Annonce
forside

Debat: Pensioneret overlæge: Grum læsning om lægernes forhold

Frits Schjøtt skriver om lægernes arbejdsforhold.

Læserbrev: Fyns Amts Avis lørdag den 14. oktober er grum læsning for en pensioneret læge.

En af hovedhistorierne handler om et sygehus, hvor medarbejderne efter sigende skal være blevet frarådet af læse sygejournaler, således at en samvittighedsfuld reservelæge, der ordinerede kontrol af en patients blodsukker senere - med systemets fulde opbakning - kunne dømmes for uforsvarlig handlen i en sag om en patient, der døde, fordi han ikke fik kontrolleret sit blodsukker. Men skidt, personalet havde jo ikke set det alligevel, selvom det var blevet skrevet ind i journalen.

Annonce

En anden historie handler om den samvittighedsfulde og lægeløfte-tro forhenværende. overlæge Svend Lings, der adlyder de etiske bud i lægegerningens grundlov og hjælper uhelbredeligt syge patienter, der ikke ønsker at fortsætte et liv med lidelser, til at afslutte den plagsomme vandring ad Via Dolorosa med lovlige midler - men altså ifølge systemets visdom på ulovlig vis, netop ved at yde denne hjælp.

Han risikerer bål og brand fra samme system, hvis han ikke bøjer nakken og retter ind.

Det gør ondt at tænke tilbage på "de gode gamle dage", hvor man som læge stod til ansvar for lægeløftet og sin samvittighed og kunne regne med opbakning fra sine chefer - og selv, senere, som chef kunne yde støtte til de unge under oplæring.

Godt, at man er kommet ud af systemet nu - skidt for dem, der må kæmpe med det fremover.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Assens For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce