Annonce
Debat

Debat: Spas ud som "Idioterne" i 2020 og find dig selv

Så er det igen den tid på året, hvor man ikke kan sparke sig frem for folk i fitnesscentret. Det plejer dog at tynde gevaldigt ud i slutningen af januar. Nytårsforsættet om at træne bliver overhalet indenom af en svigtende motivation. Du er da ikke ved at træffe det forkerte valg, vel?

I julen genså jeg Lars von Triers "Idioterne" – den er anderledes og underlig, udfordrende og provokerende. Filmen har faktisk meget med nytårsforsætter at gøre, for her stilles spørgsmålet: Hvem er jeg, hvad vil jeg?

Den rækker ud over beslutningen om at gå til fitness. For mange af dém i nyindkøbt træningstøj forholder sig nok ikke meget til, hvad de egentligt vil, men mere hvad de tror, at de bør – for motion er jo sundt. Vi er fortsat kun i januar – du kan stadig nå at tænke dig om!

I ’Idioterne’ føres vi et lag dybere ned: Hvad vil vi egentligt? Hvad er det for et liv, vi længes efter?

Persongalleriet vælger en kontroversiel tilgang til projektet – nemlig at ”spasse”, som de kalder det. Men det kan faktisk give mening, når man forholder sig til den menneskelige psykologi. For nogle gange oplever vi ikke at have frit valg, men sidder fast et sted i livet, hvor det er svært at komme videre, fordi vi føler os fastlåst og begrænset.

Måske kender vi det fra weekend-hyggen derhjemme, hvor man får noget ekstragodt at spise og snolder til den udvalgte film. På et tidspunkt var konceptet udtryk for, at der blev hygget igennem. Men 10 år senere er man ved at skrige over dette og vil hellere på værtshus med kammeraterne, køre mountainbike, gå til banko eller japansk rebbinding eller fordybe sig i en diplomuddannelse.

Det er slet ikke nemt at bryde ud og træffe nye valg, for frygten for at blive bebrejdet ligger og lurer: ”Sætter du ikke pris på os – din familie?”. Tit ser man bebrejdelserne længe inden, de opstår – og afstår derfor fra at sige noget som helst.

I "Idioterne" ser vi, hvordan Bodil Jørgensens karakter lever i et destruktivt familieliv, som udadtil ser fint ud med kaffe og lagkage, men samtidig er det tydeligt, at hun føler sig indespærret og ensom. I spasser-gruppen er der derimod plads til hende.

For her er projektet at være sig selv og finde sig selv. Det kan være rigtigt svært, når vanerne gennem årene bliver flere og flere – og vi ikke kan forestille os en ændret weekend-hygge. Er vi først indlejret i bestemte normer og sociale strukturer, er de ikke nemme at smide af sig. Dét er gruppens projekt i ’Idioterne’: at smide roller, facader og normer af sig ved at gøre noget radikalt anderledes – ved at spasse.

I et forsøg på at finde deres indre, oprindelige, ægte jeg. På den måde giver det mening for dem.

Keld Molin
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce