Annonce
Debat

Debat: Sammenhold er det stærkeste hold

Danmark er ved at forberede sig. Dansk erhvervsliv og samfundet har brug for tiltag og værktøjer, der kan genrejse Danmarks økonomi. Vi skal genrejse vores virksomheder og vores arbejdspladser.

Annonce

Det er en hård og usædvanlig tid for alle. Men de seneste uger har vist os, at Danmark har et særligt sammenhold, når det gælder. Det vil vi i Dansk Erhverv gerne takke regeringen, Folketinget, myndigheder, organisationer, virksomheder og borgere for.

Det er det sammenhold, der skal genrejse Danmark og vores økonomi efter krisen.

Og når Dansk Erhverv i en række annonceindrykninger i dag i flere af landets aviser skriver, at sammenhold er det stærkeste hold, en nation kan stille med, så mener vi det.

Selvom Danmark i uger har været delvist lukket ned, har vores demokrati, kritiske samfundsstrukturer, institutioner, virksomheder, sundhedspersonale og medarbejdere opretholdt et funktionsniveau, andre dele af verden må misunde.

Danmark er sat i stå, men titusindvis holder os alligevel i gang.

Og i et begavet samspil, der kræver noget af os alle sammen, ser det ud til, at vi undgår de frygtelige sygdomstilstande og billeder, der er set fra andre lande.

Det er meget glædeligt.

Men Danmarks håndtering af corona-pandemien har vidtgående konsekvenser. Erhvervslivet og mange lønmodtagere er bekymrede – og med god grund.

Begyndende fra den 11. marts blev det frie marked nemlig sat ud af spil.

For nej, hverken Danmark eller dansk erhvervsliv glemmer marts 2020 lige foreløbigt. Hvis nogensinde. Og desværre tyder intet på, at Danmark med det samme kan vende tilbage til verden før corona.

De barske kendsgerninger er, at vi ikke kommer gennem krisen uden alvorlige skrammer. Højere ledighed, konkurser og tabte drømme. Dag for dag har Dansk Erhverv kunnet måle konsekvenserne. Dansk erhvervsliv styrtbløder: To tredjedele af Dansk Erhvervs medlemmer har oplevet fald i omsætningen. Dansk Erhverv estimerer, at det samlede tab i omsætning i marts måned er på mellem 32 og 52 milliarder kroner.

Mere end hver tredje har mistet mere end 40 procent af omsætningen. Værst ramt er oplevelseserhvervene som hoteller, rejsebureauer, musiksteder og restauranter, der i gennemsnit har mistet 75 procent af deres omsætning. Derefter følger detailhandlen og transportsektoren, der i gennemsnit har mistet henholdsvis 42 og 34 procent af deres omsætning.

Det er gået frygteligt stærkt. Dansk Erhverv har derfor fra start opfordret vores regering og Folketinget til at tænke og handle meget stort i denne krise – der skal mere end et plaster til det åbne sår. Og der er blevet lyttet og handlet.

Og faktum er, at samfundet næsten kun kan handle for lidt i en krisetid, hvor mange virksomheders overlevelse og titusindvis af arbejdspladser er på spil. Finanskrisen viste os, hvor længe det tog at genstarte virksomheder og jobvækst – det skal Danmark så godt som overhovedet muligt prøve at undgå denne gang.

Hver dag ser og hører jeg, hvordan danske virksomheder og medarbejdere kæmper, tilpasser sig, tænker nyt og handler. Igen og igen bliver jeg hver eneste dag mindet om, hvor stærk en virksomhedskultur Danmark har.

Og uanset virksomhedsstørrelse, om det er en selvstændig, en lille eller mellemstor familievirksomhed eller det er en international topvirksomhed, oplever jeg en handlekraft, der netop gør, at jeg tør tro på bedre tider. For Danmark og for virksomhederne.

Danske virksomheder har spurtet for at blive digitale – så produktiviteten kunne fortsættes hjemme fra spisebordet. Den handlekraft kan vi føre videre til den grønne omstilling og fremtidens velfærdssamfund.

Jeg vil gerne anerkende politikerne for de syvmileskridt, de har taget for erhvervslivet og for deres utrættelige indsats de seneste uger. Men kampen er langt fra ovre, og desværre får Danmark også brug for flere løsninger.

Erhvervslivet og samfundet hænger uløseligt sammen. Vi er gensidigt afhængige, og den seneste måned er alle blevet mindet om, hvor stærk en samfundsmodel, Danmark egentlig har. Hvilket andet land ville du gerne være i under og efter corona-krisen?

Danmark stod stærkt før krisen. Vores bundsolide, økonomiske bolværk blev bygget på et fundament af rettidige reformer, driftige virksomheder, arbejdsomme lønmodtageres indsats og et samarbejde mellem offentlige og private aktører.

Allerede nu skal det politiske Danmark og erhvervslivet iværksætte tiltag, der gør det muligt, at vi kan rejse os igen. Kun på den måde kan både erhvervslivet og samfundet sikre den velfærd, vi alle ønsker os. Og kun på den måde kan vi sammen forberede os på næste gang, en stadig mere forbundet verden blæses omkuld.

Danmark er ved at forberede sig. Dansk erhvervsliv og samfundet har brug for tiltag og værktøjer, der kan genrejse Danmarks økonomi. Vi skal genrejse vores virksomheder og vores arbejdspladser.

I Dansk Erhverv tror og håber vi, at alle danskere med den rette adfærd kan se frem mod en kontrolleret åbning af Danmark igen på den anden side af påsken.

Hvis store dele af erhvervslivet skal overleve corona-krisen, er der behov for, at samfundet handler. Og når samfundet skal genrejses efter krisen, er der behov for et erhvervsliv, der fortsat udviser handlekraft.

Sammenhold er det stærkeste hold, en nation kan stille med. Nu bliver der brug for handlekraften.

Illustration: Gert Ejton
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce