Annonce
Debat

Debat: Tør I ikke se konsekvenserne i øjnene?

Annonce

Læserbrev: I sit indlæg 6. juli ”Å-tømningen kan og bør udføres”, beskriver ingeniør og fysiker Peter Touborg vigtigheden i at gennemføre eksperimentet med fuldt åbne sluser, inden man fjerner den over 800 år gamle opstemning ved Dalum Papirfabrik. Et sådant eksperiment vil kaste lys over konsekvenserne for vandstanden opstrøms opstemningen og i særdeleshed i de omkringliggende søer og vådområder, hvoraf flere er underlagt EU’s naturbeskyttelsesdirektiver.

Jeg undrer mig over, at man ikke allerede på et langt tidligere tidspunkt har gennemført dette eksperiment som supplement til de teoretiske modeller, man fremførte i Rambølls rapport: ”Odense Å – samlet vandløbsmodel”. Marts 2017.

Hvis man i forbindelse med denne udgivelse havde foretaget eksperimentet over en længere periode, ville man på nuværende tidspunkt være i besiddelse af et stærkt datagrundlag, og man ville have skabt et fyldestgørende overblik over konsekvenserne opstrøms og ikke mindst nedstrøms opstemningen.

På strækningen nedstrøms opstemningen, fra Fruens Bøge til Munke Mose, har kapaciteten i Odense Å adskillige gange været presset til det yderste, senest i 2018, 2019 og foråret 2020, hvor den gik over sine bredder med store oversvømmelser til følge.

På samme tidspunkter registrerede vi vandstandsstigninger på over 100 cm. ved Dalum Bådehavn, der er beliggende kun 680 meter opstrøms opstemningen, og åen stuvede op i Dyrup, Skt. Klemens og Bellinge og blev over 100 meter bred. Det fortæller mig, at opstemningen ved Dalum Papirfabrik er med til at bremse og tilbageholde enorme vandmængder ved spidsbelastning, og vi er rigtig mange, der spekulerer over, hvad der sker med disse vandmængder, såfremt opstemningen ved Dalum Papirfabrik fjernes, hvilket vi ikke havde behøvet såfremt eksperimentet var gennemført rettidigt.

Jeg vil derfor gerne spørge Jane Jegind og hendes forvaltning: Når I undlader et så simpelt, billigt og vigtigt eksperiment, er det så, fordi I ikke tør se konsekvenserne i øjnene?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Havde ingen symptomer på første skoledag: Elev på Brenderup-skole er testet positiv for corona

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce