Annonce
Danmark

Debat: Vejen frem er ikke mere asfalt

Annonce

Debat: Det er bekymrende, når en transportminister - en cykelminister? - taler om de mange infrastrukturprojekter, der er under opsejling. Endnu mere bekymrende bliver det, når også oppositionen taler om de mange veje, der skal til, for at vi kan undgå bilkøer, og for at vores varer kan nå hurtigt frem - jf. indlægget i Avisen Danmark torsdag 18. februar om Jakob Ellemann-Jensen og Kristian Pihl Lorentzen (V), der vil binde Danmark bedre sammen med ny infrastruktur.

Som det har været nævnt utallige gange, så har vi i Danmark: en rekord i asfalt pr. indbygger, vi befinder os - som resten af verden - i en klimakrise. Vi ved, at transporten står for 30-40 % af klimabelastningen, vi sidder 1,13 person i hver bil, (hvilket vel betyder, at trængslen er selvskabt?), og vi ved ovenikøbet, at elbilers forurening ikke er så meget mindre end benzinbilers - blot finder den sted i produktionsprocessen.

Den logiske følgeslutning burde vel være, at vi skal have gjort noget ved den kollektive transport i stedet for at presse folk ud i hver sin bil med forurening og spildtid til følge?

Hvad er det for en udvikling, der forventes at følge af mere asfalt, mere CO2-udslip, øget pres på naturen? Der findes dokumentation for, at flere veje skaber mere trafik. Der findes ganske meget litteratur om, hvordan vi gør en indsats for klimaet: Hvis vi vil den bæredygtige stat, vi er sammen om at mærke det. Opdragelse til livsmod og bæredygtighed, Klimaguiden, Klimatilpasning, Kan EU redde klimaet?, Vores valg - Sådan løser vi klimakrisen.

Og særligt for Venstre-mennesker: Der findes litteratur om, hvordan man opgraderer udkant til provins og styrker det lokale med mindre kørsel til følge - altså noget i retning af en omvendt kommunalreform: Udkantsmyten, Oprør fra udkanten, "City Design Strategy". Vi har masser af værktøjer til at gøre noget ved trafik og klimakrise. Asfalt er ikke et af dem. Hvorfor taler vi stadigt om anlæg af veje?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mette Frederiksen om corona-udbruddet i Vollsmose: - Vi skal ret hurtigt drøfte, om der mangler nogle værktøjer

Debat

Debat: Batteri-drevne tog er fremtiden

Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce