Annonce
forside

Debat: Vi vil lande Lunde

Arne Ebsen, byrådsmedlem i Svendborg Kommune for Liste T. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Synspunkt: Svendborg Kommune er udfordret på økonomien.

I Liste T er vi optagede af at finde løsninger, der ikke rammer kerneydelserne. Vi bruger mange penge på overførsler til borgere uden for arbejdsmarkedet, vi har et lavt skattegrundlag og høje boligydelser. Det har vi bedt om at få lavet en nærmere analyse af, inden vi går i gang med budgetlægningen. Hvis vi kan få flere borgere i arbejde, kan vi reducere overførslerne og boligstøtten og måske hæve skattegrundlaget.

Hvordan gør vi så det, ja, vi foreslår blandt andet at lave Lunde Kursuscenter til et socioøkonomisk fyrtårn.

Idéen kort fortalt: Lunde Kursuscenter har stået tomt nu i en længere periode. Vi ser en mulighed for igen at få skabt liv i centret, der stadig fremstår som et kursuscenter med centralkøkken og et antal værelser.

Vi foreslår, at centret fremover anvendes som fast kursuscenter for intern kursusvirksomhed for ansatte i og med tilknytning til Svendborg Kommune. Driften forestås af et til formålet oprettet socioøkonomisk selskab. Det har som formål at skabe meningsfuld beskæftigelse til medborgere, der ikke kan klare et almindeligt arbejde. Arbejdet skal ligeledes rette sig mod behov i lokalsamfundet. I tilknytning til virksomheden kan der oprettes et gartneri med dyrkning og salg af økologiske grøntsager internt til kursuscentret og eksternt til private/institutioner i lokalområdet.

Hvad er en socioøkonomisk virksomhed? Det er en not-for-profit virksomhed kendetegnet ved, at den:

- har et socialt, sundheds- og/eller miljømæssigt formål.

- har et salg af ydelser og/eller produktion.

- geninvesterer et eventuelt overskud i virksomheden og formålet.

- er organisatorisk uafhængig af den offentlige sektor.

- har et CVR- nr.

Vi forestiller os, at der skabes arbejdspladser til medborgere på kanten af arbejdsmarkedet. Herud­over skal stedet drives af folk med fornøden faglig som pædagogisk indsigt, men der vil også være muligheder for tilknytning af seniorer som frivillige mentorer. Der vil også være mulighed for at etablere et service/håndværkshold, der kan stå for det daglige vedligehold af centret, samt tilbyde løsning af serviceopgaver ud-af-huset.

Kulinarisk Sydfyn har i en årrække slået til lyd for, at elever i sjette klasse som en del af deres hjemkundskab skal tilbydes et forløb med professionelle kokke og andre fødevarefaglige undervisere, der kan give dem endnu bedre forståelse for ernæring og madvarer. Hvis vi kan tilbyde alle 6. klasser et firedages ophold på Kursuscenteret med maden i centrum, så vil de være langt bedre rustet til at vælge det sunde liv og få det bedste ud af sæsonens råvarer i en bæredygtig husholdning senere i deres liv.

Samtidig kan de også dyrke de fornødne grøntsager til brug i køkkenet måske på deres egen skole og supplere med frugt, grønt og dejlige omgivelser i den store skolehave, der selvfølgelig også skal anlægges, drives og bruges til andre undervisningsformål på kursuscenteret.

Tankerne stopper naturligvis ikke her, men er kun en begyndelse på en styrket indsats, der kan samle forskellige interessenter, Levnedsmiddelskolen, spisesteder, undervisere om en indsats, der på sigt kan føre til flere jobs, måske på særlige vilkår og en sikring af et værdigt og indholdsrigt liv.

Driften af Lunde kursuscenter koster i underkanten af 200.000 kroner årligt. Der skal ikke ret mange ekstra borgere i beskæftigelse for at finansiere den driftsudgift. Vi ved naturligvis godt, at det ikke alene er driften af bygningerne, undervisere og andre fagfolk skal lønnes og centeret skal selvfølgelig også holdes vedlige. Alligevel vurderer vi, at det kan komme et fornuftigt afkast ud af indsatsen - ikke mindst på det menneskelige plan.

Så i stedet for at vedtage at sælge centeret til spotpris, som det foreslås på tirsdagens kommunalbestyrelsesmøde, ønsker Liste T en proaktiv indsats for borgere, der kan blive selvhjulpne, finde et fællesskab og skabe nyttige resultater.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Odense

Byens butikker slipper for skilteregning, men får løftet pegefinger fra rådmand: - Der skal strammes lidt op

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Annonce