Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Debat: Sundhedsvæsen - Der er ikke brug for flere mursten, der er brug for mere personale

Joachim Hoffmann-Petersen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Synspunkt: Regeringen har præsenteret ideen om nærhospitaler og vil bruge 4 mia. kr. på mursten. Der blev ikke afsat penge til driften eller til personale. Er det nære sundhedsvæsen blevet underprioriteret, Ja! Er der problemer på hospitalerne, i høj grad, Ja! Er der brug for mere personale, Ja. Er der brug for at genopføre de netop lukkede lokalsygehuse, nej!

Lad os bruge Nyborg som eksempel. Det eksisterende Nyborg Sygehus har allerede: Operationsgang, laboratorium, røntgenafdeling, store ambulatorier, en stor skopienhed mm. Nyborg Sygehus har altså langt flere funktioner end regeringens planlagte nærhospitaler skal have. Skal sygehuset lukkes for at bruge penge på at bygge et nyt nærhospital ved siden af det eksisterende sygehus? Det ville være spild af penge. Der er brug for mere samarbejde mellem Nyborg Kommune og Nyborg Sygehus ikke nye bygninger - uden personale.

Lad os starte med at få nogle definitioner på plads. Bygning med overnattende patienter samt læger i døgndrift kaldes et hospital. Bygning med overnattende patienter/beboere, men uden læger i døgndrift er - lidt groft sagt - et plejehjem. Bygning med læger men ingen overnattende patienter kaldes en praksis, en klinik eller et sundhedshus. Bygning uden patienter eller personale, kaldes for 4 mia. kr. socialdemokratiske mursten.

Annonce

Hvis man er sundhedsminister og har 4 mia. kr. til overs, hvad skal man så gøre? Man skal give pengene til kommunerne og regionerne og sige, her er problemet. Her er 4 mia. kr.

Der er brug for sundhedstilbud og tryghed, også langt væk fra akuthospitalerne. Fundamentet bør her være kommunen og de praktiserende læger. For 1 år siden stemte S imod et Konservativt forslag om at udvide antallet af uddannelsesstillinger, så der kunne blive uddannet flere praktiserende læger. Dette på trods af at 126.000 danskere mangler deres egen læge. Antallet af praktiserende læger er faldet 6% fra knap 3600 til godt 3300 siden 2012. Vi er nødt til at få uddannet flere praktiserende læger så alle borgere i dette land kan få deres egen læge, deres egen familielæge. Socialdemokratiske lappeløsninger med regionsklinikker, nærhospitaler, klinikkæder og stråmandsklinikker er og bliver nødløsninger. De sikrer ikke et mangeårigt tillidsforhold mellem patient og egen læge.

I Odense Kommune vil konservative arbejde for et sundhedshus, men det skal laves i samarbejde mellem kommune og region. Samarbejdet skal forankres i de Sundhedsklynger, som den forrige regering foreslog, og som nu er vedtaget. Samarbejdet mellem region og kommune skal sikre, at simple ting kan udføres tæt på borgeren. Eksempelvis genoptræning, visse laboratorieydelser, udvalgte ambulante funktioner og forebyggelse. Fysioterapeuter, ergoterapeuter, diætister, laboranter, speciallæger, psykologer mfl bør tilbydes at deltage.

Per Larsen

I de kommuner der ligger langt fra et akuthospital bør sundhedshuset samarbejde med privatpraktiserende speciallæger, altså øjenlæger, ørelæger, neurologer, børnelæger, kirurger osv. og dermed flytte funktioner fra akutsygehusene til nærområdet.

Uanset hvilke ambitioner man som politiker måtte have, så kommer man ikke udenom, at vi mangler personale. Vi mangler folk i ældreplejen, vi mangler sygeplejersker og vi mangler speciallæger. Der dukker ikke på magisk vis ekstra personale op ved, at man investerer 4 mia. kr. i mursten.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Kultur

Vilde Windfeld vinder Webster-pris

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Odense

Madklubben overtager fire lejemål centralt i Odense og åbner to nye restauranter: - Vi har fået en fantastisk modtagelse

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: 10. klasse på Kold College viser, at unge godt vil have en faglig uddannelse

Kerteminde For abonnenter

Rossano og Simon driver italiensk restaurant med stor succes: Snart kan de fejre en historisk milepæl

Faaborg-Midtfyn

Trods løfter om hurtig tilbagebetaling: Plejehjemsbeboere og efterladte venter stadig på millionbeløb

Annonce