Annonce
Debat

Debat: Trump og Twitters fornemmelse for demokrati

Joy Mogensen

Debat: Techgiganternes blokering af den amerikanske præsident på sociale medier er som en fremkaldervæske for magtforholdet mellem Silicon Valley, techgiganterne, og den demokratiske samtale. Vi har sådan set vidst det længe, men alligevel er techgiganternes enorme indflydelse på den demokratiske samtale blevet eksponeret.

Det er en situation præget af svære dilemmaer – særligt i forhold til ytrings- og informationsfriheden. På den ene side er ytringsfriheden et fundament i demokratiet, og de sociale medier har understøttet nye måder at komme til orde og engagere sig. På den anden side har man et ansvar for den offentlige samtale, når man er et medie med adgang til millioner og atter millioner af mennesker. Spredning af falske nyheder i kommerciel eller politisk interesse er en udfordring for den demokratiske samtale, der skal gøre os i stand til at træffe fælles beslutninger.

Det er meget muligt, at techgiganterne måske har handlet ansvarligt i nedlukningen af den amerikanske præsidents diverse sociale medier. Men spørgsmålene, der står tilbage for os andre er: Hvordan kom de frem til den beslutning netop nu, og hvem er det konkret, der træffer den? Hvorfor nu og ikke før? Og hvornår kan de finde på at træffe en sådan beslutning igen og over for hvem?

Techgiganterne udarbejder stribevis af retningslinjer, som sikkert er både gode og rimelige. Alligevel fortaber det sig, hvor og hvordan beslutningerne bliver truffet hos internetæraens giganter. Men det er beslutninger, der påvirker os alle lige fra borgere til DR og nu altså også den amerikanske præsident.

Pludselig er det tydeligt, at magten over den offentlige samtale virker til at være samlet i hænderne på meget få mennesker. Med millioner og til tider milliarder af brugere har techgiganterne et demokratisk ansvar, og de spiller en stadigt større rolle for meningsdannelsen.

Helt grundlæggende hverken kan eller skal private teknologifirmaer bestemme vilkårene for den demokratiske samtale. Det er for stor en magtkoncentration hos mennesker, der er langt, langt væk fra vores samfund.

Det er ikke en situation, der kan løses i et snuptag, men det er en af de vigtigste demokratiske diskussioner i vores tid. Jeg vil heller ikke foregøgle, at vi nu og her har en mekanisme, der skal skabe mere ansvarlighed og dermed tillid til den offentlige samtale, som den udspiller sig på de sociale medier.

Men regeringen er i gang. Der skal være klare regler for, hvilket ansvar sociale medier har for ulovligt indhold på deres platforme. Regeringen står heldigvis ikke alene med den konstatering. Europa-Kommissionen er med udspillet til Digital Services Act begyndt at tage livtag med techgiganternes rolle, og det støtter regeringen varmt op om. Vi mener, det er på tide at techgiganterne skal tage et langt større ansvar for nedtagning af ulovligt indhold.

Fremtiden for de sociale medier bliver nødt til at indeholde en øget ansvarlighed, der hviler på noget mere end private teknologifirmaers vurderinger. Den sidste tids udvikling i USA viser, at vi ikke kan være passive overfor en massiv spredning af falske og polariserende budskaber. Vi skal værne om vores fælles offentlighed, så den ikke splintres til tusinder af ekkokamre, hvori forståelsen for andres virkelighed svinder ind. Denne regering vil ikke lade det være op til en lille håndfuld ekstremt kommercielle aktører i en tech-industri at bestemme, hvornår nok er nok.

Demokratiets principper byder os at kæmpe for en offentlig samtale, der udfolder sig på lige og gennemskuelige præmisser. Det kræver at beslutningstagerne forvalter deres ansvar for den offentlige samtale på gennemsigtige og lige regler og retningslinjer. Og hvor ansvarligheden i den offentlige samtale ikke forsvinder op i skyen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce