Annonce
Nordfyn

Debat: Stort tillykke til Foreningen Norden Nordfyn med de 75 år

Lokaldebat: Det var en fornøjelse at møde feststemte gæster og et flot program på Bogense Rådhus i forbindelse med fejringen af Foreningen Norden Nordfyn med de 75 år. Jeg havde glædet mig som medlem igennem mange år. Men jeg havde også en tristhed, idet jeg som kommunalbestyrelsesmedlem er uenig i, at den formelle politiske opbakning til det nordiske samarbejde i kommunalbestyrelsen er forbi.

Til fødselsdagsarrangementet var tidligere minister Bertel Haarder (V) inviteret som festtaler. Han betonede i den grad vigtigheden af netop den politiske opbakning til det nordiske samarbejde både på landsplan og kommunalt niveau, hvilket han selv har arbejdet ihærdigt for gennem årene. Det er derfor interessant og tankevækkende, at borgmester Morten Andersen er helt ude af trit med den fremtrædende politiske kollega, idet han indirekte har stået i spidsen for afslutningen at den nordfynske politiske opbakning til det nordiske samarbejde. Og han bryster sig ellers af i den grad af at bakke op om vores foreninger.

Heldigvis er Foreningen Norden med sine cirka 200 medlemmer en vital forening, der fint klarer sig ikke bare nu, men også i de kommende år uden kommunalbestyrelsens opbakning, selvom foreningens formål bliver bedre fremmet med formel politisk støtte. Det her handler mere om, at det er trist for borgerne i Nordfyns Kommune.

Vores regerings minister for Nordisk samarbejde Mogens Jensen (A) taler ligesom Haarder om betydningen af et øget og intensivt samarbejde mellem de nordiske lande. Det er i disse år endnu vigtigere, hvor der er stor international fokus på Arktis, Østersø-regionen m.v., hvor blandt andre Rusland og USA har massive interesser. Det er mit håb, at Nordfyns Kommune i en ikke alt for fjern fremtid igen vil bakke op om de mange muligheder, der er i det Nordiske samarbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Annonce