Annonce
Debat

Debat: Stram op på kravene om kemikalier

Pernille Schriver. Arkivfoto: Victoria Mørck Madsen

Læserbrev: Tillykke. Der er fundet rent drikkevand. Nyheden bragte avisen 6. januar med en undertone af, at det lige var i sidste øjeblik, at dette "guldfund" blev gjort. Måske på baggrund af, at Kerteminde Forsyning faktisk har fået dispensation til at benytte drikkevand med "en lille smule" pesticider i. Som der stod i artiklen.

Mon ikke det er på tide, at der kommunalt strammes op på krav til kemikalier, som oftest forurener vores fælles drikkevand og vore fremtidige generationers drikkevand? Nemlig sprøjtemidler, især fra landbruget! Fortidens sprøjtemidler siver på et eller andet tidspunkt ned til vores grundvand. Det viser historikken tydeligt, selvom visse dele af magtfulde landbrugsorganisationer forsøger at nedtone denne kendsgerning.

At der findes rent drikkevand i Urup området, er måske forbundet med det prisværdige arbejde ansvarlige lodsejere i mange år har udført i Urup Dam og Brabæk Mose med beskyttelse af sårbar natur, og som nu er en del af et EU LIFE-projekt med bl.a. sprøjtefri bufferzoner. Positivt at vores lille kommune kan være en del af et større naturbeskyttelsesarbejde, som netop også beskytter grundvandet.

Århus Kommune har bl.a. iværksat en indsatsplan, hvor sprøjtemidler forbydes i særligt sårbare områder med grundvandsinteresser. Særligt sårbare områder er hvor drikkevandsboringer er placeret i lighed med, hvor grundvandsmagasinerne dannes. Nærstuderes Kommuneplan 2013-2025 kortbilag nr. 14, er tre boringer placeret på landbrugsarealer ved Kejrup Gods, som ejes af formanden for Kertemindes vandværker. Mon Kejrup Gods går forrest og beskytter vores fælles drikkevand ved ikke at sprede sprøjtemidler, som om 20-30 år med stor sandsynlighed, vil være at finde i grundvandet?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Fyens Stiftstidende bombesprængt

1995 Stadig flere berusede cyklister kommer til skade ved eneulykker om natten og i weekenderne. Læge Lars Binderup Larsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital oplyser, at cyklisterne især får skader på tænder og ansigt, da de på grund af deres påvirkede tilstand ofte ikke er i stand til at værge for sig med hænderne. Flere af kvæstelserne er så dybe, at de efterlader skræmmende ar. I Ugeskrift for Læger offentliggør Ulykkes Analyse Gruppen chokerende tal på tilskadekomne cyklister, der er påvirket af spiritus. 18 procent af de behandlede på skadestuen angav selv, at de var påvirkede. Det er især mandlige cyklister mellem 26 og 29 år, der kommer til skade i på cykel ved solouheld. 1970 Den fynske byggematador Jens P. Koch fik i aftes startet sit nye parti, Folkekapitalistisk Parti, ved et møde på Industripalæet i Odense. Det har foreløbig et kommunalpolitisk sigte, idet man vil opstille en kandidatliste til byrådsvalget. Det er sandsynligt, at det bliver med Jens P. Koch som spidskandidat. Det nye parti fik en bevæget start. Man måtte hurtigt opgive at holde mødet i Industripalæets festsal, og i stedet indbyde dem, der meldte sig ind i partiet, til en stiftende generalforsamling med gratis kaffebord i den mindre sal. Her kom bølgerne også til at gå højt. Man fik dog valgt et forretningsudvalg, som allerede i eftermiddag mødes privat hos Jens P. Koch for at udforme et partiprogram. 1945 I nat vækkedes hele Odense af en række meget kraftige eksplosioner. Den første hørtes ved 01-tiden, og i det følgende kvarter fulgte ca. 15 eksplosioner. Der er anrettet meget store ødelæggelser i byens tre hovedgader: Nørregade, Vestergade og Kongensgade. På Fisketorvet blev Fyns Tidendes bygning ud mod Nørregade ødelagt ved tre eksplosioner. Det lykkedes portvagten at få kaldt trykkeripersonalet ud af den brændende bygning. I Vestergade har en bombe ødelagt Fyens Stiftstidendes redaktion og ekspedition. Desuden gik det ud over nr. 48, hvor forsikringsselskabet Hånd i Hånd har til huse, og der er ligeledes sket store skader på St. Knuds ejendom på hjørnet af Vestergade og Mageløs.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce