Annonce
Debat

Debat: Snublende forklaring af V

Lasse Bork Schmidt
Annonce

Læserbrev: Venstres Claus Houden begiver sig i avisen (10/7) ud i, hvad man vel bedst kan betegne som et temmelig snublende forsvar for det uforsvarlige; nemlig Venstres vetoret til fremtidige grundejere over for mindesmærker for nazismens ofre.

Claus Houden bevæger sig da også på kanten af sandheden, når han beskriver, at Venstre og Socialdemokratiet blot vil have, at snublesten skal underlægges ”præcist de samme demokratiske regler og med borgerinddragelse” som andre kunstværker. Det passer jo simpelthen ikke.

Omkring snublesten har Venstre og Socialdemokratiet jo netop tilføjet, at en fremtidig grundejer har krav på at få sit ønske om fjernelse af stenen behandlet af det politiske udvalg. Og det er jo dér, at de to partier snubler i forståelsen af såvel historie som demokrati.

Det er logisk, at enhver borger kan henvende sig med et ønske om at få flyttet en kommunal installation ud for ens grund – det være sig et kunstværk eller et busstoppested eller noget tredje. Det er en helt almindelig demokratisk ret at gå i dialog med kommunen. Det behøver byrådet slet ikke at vedtage specifikt for snublesten. Men Venstre og Socialdemokratiet går jo netop skridtet videre og giver fremtidige grundejere krav på en politisk behandling, når det drejer sig om snublesten.

Det har intet med demokrati at gøre. Tværtom, så er det et brud på demokratiets spilleregler at give enkelte grundejere et særligt krav i forhold til, hvad der skal stilles op i det offentlige rum.

Der er jo masser af kunstværker, som er opstillet på offentlig vej ud for nogens bopæl. For eksempel bor der jo mennesker på hjørnet af Klaregade og Vestergade; de har skulpturen ”Stoppenålen” opstillet lige ud for deres bopæl. Og den skulptur kan man da godt blive lidt forarget over, hvis ens tanker bevæger sig lidt omkring – men de mennesker har man da ikke givet ret til at få behandlet en fjernelse i et ”demokratisk udvalg”, som det så flot bliver formuleret. Men det må de da få ret til nu, hvis Houden vil forfølge den logik, han lægger op til.

Venstre og Socialdemokratiets holdning til snublesten kan ganske enkelt ikke forklares logisk. Claus Houdens forsøg på en forklaring bliver til en omgang patetisk udenomssnak.


Det har intet med demokrati at gøre. Tværtom, så er det et brud på demokratiets spilleregler at give enkelte grundejere et særligt krav i forhold til, hvad der skal stilles op i det offentlige rum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Havde ingen symptomer på første skoledag: Elev på Brenderup-skole er testet positiv for corona

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce