Annonce
Debat

Debat: Velfærd skabes mellem mennesker

Er det vigtigt for dig, at dit barn er trygt, mens du er på arbejde? At dit barn får en god skolegang? Og en god uddannelse?

Er det vigtigt for dig, at dine syge familiemedlemmer får hurtig og professionel behandling? Og at dine gamle forældre får en værdig pleje? Er det i det hele taget vigtigt for dig at leve i et velfærdssamfund?

I mange lande i verden bliver Danmarks velfærdsmodel brugt som et mønstereksempel på, hvordan vi i fællesskab sikrer vores børn, ældre, syge og socialt udsatte samtidig med, at vi styrker produktivitet og konkurrenceevne. Og en udbygget og effektiv offentlig sektor bærer en stor del af æren for, at Danmark i løbet af det 20. århundrede udviklede sig til et af verdens rigeste lande. Men hvis Danmark også i fremtiden skal høre til de bedste lande i verden, hvad angår velstand og velfærd, er det nødvendigt at udvikle og investere i den offentlige sektor.

Og vi har råd til at investere i velfærd. Tal fra Cepos og Finansminsteriet har for nylig vist, at der er et historisk højt råderum på 37 milliarder kroner frem til 2025. Men kommunerne har seks år i træk brugt færre penge på velfærd, end de havde budgetteret med. I 2016 næsten tre milliarder kroner mindre. Penge, som ifølge beregninger fra FOA for eksempel kunne have været brugt til at ansætte over 7000 ekstra fuldtidsmedarbejdere i ældreplejen.

De kommende år øges det demografiske pres på vores velfærdssamfund. Frem mod 2025 stiger antallet af børn fra 0 til 5 år med 17 procent, og antallet af danskere over 80 år stiger med 100.000 - det er over 40 procent. Den udvikling er i sig selv et argument for at øge investeringerne i vores fælles velfærd, og hvis status quo skal holdes, stiller det krav om en offentlig vækst på 1,1 procent i årene frem til 2025. På landsplan svarer det til 59.000 flere ansatte. Og der er behov for, at man fra politisk side anerkender denne udfordring.

Styringen af den offentlige sektor skal bringes ud af det bureaukratiske jerngreb, som fjerner fokus fra kerneopgaven. En stigende del af medarbejdernes tid bliver brugt på dokumentation og registrering. Og den tid, der bliver brugt på kerneopgaven, er alt for ofte styret af rigide mål og centralt fastsatte krav om, hvordan arbejdet skal udføres. Det betyder, at de fagprofessionelles viden om, hvordan tingene bedst løses, sættes ud af kraft eller træder i baggrunden. Og det er ikke alene en dårlig måde at udnytte ressourcerne på, det giver også borgerne en ringere offentlig service.

Der er brug for, at politikerne inddrager de fagprofessionelle velfærdsmedarbejdere i udviklingen, for det er i mødet mellem mennesker, velfærd skabes - ikke i regneark. Og vi stiller os gerne til rådighed, så vi sammen kan udvikle en ny stærk velfærdsvision båret af fællesskaber, investeringer, modernisering og udvikling gennem kompetencer.

Den offentlige og private sektor er hinandens forudsætninger, og hvis den offentlige sektor også fremover skal spille en nøglerolle i udviklingen og sikre vækst, er det nødvendigt at investere både ressourcer og visioner i fremtidens velfærd. Det er tid til, at politikerne vælger velfærden til - ikke fra. Og tusindvis af medarbejdere brænder for - og er uddannet til - at sikre danskerne en stærk offentlig service, hvis politikerne ellers giver dem lov.

Vores velfærdssamfund skal beskyttes og bevares. Og det skal ske gennem udvikling - ikke afvikling.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Omtale. FS var tavs om Don Juan

Læserbrev: Fyens Stiftstidende skal have ros for at lave gode foromtaler af kulturelle begivenheder på Fyn. Læserne får på denne måde en påmindelse om, at koncerten, udstillingen, teaterstykket og så videre snart har premiere, og man kan samtidigt få inspiration til, om det måske var en kulturbegivenhed, man kunne tænke sig at opleve. Foromtalerne er meget nyttige for læserne, uanset hvilken form de tager: baggrundsinformation, interview med kunstneren, en skuespillers dagbogsoptegnelse inden premieren osv. Bortset fra notitser i Det Sker-sektionen, har FS ikke omtalt Den Fynske Operas opførelse af Don Juan fra den 29. november til 7. december 2019. Mozarts Don Juan, som også kaldes operaernes opera, er en af Den Fynske Operas største forestillinger i 2019-2020-repertoiret, og operaen fik end ikke en anmeldelse fra FS. Det er især en skam, da forestillingen godt kunne have raget rigtigt mange stjerner til sig. Instruktøren og pianisten Jacob Beck havde kreeret en genial sammenblanding af komedie og tragedie, tale på dansk så alle kunne forstå handlingen og de smukke arier på italiensk. Man grinte rigtigt meget og kunne samtidigt nyde de yderst professionelle operasangeres smukke arier og levende skuespil. Alt i alt er det en forestilling, som appellerer til et ungt publikum, og det ville have være fornemt, hvis FS kunne have været med til at fremme dette. Operagængere er nok nogle af de mest trofaste avisabonnenter, så det er nok ikke klogt at skuffe dem for meget med tavshed om vigtige operabegivenheder på vores ø.

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce