Annonce
Læserbrev

Debat: Usmagelig kamp om pladsen på Frederiksøen

Læserbrev: Kulturarv, tradition, håndværk, skønhed m.m.

Ja, vi har på Fredriksøen nu (endnu) Danmarks Museum for Lystsejlads med mange smukke skibe, som repræsenterer et ypperligt håndværk og en lille side af Danmarks historie. De er nu knyttet til byen og miljøet på Fredriksøen som Svendborgs maritime islæt. Det såkaldte maritime DNA, som jeg har hørt mindst tre borgmestre holde tale om.

Historisk har vi meget kendte bådebyggere med værfter, nulevende og tidligere for eksempel Sofus Weber, Henry Rasmussen, Ring-Andersen og Walsted. Det sydfynske er kendt for deres maritime kundskaber, og mange smukke erhvervsfartøjer såvel som lystfartøjer er bygget her. De er en del af miljøet.

Jeg tænker, at det også var derfor, at alle de fine, sjældne og gamle både kom hertil i forbindelse med det maritime museum for lystfartøjer, som opstod på Valdemars Slot. Siden blev det flyttet til Svendborg for at understrege tilknytningen til Svendborg og med mulighederne på Frederiksøen. Sidste år var der 12.500 besøgende.

Museet fik dog aldrig lov til at få den eftertragtede lejeaftale (som nu skal gives til Baggårdsteatret), så de kunne søge fonde til hus og udvikling.

Det er utrolig usmageligt at se, at vores kulturelle herligheder skal slås om pladsen på øen. Er det grimme hensigter, manglende synergi og fællesskab, når to kulturtilbud slås om politikernes gunst og udradering af hinanden?

Jeg er måske en lidt smalsporet gammel søulk-kvinde, men vi har en unik samling smukke lystfartøjer, som sættes i stand og vedligeholdes af pensionerede entusiastiske bådebyggere og andet godtfolk. For mig er det kultur, at se de smukke gamle træskibe/både restaureres og sejle her i Svendborgsund, de klæder hinanden på bedste vis.

Men tænk, jeg er da også vild med teater - ikke mindst, når efteråret nærmer sig, og jeg begiver mig ud i den mørke aften. Der er teater på Naturama, Borgerforeningen, Svendborg Forsamlingshus, Svendborg Teater, Baggårdteatret, Rottefælden og et nyt anderledes teater ønskes. Kære teaterdirektør Jakob Bjerregaard Engmann, hvis du er du ked af at smide museet for lystfartøjer ud - så find et sted, hvor der er parkeringspladser, ikke er en skrøbelig bro, og hvor de rå maritime bygninger ikke skal rives ned, men en miljørigtig og fremsynet placering.

Det ville berolige ”det gode menneske” i mig, at fællesskab, hensyn og hjælpsomhed er byggestenene for et solidt kulturelt miljø her i Svendborg.

Annonce
Arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Færdselsuheld på Lyø for første gang i mange år

1995 Stiftstidendes medarbejder Bo Østlund kunne ikke finde sin tandbørste, men kæresten og passet var klar til London, da DR’s ”Husk lige tandbørsten” rullede over skærmen i aftes. Den fynske journalist var deltager i Casper Christensens populære underholdningsshow, hvor det gælder om at løse en opgave på tid. Da drejescenen svingede rundt, rummede den foruden Bo Østlunds skrivebord og to kolleger fra Odense også adskillige stakke af dagens Fyens Stiftstidende, der indeholdt bogstaverne til titlen på en kendt London-muscial. Med kollegernes hjælp fik Bo Østlund løst opgaven, og efter en nat på Hotel d’ Angleterre venter der Bo og hans kæreste en musical-oplevelse i London. 1970 Efter tre dages intenst flyttearbejde forlader Civilforsvarets Sektion Fyn i dag det gamle slot i Sandholt-Lyndelse, hvor korpset i snart 28 år har haft til huse. De 87 værnepligtige og den faste stab af officerer indlogeres nu under mere tidssvarende forhold på CF-kasernen i Middelfart, mens det har været nødvendigt at afskedige det civile personale på 10 ansatte. Flytningen, der sker af besparende årsager, rammer ikke alene det afskedigede personale hårdt. Det er med vemod, at den lokale befolkning siger farvel til garnisonen og den tryghed, som de mange CF-ere var med til at skabe. Blandt den faste stab af officerer er der tre af korpsmestrene, som var med til at flytte ind på det gamle slot i 1942. 1945 For første gang i mange år skete der i går en form for færdselsuheld på Lyø. Gdr. Jørgen Chr. Jørgensen var på vej ned til damperen med et læs kløverfrø. Da køretøjet befandt sig på Postbanken gled en sæk ned mellem hestene og vognen, og derved blev dyrene sky og satte i vildt løb fremefter. Gdr. Jørgensen faldt ned og kom til at sidde på vognstangen, mens køretøjet fortsatte ud over anløbsbroen. Den tunge vogn blev stående på molen, mens vognstangen knækkede og seletøjet blev revet over. Gdr. Jørgensen blev med tømmen om den ene arm og ben slynget ud over hestene, der også faldt i vandet. Det lykkedes for gdr. Jørgensen at komme fri og redde sig i land, men begge heste druknede.

Annonce