Annonce
Debat

Debat: S og V's kovending vedr. snublesten

Synspunkt: Glædeligt med S og V’s kovending vedr. snublesten for nazismens ofre. Hvad kan vi som byråd og by lære af dette to måneders lange og triste politiske zigzagforløb? Her er forløbet:

1) Fjern en mindesten fra fortovet, hvis du ikke kan lide den. Der findes flere end 74.000 snublesten i Europa, heraf 12 i København. Den 12.5.2020 kom turen til Odense. By- og kulturudvalgsmødet har snublesten på dagsorden. Odense skal nemlig være med i et unikt projekt om historiebevidsthed, men så sker der noget mærkeligt på udvalgsværelset: Rådmand Jane Jegind og udvalgsmedlemmerne Claus Houden, Anders W. Berthelsen, Niclas Turan Kandemir og Maria Brumvig foreslår, at fremtidige ejere kan bede om, at stenen fjernes fra fortovet. I udvalget sidder S, V, K og EL. Alle med undtagelse af EL’s Søren Freiesleben stemmer for forslaget.

2) En chance bliver spildt. Kunstneren erklærer, at han ikke vil bidrage med flere sten til Odense. EL tager sagen op igen på udvalgsmødet 9.6.2020 for at ændre beslutningen. Den chance benytter K sig klogt sig af, men ikke S og V. De vedtager et ændringsforslag om fremtidig placering af de sten, der evt. bliver fjernet. Her bruger EL standsningsretten, som giver ethvert udvalgsmedlem ret til at standse en beslutning og bringe sagen i byrådet. Nu skal byrådet få det sidste ord.

Annonce

3) Betal dig til at få fjernet en snublesten for nazismens ofre. Et par dage inden byrådsmødet den 26.6.2020 arrangerer EL sammen med K et møde med pressen på fortovet foran Hjallesevej 98, hvor den første snublesten skal placeres. Her dukker to ubudne gæster, Anders W. Berthelsen (S) og Claus Hauden (V), op og ud over at stjæle billedet som de store partier, lancerer de et tredje ændringsforslag om, at den fremtidige ejer selv skal betale omkostningerne, hvis han vil fjerne mindesmærket. På byrådsmødet kommer de med et fjerde ændringsforslag om, at kommende grundejerne skal have krav på at få deres ønske behandlet politisk i By- og Kulturudvalget. De stemmer selv for og vedtager deres eget forslag. De andre byrådspartier (R, DF, SF, K og EL) stemmer i mod.

4) En skamplet på byen bliver fjernet. S og V’s beslutning i Odense Byråd afstedkommer endnu flere fordømmende artikler i aviser og reaktioner på sociale medier og bliver et landspolitisk emne. Den 12. juli meddeler S og V, at de nu ændrer deres beslutning og lader mindestenene være i fred.

5) Modstand mod læring. Hvad er læringen af dette forløb? Vi lærer bl.a., at man gør klogt i at ændre en forkert beslutning hurtigst mulig. At en forkert beslutning i den grad kan skade Odenses omdømme i ind- og udland. At man ikke skal blive grebet af magtfuldkommenhed, fordi man har et flertal. At menige byrådsmedlemmer ikke bør tie og samtykke og stemme mod egen holdning. At de store partier skal blive bedre til at lytte. Forløbet viser også, at vi fortsat har brug for en borgernes vagthund som Enhedslisten i Odense Byråd, som tør sige fra og bliver ved med at kæmpe og følge op på sagerne, indtil kejseren opdager sin nøgenhed og skynder sig at få tøj på.

Desværre tyder begrundelsen for kovendingen fra Anders W. Berthelsen (S) og Claus Houden (V) på det fænomen, der hedder ”modstand mod læring”. De skriver: ”Vi synes, debatten er kørt af sporet, og den har udviklet sig til at være skadelig for Odense.” Man er altså blevet ofre for en misforstået offentlig debat. Det er debattens skyld det hele. Så tak herfra til alle, som med deres deltagelse i debatten bidrog til, at det endte godt for sagen og for Odense. Længe leve den frie debat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Efter fire år i kørestol har Johnny fået nok af Middelfart Kommune: Nu stiller han op til byrådet - og han har kun én mærkesag

Annonce