Annonce
Debat

Debat: Venstre skal være førstevalget for stemmerne, der gik over midten

Ved sidste folketingsvalg vandrede 200.000 vælgere fra blå til rød blok. Venstre skal genvinde regeringsmagten, så vi igen kan sætte en ansvarlig retning for Danmark. Som næstformand for Venstre vil jeg støtte Jakob Ellemann i at styrke Venstre, så det bliver naturligt for de 200.000 danskere at vende hjem til blå blok. Det vil jeg gøre med ordentlighed, politisk bredde og organisatorisk indsigt.

Venstre er et bredt folkeligt forankret parti, der giver svar på de problemer danskerne møder. Både de små og nære problemer i dagligdagen, men også de kriser og konflikter, der truer vores land udefra. Vi er kernedanske, men med et stærkt internationalt udsyn. Danmark bliver kun større af, at vi engagerer os i verden.

Kampen frem mod næste folketingsvalg står ikke mellem Dansk Folkeparti og Venstre. Den står mellem rød og blå blok. Vi genvinder ikke regeringsmagten og får Jakob Ellemann som statsminister ved at kæmpe på højrefløjen om de vælgere, der aldrig kunne forestille sig at stemme på andre partier end os borgerligt-liberale.

Partierne i blå blok er vores tætteste allierede, og vi skal have genopbygget det tillidsfulde samarbejde, som tidligere har gjort os stærke. Men vi skal også samarbejde henover midten. Med socialdemokraterne, de radikale og i nogle sager også med SF, Alternativet og Enhedslisten selvom det ikke er der vi har flest fællesmængder. For sådan skaber vi resultater for Danmark.

Men vi skal ikke gøre os illusioner. Det bliver aldrig Mette Frederiksen, der ringer til Jakob Ellemann og tilbyder ham og Venstre statsministerposten. Derfor skal og må vi gøre Venstre til førstevalget for langt flere danskere, og vi skal gøre det naturligt at vende hjem til venstre for de vælgere, der ved sidste valg, valgte blå blok fra.

Venstre er et liberalt parti. Vi er ikke nationalkonservative. Vi er et bredt parti med politik på alle hylder. Vi er et parti, der ikke kun kan tale om udlændinge. Vi står på mål for en stram og fornuftig udlændingepolitik, fordi den politik er nødvendig for at sikre sammenhængskraften i Danmark. Kommer man til Danmark, så skal man bidrage. Bor man i Danmark, så skal man lære dansk, følge vores love og regler og få Danmark ind under huden. Vi møder alle mennesker med forventninger og krav – også udlændinge, der kommer hertil. Men vi er og skal ikke være som de højreorienterede partier, der kun kan tale om udlændingepolitik, og som kæmper om at gøre det i det groveste sprog.

Vi skal holde fast i vores liberale kompas. Det værdisæt, der har gjort Venstre stærkt gennem 149 år. Jeg vil som næstformand være et stærkt team sammen med Jakob Ellemann. Vi kan samle Venstre og styrke os indefra med stærkere politikudvikling, bedre inddragelse og organisatorisk forankring.

Venstres nye næstformand skal loyalt støtte formanden og bygge bro mellem formanden, de folkevalgte og medlemmerne. En næstformand skal spille alle stærke. Vi har mange profiler i Venstre. Dem skal vi bruge aktivt til at styrke vores parti. Men næstformandens rolle er ikke at være solorytter, der skal promovere sig selv. Venstres næstformand må og skal være en holdspiller.

Afstanden mellem folkevalgte og medlemmer skal være kortere. Vi skal opbygge både formelle og uformelle politiske netværk. Vi skal udvikle politiske camps og nye typer aktiviteter, der gør det sjovt og spændende at være medlem af vores parti. Vi skal sætte den politiske kreativitet fri og lære af vores knap 35.000 medlemmer.

Venstre være partiet for alle aldersgrupper. Vi har Danmarks stærkeste politiske ungdomsorganisation. Men mange falder fra, når familielivet kalder. Det er et tab for Venstre. Børnefamilierne har stor berøring med vores velfærdssamfund og en kæmpe viden om, hvordan vi udvikler det fremover. Et velfærdssamfund, der sætter mennesket i centrum og sikrer frit valg for den enkelte og tillidsfulde rammer for de offentligt ansatte, så de kan bruge deres faglighed og kompetencer på at møde borgeren i øjenhøjde i stedet for at blive fanget under en bunke bureaukrati.

Den arvefølgetænkning, der har præget Venstres tidligere ledelse, har skabt konflikter, det har skabt splid. Venstre ledelse skal være et team, hvor der ikke er tvivl om rollerne. Derfor skal næstformanden være en loyal holdspiller, det er jeg.

Næste år kan Venstre fejre sit 150-års jubilæum. Som næstformand vil det være mit mål, at vi kan fejre vores jubilæum som et stærkere parti, et samlet parti og et parti, der tager ansvar for fællesskabet og helheden og skaber et mere liberalt, velstående og sammenhængende Danmark.

Annonce
Ellen Trane Nørby
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Det var mit livs sværeste skilsmisse, fortæller Helle Virkner

1994 Det var mit livs sværeste skilsmisse, bekender Helle Virkner langt henne i sin meget langstrakte erindringsbog ”Hils fra mig og kongen”, der udkommer i dag. Talen er om opbruddet i 1973 fra ægteskabet med Jens Otto Krag. Der havde været for mange kvinder i hans liv sammen med hende. Beviserne forelå. Han bekræftede dem selv, samtidig med at han holdt fast ved, at hun stadig var hans elskede Helle, genstanden for de varmeste kærlighedserklæringer i gengivne breve. Disse private ytringer til indehaveren af vekslende kælenavne er trykt med fremhævet skrift. Det gælder også digte, han skrev til sin Helle: ” ..thi dagens glæde skal kappes med længslen efter næste nats lidenskabelige hvile”. 1969 Samtidig med, at flere jyske byer undersøger mulighederne for flyforbindelse til Hamborg, foregår der for tiden en række undersøgelser om flyvning mellem Odense og Aalborg. Tanken om en flyrute mellem Odense og Aalborg er ikke af ny dato. Den har været drøftet adskillige gange, og hovedårsagen til, at spørgsmålet er rejst, er Statsbanernes stædige vægring ved at lade de to hurtigste lyntog i forbindelsen til og fra Aalborg, ”Limfjorden” og ”Nordjyden”, standse i Odense. Flere fynske industrivirksomheder har forhandlet med flyselskabet Bel Air i Odense om muligheden for at få etableret en fast rute til Aalborg, og selskabet har ansøgt om tilladelse til flyruten med foreløbig tre ugentlige dobbeltture. 1944 Generaldirektoratet for statsbanerne meddeler, at der indtil videre kun bliver sejlet to daglige færgeture over Storebælt i hver retning. Det betyder, at der kun vil være to togforbindelser fra Odense til Sjælland kl. 6.10 og kl. 11.50. Under hensyn til indskrænkelserne i tog- og færgedriften henstiller generaldirektoratet meget indtrængende til befolkningen om kun at foretage de allernødvendigste rejser mellem landsdelene. Forbindelserne mellem Odense og Jylland bliver indtil videre uændrede. Men indskrænkelserne i færgedriften vil formentlig betyde, at adskillige rejsende fra Jylland mod København vil foretrække at overnatte i Odense og rejse videre med det tidlige morgentog.

Annonce