Annonce
Debat

Debat: Udsalg i Odense

Synspunkt: Den seneste tids debat omhandlende Fjernvarme Fyn har været helt på sin plads. Kommunalpolitik handler nemlig om godt købmandsskab.

Hvis økonomien løber løbsk og styringen kommer ud af kontrol, kan man frejdigt dække de røde tal med skattestigninger og et udsalg af eksempelvis Fjernvarme Fyn.

Derved har skatteborgerne i Odense dækket det overforbrug, som Odense byråd har haft. I forlængelse heraf skal politikerne ikke ud og lave upopulære prioriteringer. Tak for det.

Annonce

Så kan man ligeledes indskyde, at skattestigningen var nødvendig, grundet uforudsete udgifter og en ekstra regning fra Staten, men på bundlinjen er skattestigninger og udsalg af byen et udtryk for, at man ikke har styr på butikken.


Når alt kommer til alt, så er vores opgaver som byrådsmedlemmer ikke at påstå, at vi kender sandheden, men at udtrykke en retning, som vi tror mest på. Fjernvarme Fyn hører til hos odenseanerne, og det bør den fortsat være.


Nok om det, den uenighed har rød og blå blok i Odense for længst udstillet i hele den fynske presse.

Jeg erkender, at det har været en langvarig vurdering, i forhold til om Fjernevarme Fyn skulle sælges eller blive på kommunale hænder. Venstre Odense bad endda i byrådssalen som det første og eneste parti om en grundig undersøgelse af, om det overhovedet ville være realistisk at sælge?

Liberalt kunne vi sagtens forsvare et salg, hvis det gav mening. Socialistisk Folkeparti i Odense ville også kunne forsvare at lade Fjernvarme Fyn blive på kommunale hænder, hvis det gav mening for SF.

Radikale Venstre i Odense kunne ideologisk også sagtens have forsvaret at beholde Fjernvarme Fyn hos Odense kommune. Umiddelbart forstår jeg alligevel godt, hvorfor de to partier har lænet sig op ad Socialdemokratiet i Odense med et ønske om et salg, eftersom de er i alliance og skal følges ad i de næste budgetforhandlinger.

Hvem af de to rådmænd, der kortvarigt får størst udbytte af et salg, må vi lade resultatet af forhandlingerne afgøre.

Venstre Odense har i hvert fald valgt en strategi, som siger nej til et salg, men peget på, at overskuddet fra Fjernvarme Fyn kan afhjælpe toppen af den odenseanske krise.

Der er mange ubekendte faktorer i vurderingen, men så længe vi selv ejer fjernvarmen, har vi frihed til at trække flere penge ud i gode år og færre i de dårlige år, så varmeprisen fortsat er en af de billigste i landet.

Sælger vi Fjernvarme Fyn, kan vi miste kontrollen med varmeprisen og den grønne omstilling. Nogen vil mene, at det står malet på væggen, at forbrugere i Odense og omegn ved et salg vil opleve prisstigninger. Det kan sagtens forklares ved, at en selskabsledelse ellers aldrig ville bruge 900 millioner fra Energi Fyns pengekasse.

Det står selvfølgelig i skærende kontrast, at det igen bliver dyrere at være odenseaner, når investeringsprojekter, udsalg ogskatteforhøjelser,stadigvæk betyder høj ledighed og nedslidte skoler.

Venstre Odense adskiller sig fra andre partier i Odense byråd ved at forslå, at vi trækker en del af Fjernvarme Fyns overskud ud og understøtter fremtidens velfærd i Odense med Fjernvarme Fyns overskud.

Når alt kommer til alt, så er vores opgaver som byrådsmedlemmer ikke at påstå, at vi kender sandheden, men at udtrykke en retning, som vi tror mest på. Fjernvarme Fyn hører til hos odenseanerne, og det bør den fortsat være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce