Annonce
Debat

Debat: Vær den forandring, du ønsker at se

”Pas på dine tanker”, siger man, for de bliver til dine ord. Ordene bliver til dine handlinger og dine handlinger bliver til dine vaner.

Som moderator og udvikler af samtaleformater kommer jeg ofte rundt i landet til kommuner, konferencer og folke- og kulturmøder. Det giver mig et godt generelt indblik i, hvad vi taler om og hvilke samtaleformer, der er de mest udbredte. Og det er åbenlyst, at man mange steder er stivnet i vanen med at vælge debat-formen, som om den var den eneste samtale-form. Eller som om den alene kan hjælpe os til at finde vej i den alvorlige klimakrise, vi står midt i.

Den amerikanske antropolog Margaret Mead sagde engang: ”Never doubt that a small group of thoughtfull, committed, citizens can change the world. Indeed, it’s the only thing that ever has”.

Citatet siger, at hvis ganske få dedikerede borgere ønsker en forandring, begynder det med en samtale. Hvis nogen bakker op og engagerer sig, kan der skabes en bevægelse. Halen på citatet siger, at sådan har det altid været. Det gælder både negative og positive forandringer. Det er ikke noget nyt. Men det er dybt relevant i vores tid, at vi bliver bevidste om, at vi hver især kan og må hjælpe den grønne omstilling på vej. ”Be the change you want to see in the world”, som Ghandi sagde. Vær den forandring, du ønsker at se. Enten ved at være den, der tager et initiativ i lokalsamfundet eller på arbejdspladsen - eller bakker op om dem, der rykker på noget. På den måde skaber vi bevægelse.

Vi har al den viden om klodens og biodiversitetens tilstand, som vi har brug for. Nu er der behov for engagement. Tusinder og atter tusinder NGO’er, ildsjæle, organisationer og virksomheder verden over er allerede i gang og har kæmpet den grønne sag siden 60’erne. Man kan støtte op om dem eller om nogle af de nye idéer, tanker og initiativer, der opstår hver dag. Bedre sent end aldrig.

Den grønne omstilling er den største omvæltning i vores tid. Den griber ind i vores nedgroede kultur, uddannelsessystem, forbrugs- og rejsevaner og naturforståelse. ”Pas på dine tanker”, siger man, for de bliver til dine ord. Ordene bliver til dine handlinger og dine handlinger bliver til dine vaner. Der er brug for et kærligt og kritisk blik på vores vaner. Og det begynder med samtalerne.

Det er så afgørende, at vi taler sammen på måder, der befordrer, at nye ideer, tanker, ord og handlinger får en chance. Det gælder vores private samtaler og samtalerne med børnene i skolen. Men en nøgle-opgave har alle, der arrangerer offentlige samtaler i medierne, på konferencerne, til parti-møderne, folkemøderne, kulturmøderne og i forsamlingshusene. Der ligger en gigantisk folkeoplysningsopgave i at bringe os så hurtigt, fredeligt og jævnbyrdigt som muligt ind i nye vanemønstre.

Ikke siden uddannelses-revolutionen i 1800-tallet, hvor bønder kom på skolebænken for at kunne blive en del af demokratiet, har der været så stort et behov for folkeoplysnings-kraften, som netop nu. Og det er altså ikke nok at debattere. Som regel er de involverede i en debat castede til at være direkte uenige og de siger det, som de plejer. Det bliver ikke forventet, at de skal flytte sig eller blive klogere af samtalen. Det forekommer mig, at der er indtruffet en vis dovenhed og mangel på nysgerrighed herhjemme overfor andre måder at formidle viden og skabe oplysning, bevægelse og engagement på end debatformen. Rundt omkring i verden, hvor borgergrupper, bysamfund og NGO’er arbejder seriøst med den grønne omstilling har man valgt ’at stille stolene anderledes’.

Man har ladet flere komme til orde i langt mere involverende og lyttende formater, hvor alle lærer noget og ingen er passive. Sådanne formater frisætter kreativitet og lysten til at engagere sig, sætter fut i den nødvendige grønne omstilling, og gør det samtidigt langt sjovere for den enkelte at være med. Og sidst, men ikke mindst, kan sådanne samtaleformer bidrage til at styrke vores demokratiske muskler. Det er ikke nok at have et demokrati og en grøn hensigtserklæring. Begge dele kræver at vi øver os, engagerer os, taler og handler på nye måder. Helle Solvang er arrangør og underviser på det internationale kursus i ’The Art of Hosting Conversations that matter’ om involverende samtaleformater på Brandbjerg Højskole d. 23-26. oktober.

.

Annonce
Illustration: Gert Ejton
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Færdselsuheld på Lyø for første gang i mange år

1995 Stiftstidendes medarbejder Bo Østlund kunne ikke finde sin tandbørste, men kæresten og passet var klar til London, da DR’s ”Husk lige tandbørsten” rullede over skærmen i aftes. Den fynske journalist var deltager i Casper Christensens populære underholdningsshow, hvor det gælder om at løse en opgave på tid. Da drejescenen svingede rundt, rummede den foruden Bo Østlunds skrivebord og to kolleger fra Odense også adskillige stakke af dagens Fyens Stiftstidende, der indeholdt bogstaverne til titlen på en kendt London-muscial. Med kollegernes hjælp fik Bo Østlund løst opgaven, og efter en nat på Hotel d’ Angleterre venter der Bo og hans kæreste en musical-oplevelse i London. 1970 Efter tre dages intenst flyttearbejde forlader Civilforsvarets Sektion Fyn i dag det gamle slot i Sandholt-Lyndelse, hvor korpset i snart 28 år har haft til huse. De 87 værnepligtige og den faste stab af officerer indlogeres nu under mere tidssvarende forhold på CF-kasernen i Middelfart, mens det har været nødvendigt at afskedige det civile personale på 10 ansatte. Flytningen, der sker af besparende årsager, rammer ikke alene det afskedigede personale hårdt. Det er med vemod, at den lokale befolkning siger farvel til garnisonen og den tryghed, som de mange CF-ere var med til at skabe. Blandt den faste stab af officerer er der tre af korpsmestrene, som var med til at flytte ind på det gamle slot i 1942. 1945 For første gang i mange år skete der i går en form for færdselsuheld på Lyø. Gdr. Jørgen Chr. Jørgensen var på vej ned til damperen med et læs kløverfrø. Da køretøjet befandt sig på Postbanken gled en sæk ned mellem hestene og vognen, og derved blev dyrene sky og satte i vildt løb fremefter. Gdr. Jørgensen faldt ned og kom til at sidde på vognstangen, mens køretøjet fortsatte ud over anløbsbroen. Den tunge vogn blev stående på molen, mens vognstangen knækkede og seletøjet blev revet over. Gdr. Jørgensen blev med tømmen om den ene arm og ben slynget ud over hestene, der også faldt i vandet. Det lykkedes for gdr. Jørgensen at komme fri og redde sig i land, men begge heste druknede.

Danmark

Liveblog: Så faldt dommen over Britta Nielsen - over seks års fængsel

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Annonce