x
Annonce
Debat

Debat: Stram op på kravene om kemikalier

Pernille Schriver. Arkivfoto: Victoria Mørck Madsen

Læserbrev: Tillykke. Der er fundet rent drikkevand. Nyheden bragte avisen 6. januar med en undertone af, at det lige var i sidste øjeblik, at dette "guldfund" blev gjort. Måske på baggrund af, at Kerteminde Forsyning faktisk har fået dispensation til at benytte drikkevand med "en lille smule" pesticider i. Som der stod i artiklen.

Mon ikke det er på tide, at der kommunalt strammes op på krav til kemikalier, som oftest forurener vores fælles drikkevand og vore fremtidige generationers drikkevand? Nemlig sprøjtemidler, især fra landbruget! Fortidens sprøjtemidler siver på et eller andet tidspunkt ned til vores grundvand. Det viser historikken tydeligt, selvom visse dele af magtfulde landbrugsorganisationer forsøger at nedtone denne kendsgerning.

At der findes rent drikkevand i Urup området, er måske forbundet med det prisværdige arbejde ansvarlige lodsejere i mange år har udført i Urup Dam og Brabæk Mose med beskyttelse af sårbar natur, og som nu er en del af et EU LIFE-projekt med bl.a. sprøjtefri bufferzoner. Positivt at vores lille kommune kan være en del af et større naturbeskyttelsesarbejde, som netop også beskytter grundvandet.

Århus Kommune har bl.a. iværksat en indsatsplan, hvor sprøjtemidler forbydes i særligt sårbare områder med grundvandsinteresser. Særligt sårbare områder er hvor drikkevandsboringer er placeret i lighed med, hvor grundvandsmagasinerne dannes. Nærstuderes Kommuneplan 2013-2025 kortbilag nr. 14, er tre boringer placeret på landbrugsarealer ved Kejrup Gods, som ejes af formanden for Kertemindes vandværker. Mon Kejrup Gods går forrest og beskytter vores fælles drikkevand ved ikke at sprede sprøjtemidler, som om 20-30 år med stor sandsynlighed, vil være at finde i grundvandet?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Nyt pressemøde om kontrolleret genåbning af Danmark - følg med direkte her

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce