Annonce
Debat

Debat: Ud med smøgerne. Ungdomsuddannelserne skal være røgfrie

Rygning: Der er mange ting, de fleste prøver i skolen for første gang: At lære et andet sprog, at skyde en befrier i rundbold, at løse en andengradsligning. At inhalere røg, nikotin og giftstoffer ned i lungerne. Mere end hver 7. dagligryger røg for første gang i skoletiden. Det er triste tal og helt unødvendigt.

Vi mener, at vi skylder vores børn og unge at passe bedre på dem. Vores politikere ønsker sig en røgfri generation i 2030, og det ønske deler Lægeforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. Men det kræver, at der bliver taget politisk ansvar.

Der er mange gode forslag i spil fra både regeringen og regeringens støttepartier, der indeholder stramninger af den gældende tobakslov. Desværre er røgfri skoletid begrænset til grundskolerne i regeringens tobaksudspil, imens ungdomsuddannelserne er forbigået i tavshed. Larmende tavshed, når man tænker på, at 9 ud af 10 starter med at ryge, før de fylder 20 år, og netop derfor er det vigtigt med en indsats, der rækker langt ind i ungdomsårene.

Det er en skam. Vi bør kunne tilbyde børn og unge røgfri fællesskaber i deres hverdag. Ikke kun tobaksrøg, men også e-cigaretter, tyggetobak, opvarmet tobak, nikotinposer og alle andre tobaks- og nikotinprodukter bør være forbudt fra klokken ringer ind til sidste time er gået.

En undersøgelse blandt 14-19-årige, lavet af Røgfri Fremtid, viser, at 59 pct. af rygerne altid eller ofte bliver fristet til at ryge i skoletiden, når andre ryger. Syv ud af 10 har prøvet rygestop uden held, og for hver fjerde af dem er det i skoletiden, at de er begyndt igen.

Det er hårde odds børn og unge er oppe imod. De odds vil vi gerne forbedre. Udover de forslag, vi tidligere er kommet med, der bl.a. handler om højere priser og neutrale pakker gemt væk bag disken, så er røgfri skoletid et vigtigt redskab. Og de unge er med på den, så det gælder om at handle nu.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Lina redder landmændenes 'affald': Har reddet mere end tusind raske høns fra aflivning

Kerteminde For abonnenter

Til april står der 20 klar: Kom med ind i de nye ferieboliger

Odense

74-årige Jette er forsvundet ved banegården i Odense: Hun er begyndende dement

Sport For abonnenter

Flere fynske hold er med i pokalhatten - Marienlyst overbeviste mod rival, og Næsby tvang FC Fredericia ud i straffesparkskonkurrence

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

På udebane som BZ'er: Tidligere voldspiller finder nye veje

Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mandag fik Heidi lov til at holde sin søn for første gang siden maj: Og nu får brødrene lov til at besøge lille Marco

Middelfart For abonnenter

Nabo til plejehjem efterlyser plan for tomme boliger: - Det er, som om det er ved at gå til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Assens

Pressede sosu-hjælpere inviterer kolleger til møde om arbejdsforhold: -Vi håber på, at vi bliver hørt helt oppe i toppen

Annonce