Annonce
forside

Debat: Superjournal ligner en Låsby-Svendsen-handel

Lone van der Ploeg Olufsen skriver om journaliseringen af vores private oplysninger. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Læserbrev: Umiddelbart er der åbenlyse fordele ved at samle og dele danskernes sundhedsoplysninger på tværs af sundhedssystemet. De praktiserende læger ser det som en vej væk fra tavshedspligten hen imod en tvangsregistrering.

I min optik: Hvad hjælper det, at vi får en mulighed for at leve længere, hvis vi mister grebet om vore eget liv, hvor Big Data ser med. I fremtiden overvåges vores helbred 24/7: syge hele tiden, fordi der altid er noget, der kan forbedres og data, der kan malkes.

Hvis politikerne tror, at indsamling af data på sigt vil medføre besparelser, tror jeg, de tager gruelig fejl. At gøre befolkningen til føjelige datakøer, som kan malkes for data, minder mig om en Låsby-Svendsen-handel, hvor man køber katten i sækken - der var ingen motor i bilen, og man kunne jo bare have set efter. Vi forholder os ikke til, hvilke konsekvenser denne tvangsdata-deling-handel har på sigt - alt, alt for travlt med at se på umiddelbare fordele ved at tvangsdele sundhedsoplysninger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce