Annonce
Debat

Debat: Stop ordspillet om krimakrisen - og gør noget

Annonce

EU: Hvordan oversætter man "emergency" på 28 forskellige sprog og får det samme resultat i forhold til, hvad man egentligt mener?

Ja, det har vi diskuteret meget intenst i Europa-Parlamentet i denne uge. Socialisterne og gruppen ‘De Grønne’ havde taget ordet "emergency" til sig og klamrede sig til det uden respekt for, at ordet på ret mange sprog faktisk betyder "undtagelsestilstand". Og helt uden historisk anerkendelse af at sidste gang, man i Tyskland havde "not-zustand", var da Hitler satte demokratiet ud af spil med 2. Verdenskrig og millioner af menneskers død til følge.

Derfor ville især min gruppe - Den Europæiske Folkepartigruppe - hellere bruge ordet "urgency", fordi det på de fleste sprog siger det, vi alle mener - også socialisterne og "De Grønne", når man beder dem om at forklare sig. Nemlig at klimaet er i krise og at der skal handles nu!

Vi står jo i en klimakrise. Ingen tvivl om det. Derfor støtter Det Konservative Folkeparti også den nye regerings 70 procent-målsætning for CO2-nedsættelse i 2030 med stort engangment. Ambitionen kræver politisk håndværk med fuldt fokus på konkrete beslutninger, der sendes ud som effektive værktøjer til virksomheder, forskere og borgere. I Danmark slår vi ikke hinanden med ord, der forstyrrer samarbejdet. Vi skaber resultater. Det er jeg glad for og stolt over.

Samme stil kendetegner min gruppe i Europa-Parlamentet. Vi hopper vi ikke med på modeord og lefler for den politisk korrekte panikretorik. Og vi vil ikke bruge ordet "undtagelsessituation", når det, der egentligt menes, handler om at tage klimaet lige så alvorligt i EU, som vi gør i Danmark. For ingen af mine kollegaer i parlamentet mener vel, at militæret og politiet skal overtage de demokratiske institutioner?

Flere af mine danske kollegaer har skoset EPP og mig for at ville bruge "urgency" i stedet for "emergency". Men kald os bare konservative, når vi bruger sproget med omtanke og præcision. Det bliver aldrig borgerlig logik at hyle med i kor, der skaber panik og angst. Kritikken fra venstrefløjen lever jeg dog fint med. Men jeg får meget svært ved at acceptere, hvis denne stil skal kendetegne det politiske samarbejde i årene fremover.

Disse år er nemlig afgørende for at levere på klimaets udfordringer, så ikke næste generation ender med at stå i en reel undtagelsessituation. Derfor: Stop ordspil på følelserne og kom ind i klimakampens maskinrum for løsninger, der virker.

Pernille Weiss
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce