plasten er, at der findes så mange forskellige slags plast, som vi i dag ikke har anlæg, der kan sortere med en høj effektivitet. Effektiviteten ligger typisk i størrelsesordenen 30 – 40 procent, og anlæggene ligger i Tyskland og Sverige, så plasten skal også transporteres langt - med deraf følgende dieselforbrug og CO2-udslip (Den øvrige andel af plasten på 60-70 procent bliver brændt).

Så vores valg med på nuværende tidspunkt at satse på madaffald, pap, papir, metal og glas er ud fra devisen ”Mest miljø for pengene”. Vi har et mål om, at vi skal nå 50 procent genanvendelse af husholdningsaffaldet i 2020 og et mål på 55 procent genanvendelse i 2025.

Vi holder øje med den teknologiske udvikling og ser, om der opstår en bedre løsning end at få plast ind via genbrugspladserne. Jeg tror personligt, at vi kommer med en eller anden løsning inden for de kommende år.

Plast skal derfor fortsat køres på genbrugspladsen, hvor der er containere til hård og blød plast. Så her er alt, som det plejer.

Vi synes, det giver rigtig god mening at sortere plasten, så vi fortsat kan udvikle teknologierne og blive dygtigere til at genanvende plasten. Så vi opfordrer alle jer kunder til fortsat at sortere mest muligt plast og andet affald.

Vedrørende transportmuligheder vil jeg nævne, at den nye affaldsløsning vi lige har indført jo netop reducere folks behov for at komme på genbrugspladserne ved, at vi har øget husstandsindsamlingen med pap, papir, metal og glas. Hvordan folk de seneste mange år har transporteret sig til genbrugspladserne, bibliotekerne, svømmehallen eller andre steder har vi ikke taget stilling til.

Du spørger også, hvorfor renovationen ikke har været i udbud? Kerteminde Forsyning er 100 procent ejet af Kerteminde Kommune og står derfor for administrationen og udbudsforretningen. Hele renovationen har været i udbud (både indsamlingen, forbrændingen og oparbejdningen af genbrugelige materialer) og varetages i dag af private virksomheder.

Jeg håber, at ovenstående er svar på dine spørgsmål, men hvis du eller andre en anden gang føler, at vi ikke svare på læserbreve, er I altid velkommen til at skrive til mig på mail mh@kertemindeforsyning.dk.

Annonce
Michael Høj-Larsen, administrerende direktør ved Kerteminde Forsyning. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce