Annonce
Kerteminde

Debat: Vi skal forhindre stormflodernes hærgen

Læsebrev: Forårets valgkampe kom i høj grad til at handle om miljø og klima. Det er vi selvfølgelig glade for i Folkeslusen, fordi det kan være med til at fremme vores mål.

Som et anderledes oplæg til debatten om en stormflodsbeskyttelse i Kerteminde har vi forfattet fire debatoplæg. De handler om de allerede kendte fakta, men også om nogle af de emner, der har været bragt i de landsdækkende medier i sommer, herunder bl.a., at Kerteminde de næste 100 år vil opleve skader for en million kroner pr. indbygger, hvis der ikke gøres noget for at forhindre stormflodernes hærgen.

Der er omkring 5.500 indbyggere i Kerteminde, men det bliver de cirka 1000 ejere af bygninger tæt ved vandet, som kommer til at betale regningen. De er ikke ansvarlige for problemerne, men de bliver uretfærdigt ansvarlige for konsekvenserne.

Over de næste 100 år anslås skaderne på Kerteminde at blive 2.877 mio. kr. - det er et helt uhyrligt beløb. De skader kan forhindres ved at lave en stormflodsbeskyttelse, som kan etableres for under 50 milloner kroner, det kan vist kun kaldes for en god investering.

Vi har valgt ikke at tage udgangspunkt i Folkeslusen, men at behandle de relevante emner helt generelt. Der er med andre ord ikke lagt op til en diskussion for eller imod Folkeslusen, men derimod om, hvilken trussel vi står overfor, og om hvordan og hvornår vi skal gøre noget ved den.

Annonce
Arkivfoto: Sugi Thiru
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1969: Cafeteria i Mageløs brændte - men gæsterne blev siddende

1994 Nu er der mulighed for at få en garanteret medicinfri flæskesteg på julebordet. Som den første forretning i Odense har Kvickly i Dalum fået en statsautoriseret godkendelse til at sælge ferskt økologisk grisekød. Slagtermester Søren Nielsen i Kvickly siger, at grisene med garanti aldrig har fået medicin eller mærkelige tilskudsstoffer. Vi får kødet fra den ene af to producenter i Jylland, der er statskontrollerede. Og selv bliver vi også kontrolleret i alle ender og kanter. Kødet skal håndteres for sig selv, og skal der midt på dagen skæres mere, skal værktøjet renses, hvis det i mellemtiden har været brugt til andet grisekød. Det økologiske kød koster 10 kroner mere kiloet, og Kvickly kan kun få 100 kilo om ugen. 1969 Odense Brandvæsen havde ved midnatstid besvær med at få gæsterne i cafeteriaet Go-In, Mageløs 7, til at forlade lokalet, skønt det brændte ret kraftigt i køkkenet og op gennem taget. Det måtte adskillige opfordringer til, før folk rettede sig efter brandvæsenets anvisninger. Den væsentligste grund til, at gæsterne skulle ud, var brandvæsenets kulsyretåge, der er giftig. Og kort efter, at en sådan tåge er sprøjtet ud i et rum, opstår der som følge af slukningen en kraftig røg, hvilket gæsterne ved selvsyn kunne se, da de havde forladt lokalet. Ilden opstod i nogle frituregryder og bredte sig hurtigt gennem aftræksrør til en del af tagkonstruktionen. Det skete ret betydelig skade i cafeteriaet. 1944 Der er i disse dage i København samt i Odense, Aarhus og Aalborg meget vidtgående foranstaltninger under forberedelse til indsats i det øjeblik, der eventuelt skulle opstå katastrofer af et sådant omfang, at hele bydele er i fare for at blive ødelagt af brand. Fra Statens civile Luftværn er udsendt et cirkulære til de lokale luftværnsmyndigheder, hvorefter der så hurtigt som muligt, skal træffes foranstaltninger til imødegåelse af katastrofebrand og ildstorm, et udtryk for fladebrande af en så voldsom karakter, at de kan sammenlignes med naturkatastrofer. Når Ildstorm raserer en by, opstår der en sådan ophedning af luften, at både huse og alt levende fuldstændig opsluges som i en krematorieovn.

Annonce