Annonce
Debat

Debat: Retssikkerhed er vigtigt i et underretningssamfund

Annonce

I Franz Kafkas roman "Processen" kan man læse om Josef K., som bliver arresteret. Han ved ikke, hvad han har gjort, og han får det heller ikke at vide. Han prøver at finde ud af, hvad han er anklaget for, og hvordan han kan bevise sin uskyld.

Selvom romanen allerede blev udgivet i 1925, er dens pointe stadigvæk aktuel. Ikke mindst efter læsningen i Esbjerg Ugeavis om tre par på Fanø, som alle har oplevet en tur gennem helvede på baggrund af anklager om overgreb mod deres børn.

Alle beskyldninger viste sig at være forkerte og udokumenterede, hvad kommunen efterfølgende også har beklaget. Men deres tur gennem helvede kunne have været mere skånsomt, hvis de tre par løbende var blevet partshørt, og myndighederne mere grundigt havde undersøgt beskyldningerne, inden de blev fremsat.

Lad mig understrege at overgreb skal stoppes. Tøndersagen er en skændsel, ikke mindst fordi man ikke greb ind. Og vi må også acceptere, at vi lever i et underretningssamfund. Man opfordres til at melde naboens overgreb, kollegaens sorte arbejde eller eks-kærestens sociale bedrag.

Og de sociale medier kan bruges til at overvåge hinandens gøren og laden. Det oplevede vi, da en mor blev kaldt til samtale af myndighederne, fordi en anonym person havde underrettet myndighederne om at hendes baby fik alkohol. Beviset for dette var et billede af babyen med en sutteflaske, som moderen havde lagt på Facebook med en bemærkning om, at ”så fik babyen også sin julevin”.

Jeg kan godt forstå, at man føle sig ansporet til helst at underrette en gang for meget end for lidt. Specielt når daværende socialminister Mai Mercado ønskede at hæve straffen for manglende underretning til bøde eller fængsel indtil fire måneder. Og under særligt skærpende omstændigheder kan fagpersonen idømmes fængsel indtil et år. Samtidig med at den nuværende statsminister vil tvangsfjerne flere børn.

Men det må ikke ske på bekostning af retssikkerheden. Anklager skal undersøges inden fremsættelse. Den anklagede skal have forelagt anklagerne og have mulighed for at forholde sig til dem.

I et underretningssamfund er det vigtigt at huske dette: I et retssamfund anklager og dømmer man på fakta. Intet andet. For som første sætning i romanen "Processen" lyder: ”Nogen måtte have bagtalt Josef K”.

Carl Holst
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce