Annonce
Debat

Debat: Ud med smøgerne. Ungdomsuddannelserne skal være røgfrie

Rygning: Der er mange ting, de fleste prøver i skolen for første gang: At lære et andet sprog, at skyde en befrier i rundbold, at løse en andengradsligning. At inhalere røg, nikotin og giftstoffer ned i lungerne. Mere end hver 7. dagligryger røg for første gang i skoletiden. Det er triste tal og helt unødvendigt.

Vi mener, at vi skylder vores børn og unge at passe bedre på dem. Vores politikere ønsker sig en røgfri generation i 2030, og det ønske deler Lægeforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. Men det kræver, at der bliver taget politisk ansvar.

Der er mange gode forslag i spil fra både regeringen og regeringens støttepartier, der indeholder stramninger af den gældende tobakslov. Desværre er røgfri skoletid begrænset til grundskolerne i regeringens tobaksudspil, imens ungdomsuddannelserne er forbigået i tavshed. Larmende tavshed, når man tænker på, at 9 ud af 10 starter med at ryge, før de fylder 20 år, og netop derfor er det vigtigt med en indsats, der rækker langt ind i ungdomsårene.

Det er en skam. Vi bør kunne tilbyde børn og unge røgfri fællesskaber i deres hverdag. Ikke kun tobaksrøg, men også e-cigaretter, tyggetobak, opvarmet tobak, nikotinposer og alle andre tobaks- og nikotinprodukter bør være forbudt fra klokken ringer ind til sidste time er gået.

En undersøgelse blandt 14-19-årige, lavet af Røgfri Fremtid, viser, at 59 pct. af rygerne altid eller ofte bliver fristet til at ryge i skoletiden, når andre ryger. Syv ud af 10 har prøvet rygestop uden held, og for hver fjerde af dem er det i skoletiden, at de er begyndt igen.

Det er hårde odds børn og unge er oppe imod. De odds vil vi gerne forbedre. Udover de forslag, vi tidligere er kommet med, der bl.a. handler om højere priser og neutrale pakker gemt væk bag disken, så er røgfri skoletid et vigtigt redskab. Og de unge er med på den, så det gælder om at handle nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Efterforskning af overgreb på fireårig standset: Socialrådgiver med accent stod for eneste afhøring

112

Lige nu: Brand i Kverneland i Kerteminde

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: Lange ventelister for at komme over Storebælt lillejuleaften

1994 Tvind-koncernen er på vej mod sin alvorligste krise i skoleimperiets godt 20-årige historie. Adskillige afhoppede elever og den magtfulde Danmarks Lærerforening har indgivet politianmeldelse mod det såkaldte seminarium på Tvind, der over for sine elever hævder at uddanne lærere til den danske folkeskole. Den forklaring er ikke kun usand, men også kriminel, mener Danmarks Lærerforening. I går meddelte undervisningsministeriet, at det har afsløret Tvind i snyderi til et beløb af 180.000 kroner. Det drejer sig om elever fra Det nødvendige Seminarium, der måske under pres fra lærerne har indgivet snydeansøgninger til den nærliggende Rejsende Højskole for at skaffe penge til seminariet. 1969 Stemmesedlen til det første valg til det fynske storamtsråd bliver næsten trekvart meter lang. Valgloven giver mulighed for at undlade navnene på de opstillede kandidater og kun bringe partiernes navne på stemmesedlen. Men fællesudvalget, der forbereder oprettelsen af Fyns Amt fra 1. april næste år, har besluttet at bringe navnene på samtlige henved 170 kandidater. Det er første gang, at vælgerne i Odense, Svendborg, Middelfart og Nyborg kan deltage i et amtsrådsvalg. Det sker som følge af den nye amtsstruktur, hvorefter de største købstæder også skal bidrage til amterne. Vælgertallet på Fyn kommer derved op på 295.200 mod 176.121 vælgere ved det seneste amtsrådsvalg i 1966. 1944 Nu er der ikke flere chancer for folk, der vil rejse over Storebælt lillejuleaften. Alle færgebilletterne er udleveret på Odense Statsbanestation i morges, og der er skrevet så mange op på ventelisten, at eventuelle billetter, der kan fremskaffes senere, for længst er beslaglagt. De ekstraordinære forhold, der råder for denne juletrafiks vedkommende, skabte et sceneri på statsbanegården i Odense, som vi ikke er vant til på disse breddegrader. Der stod ventende mennesker uden for banegården hele natten trods kulde og slud. Det var folk, der for enhver pris ville over Storebælt lillejuleaften, men deres natlige anstrengelser viste sig at være unødvendige, da der her til morgen var billetter i overskud.

Annonce