Annonce
Debat

Debat: Sexchikane i IT-branchen skader både kvinder og mænd

Hvad ville du selv sige til, at mens du forsøger at udføre dit arbejde, får du at vide, at ”du godt må have en lille fisse, for at være så stram,” hvis du afviser en kollegas tilnærmelser?

I dag fejrer vi kvindernes internationale kampdag og alle de kvinder, mødre, søstre og veninder, som vi er, og som vi lever vores liv med.

En af de stærkeste tegn på ligestilling og kvinders rettigheder i Danmark finder vi i arbejdslivet. Kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet er en af verdens højeste. På danske fabrikker og sygehuse, på skoler og kontorer går kvinder hver dag på arbejde på lige fod med mænd.

Eller – næsten: Nye undersøgelser af en af landets markante brancher viser, at vi i den grad stadig har meget at kæmpe for.

Hvad ville du selv sige til, at mens du forsøger at udføre dit arbejde, får du at vide, at ”du godt må have en lille fisse, for at være så stram,” hvis du afviser en kollegas tilnærmelser? Hvordan ville du have det, hvis du var studerende, og en underviser til en fest dyppede en tampon i spiritus og bagefter stillede sig overskrævs over en kvindelig studiekammerat og opfordrede hende til at sutte på tamponen? Ville du synes, det er sjovt, at når du kommer hen til dit skrivebord, så ligger der en banan og to æbler i en formation, som til forveksling ligner det mandlige kønsorgan?

Scenerne ovenfor er hentet fra helt nye undersøgelser, som vi i Kvinfo har foretaget for IT-forbundet Prosa. Fagforeningen er gået modigt til værks og har bedt om en afdækning af det, som vi ellers helst ikke taler om: Seksuel chikane og kønskænkende adfærd.

Der tegner sig et mørkt billede: Af svarene fremgår det, at 44,5 procent af kvinderne har været udsat for en eller flere krænkende handlinger. Det tilsvarende tal for mænd er 12 procent.

Jeg kan ikke lade være med at gentage det første tal: 44,5 procent. Det er tæt på halvdelen af alle de kvinder, som beskæftiger sig med IT.

Interviewpersonerne fortæller om at blive kysset og rørt ved, uden at de har sagt ja eller kan lide det. Om nærgående spørgsmål om deres krop og seksualitet. Og om nedladende kommentarer om køn og kompetencer (en standardkommentar i IT-branchen både her i landet og internationalt er – helt fejlagtigt, viser andre undersøgelser – at ”kvinder kan ikke kode”). Og en ret ny form for chikane viser sig også i IT-miljøet, når der bliver sendt porno til ens e-mail.

Som det nok står klart i kraft af de høje procentsatser, er der ikke tale om enkelte tilfælde her og der. Der er nærmere tale om arbejdsmiljøer hvor en chikanerende og seksualiseret omgangstone og grænseoverskridende handlinger er en indlejret del af hverdagen.

For mig er det ret svært at tro, at vi ikke er kommet længere i 2020. Men dokumentationen ligger her på bordet foran mig. Mennesker bliver stadig vurderet og nedvurderet på baggrund af deres køn. Nogle mennesker kan ikke ’nøjes’ med at arbejde, når de går på arbejde. De skal også være parat til at tage imod, håndtere og afværge krænkelser, for eksempel fordi de har bryster.

Det har naturligvis konsekvenser. Vores og andre undersøgelser viser, at trivslen er dårlig, når arbejdsmiljøet er præget af seksuel chikane og kønskrænkende adfærd.

Der er også andre konsekvenser, som for eksempel at kvinder holder sig fra sociale arrangementer, som de fleste af os ellers godt kender vigtigheden af: Fadøl er god næring for netværk, løbeklubben er grobund for nye ideer, tekøkkenet kan være det bedste sted at pleje sin næste forfremmelse, når man har chefen på tomandshånd. Eller helt praktiske konsekvenser. En kvinde fortæller eksempelvis, at hun aldrig kunne aldrig finde på at lægge sig ned på gulvet for at ordne ledninger, for så risikere hun, at hendes mandlige kolleger kommenterer med ord og bevægelser, hvad de kunne gøre ved hende dernede på gulvet.

Seksuel chikane har også negative konsekvenser i det brede perspektiv. Mens IT-branchen efterspørger arbejdskraft, så holder kvinderne sig fra branchen og udgør kun en fjerdedel. Det er en trussel for både talentrekruttering og for det faktiske arbejde med for eksempel udvikling, som har højere kvalitet, når der er diversitet blandt de ansatte.

Det er kvindernes dag i dag, og jeg har skrevet mest om mit eget køn ind til nu. Men mænd bliver, som tallene oven for viser, også chikaneret og krænket (om end i langt mindre grad). Vores undersøgelser viser samtidig, at det ikke alene er kvinder men også mænd, der direkte efterspørger aktiv handling mod seksuel chikane og krænkelser.

”Man kan godt føle et pres på, at man køber ind på en jargon, man ikke nødvendigvis er enig i,” lyder det fra en mand, mens en anden ønsker sig flere kvindelige kolleger i håbet om, at tonen og omgangsformen så bliver venligere.

I dag er også en sammenholdets og solidaritetens dag. Der er nok at gå i gang med, og jeg kan ikke få øje på nogen god grund til ikke at gøre det i fællesskab. God kampdag!

Direktør Henriette Laursen, Kvinfo
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce