Annonce
Debat

Debat: Rusland og Frankrig takker Langelænderne for at komme sovjetiske og franske krigsfanger til undsætning

På dækket og i lasten befandt sig næsten femtenhundrede sovjetiske og franske krigsfanger, enten døde eller svækkede af sult og tørst. Pressefoto

Læserbrev: Den Danske Naturfond havde planlagt en ceremoni 2. maj 2020 for at mindes den danske befolknings undsætning af franske og russiske krigsfanger i slutningen af Anden Verdenskrig. Ceremonien måtte desværre aflyses på grund af coronasituationen.

I begyndelsen af maj 1945 blev en tysk flydedok fastgjort til den langelandske kyst. Af frygt for et luftangreb efterlod en tysk slæbebåd dokken og vendte tilbage til tysk havn. Det hjælpeløse fartøj befandt sig på åbent hav i adskillige dage, indtil det grundstødte. Det blev opdaget af lokale fiskere, og mange både sejlede til undsætning. På dækket og i lasten befandt sig næsten femtenhundrede sovjetiske og franske krigsfanger, enten døde eller svækkede af sult og tørst.

Borgere og bønder, medlemmer af den lokale modstandsbevægelse og bekymrede indbyggere skyndte sig alle hen for at hjælpe. Fangerne blev evakueret fra det halvt sunkne skib, anbragt i havnens bygninger og fik et varmt måltid mad. De lokale myndigheder, Røde Kors, forretningsdrivende og bønder samlede penge ind til at hjælpe de stakkels mennesker med tøj og køkkengrej og alt, hvad uventede gæster måtte behøve, herunder lægebehandling. Alle, der behøvede behandling, blev indlagt på to lokale hospitaler.

Annonce


Rusland og Frankrig er taknemmelige over for det danske folk for deres udtalte venlige og dybfølte indstilling og støtte til vores udmattede og mishandlede landsmænd og for at holde mindet om disse begivenheder i hævd.


En skolebygning i Rudkøbing blev logi for de sovjetiske krigsfanger, mens de opholdt sig på Langeland. Pressefoto

De sovjetiske krigsfanger blev anbragt i en skolebygning i Rudkøbing, mens godset Skovsgaard blev gjort klar til de franske krigsfanger. Franske repræsentanter ankom til øen og hentede deres borgere hjem få uger senere.

De franske krigsfanger blev anbragt på Skovsgaard, indtil de få uger senere blev hentet hjem. Pressefoto

De sovjetiske fanger – i alt 751 mennesker – blev hentet hjem i august 1945. Desværre døde seks af dem af udmattelse og sygdom, som de havde pådraget sig i løbet af deres fangenskab. De blev begravet på Langeland.

På stedet, hvor krigsfangerne blev reddet, er der på Langeland opsat en mindesten med inskriptionen: ”Til minde om franske og russiske krigsfanger som landede paa Paaø Strand 4 maj 1945”.

Mindestenen på Påø til minde om undsætningen af de franske og sovjetiske krigsfanger. Pressefoto.

Denne fortælling er et levende, men ikke enestående eksempel på, hvordan danskerne hjalp allierede soldater. Rusland og Frankrig er taknemmelige over for det danske folk for deres udtalte venlige og dybfølte indstilling og støtte til vores udmattede og mishandlede landsmænd og for at holde mindet om disse begivenheder i hævd.

Fyns Amts Avis har oversat læserbrevet fra engelsk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce