Annonce
Nordfyn

Debat: Stort tillykke til Foreningen Norden Nordfyn med de 75 år

Lokaldebat: Det var en fornøjelse at møde feststemte gæster og et flot program på Bogense Rådhus i forbindelse med fejringen af Foreningen Norden Nordfyn med de 75 år. Jeg havde glædet mig som medlem igennem mange år. Men jeg havde også en tristhed, idet jeg som kommunalbestyrelsesmedlem er uenig i, at den formelle politiske opbakning til det nordiske samarbejde i kommunalbestyrelsen er forbi.

Til fødselsdagsarrangementet var tidligere minister Bertel Haarder (V) inviteret som festtaler. Han betonede i den grad vigtigheden af netop den politiske opbakning til det nordiske samarbejde både på landsplan og kommunalt niveau, hvilket han selv har arbejdet ihærdigt for gennem årene. Det er derfor interessant og tankevækkende, at borgmester Morten Andersen er helt ude af trit med den fremtrædende politiske kollega, idet han indirekte har stået i spidsen for afslutningen at den nordfynske politiske opbakning til det nordiske samarbejde. Og han bryster sig ellers af i den grad af at bakke op om vores foreninger.

Heldigvis er Foreningen Norden med sine cirka 200 medlemmer en vital forening, der fint klarer sig ikke bare nu, men også i de kommende år uden kommunalbestyrelsens opbakning, selvom foreningens formål bliver bedre fremmet med formel politisk støtte. Det her handler mere om, at det er trist for borgerne i Nordfyns Kommune.

Vores regerings minister for Nordisk samarbejde Mogens Jensen (A) taler ligesom Haarder om betydningen af et øget og intensivt samarbejde mellem de nordiske lande. Det er i disse år endnu vigtigere, hvor der er stor international fokus på Arktis, Østersø-regionen m.v., hvor blandt andre Rusland og USA har massive interesser. Det er mit håb, at Nordfyns Kommune i en ikke alt for fjern fremtid igen vil bakke op om de mange muligheder, der er i det Nordiske samarbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Annonce