Synspunkt: Regeringen har præsenteret ideen om nærhospitaler og vil bruge 4 mia. kr. på mursten. Der blev ikke afsat penge til driften eller til personale. Er det nære sundhedsvæsen blevet underprioriteret, Ja! Er der problemer på hospitalerne, i høj grad, Ja! Er der brug for mere personale, Ja. Er der brug for at genopføre de netop lukkede lokalsygehuse, nej!
Lad os bruge Nyborg som eksempel. Det eksisterende Nyborg Sygehus har allerede: Operationsgang, laboratorium, røntgenafdeling, store ambulatorier, en stor skopienhed mm. Nyborg Sygehus har altså langt flere funktioner end regeringens planlagte nærhospitaler skal have. Skal sygehuset lukkes for at bruge penge på at bygge et nyt nærhospital ved siden af det eksisterende sygehus? Det ville være spild af penge. Der er brug for mere samarbejde mellem Nyborg Kommune og Nyborg Sygehus ikke nye bygninger - uden personale.
Lad os starte med at få nogle definitioner på plads. Bygning med overnattende patienter samt læger i døgndrift kaldes et hospital. Bygning med overnattende patienter/beboere, men uden læger i døgndrift er - lidt groft sagt - et plejehjem. Bygning med læger men ingen overnattende patienter kaldes en praksis, en klinik eller et sundhedshus. Bygning uden patienter eller personale, kaldes for 4 mia. kr. socialdemokratiske mursten.
Hvis man er sundhedsminister og har 4 mia. kr. til overs, hvad skal man så gøre? Man skal give pengene til kommunerne og regionerne og sige, her er problemet. Her er 4 mia. kr.
Der er brug for sundhedstilbud og tryghed, også langt væk fra akuthospitalerne. Fundamentet bør her være kommunen og de praktiserende læger. For 1 år siden stemte S imod et Konservativt forslag om at udvide antallet af uddannelsesstillinger, så der kunne blive uddannet flere praktiserende læger. Dette på trods af at 126.000 danskere mangler deres egen læge. Antallet af praktiserende læger er faldet 6% fra knap 3600 til godt 3300 siden 2012. Vi er nødt til at få uddannet flere praktiserende læger så alle borgere i dette land kan få deres egen læge, deres egen familielæge. Socialdemokratiske lappeløsninger med regionsklinikker, nærhospitaler, klinikkæder og stråmandsklinikker er og bliver nødløsninger. De sikrer ikke et mangeårigt tillidsforhold mellem patient og egen læge.
I Odense Kommune vil konservative arbejde for et sundhedshus, men det skal laves i samarbejde mellem kommune og region. Samarbejdet skal forankres i de Sundhedsklynger, som den forrige regering foreslog, og som nu er vedtaget. Samarbejdet mellem region og kommune skal sikre, at simple ting kan udføres tæt på borgeren. Eksempelvis genoptræning, visse laboratorieydelser, udvalgte ambulante funktioner og forebyggelse. Fysioterapeuter, ergoterapeuter, diætister, laboranter, speciallæger, psykologer mfl bør tilbydes at deltage.
I de kommuner der ligger langt fra et akuthospital bør sundhedshuset samarbejde med privatpraktiserende speciallæger, altså øjenlæger, ørelæger, neurologer, børnelæger, kirurger osv. og dermed flytte funktioner fra akutsygehusene til nærområdet.
Uanset hvilke ambitioner man som politiker måtte have, så kommer man ikke udenom, at vi mangler personale. Vi mangler folk i ældreplejen, vi mangler sygeplejersker og vi mangler speciallæger. Der dukker ikke på magisk vis ekstra personale op ved, at man investerer 4 mia. kr. i mursten.