Annonce
Debat

Debat: Patienterne strømmer til, mens vi bliver færre til at tage os af dem

Sundhed: Antallet af patienter, der har brug for hjælp og behandling på et offentligt sygehus, udvikler sig kun i én retning, og det er opad.

Sidste år kom der således 25.000 flere patienter indad dørene på de offentlige hospitaler, viser tal fra Danske Regioner. At der bliver ved med at komme flere patienter er ikke nyt. Det er til gengæld både foruroligende og nyt, at vi bliver færre og færre ansatte på sygehusene til at tage hånd om det stigende antal patienter.

For mens der altså kom 25.000 flere patienter i 2018, så sagde sundhedsvæsenet farvel til 500 såkaldt patientrettede ansatte på de offentlige sygehuse i samme år ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Patienterne strømmer altså til, mens vi bliver færre sundhedspersoner til at tage os af dem.

Det er overvejende social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og andre grupper, der er blevet færre af, så dette indlæg skrives ikke for at få hyret flere læger, selvom der i øvrigt er mangel på speciallæger mange steder i sundhedsvæsenet. Nej, jeg skriver for at advare de ansvarlige politikere om en af de triste konsekvenser af den langvarige underfinansiering af sundhedsvæsenet. Og det er desværre både trist og forkert, at der bliver færre såkaldt varme hænder til at tage sig af det stadig stigende antal patienter.

Derfor vil jeg opfordre den socialdemokratiske regering og støttepartierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten til at finde de nødvendige ressourcer i sundhedsvæsenet i den finanslov, de forhandler om nu. For der skal flere midler til, hvis vi skal have mulighed for at tage hånd om de mange flere patienter, der har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet. Det er ofte ældre mennesker, som – heldigvis – lever længere og har behov for behandling af flere sygdomme i længere tid.

Derfor bør det i finanslovsforhandlingerne sikres, at der er penge til både nye behandlinger og flere patienter plus politisk prioriterede forbedringer indenfor psykiatrien. Jeg ved, at regeringen er opmærksomme på, at der er brug for flere hænder i det pressede sundhedsvæsen. Dette er, som jeg forstår det, også grunden til forslaget om 1.000 nye sygeplejersker. Her er det vigtigt at huske, at når sygeplejersker og læger har fået mere travlt, hænger det blandt andet også sammen med, at der de senere år er fyret social- og sundhedsassistenter, lægesekretærer og andre gode kolleger i gentagne sparerunder. Hvis der ikke sker grundlæggende forbedringer af økonomien, vil det fortsætte, og så er vi lige vidt.

Derfor: Stop underfinansieringen - løft sundhedsvæsenet.

Annonce
Andreas Rudkjøbing
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Efterforskning af overgreb på fireårig standset: Socialrådgiver med accent stod for eneste afhøring

112

Lige nu: Brand i Kverneland i Kerteminde

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: Lange ventelister for at komme over Storebælt lillejuleaften

1994 Tvind-koncernen er på vej mod sin alvorligste krise i skoleimperiets godt 20-årige historie. Adskillige afhoppede elever og den magtfulde Danmarks Lærerforening har indgivet politianmeldelse mod det såkaldte seminarium på Tvind, der over for sine elever hævder at uddanne lærere til den danske folkeskole. Den forklaring er ikke kun usand, men også kriminel, mener Danmarks Lærerforening. I går meddelte undervisningsministeriet, at det har afsløret Tvind i snyderi til et beløb af 180.000 kroner. Det drejer sig om elever fra Det nødvendige Seminarium, der måske under pres fra lærerne har indgivet snydeansøgninger til den nærliggende Rejsende Højskole for at skaffe penge til seminariet. 1969 Stemmesedlen til det første valg til det fynske storamtsråd bliver næsten trekvart meter lang. Valgloven giver mulighed for at undlade navnene på de opstillede kandidater og kun bringe partiernes navne på stemmesedlen. Men fællesudvalget, der forbereder oprettelsen af Fyns Amt fra 1. april næste år, har besluttet at bringe navnene på samtlige henved 170 kandidater. Det er første gang, at vælgerne i Odense, Svendborg, Middelfart og Nyborg kan deltage i et amtsrådsvalg. Det sker som følge af den nye amtsstruktur, hvorefter de største købstæder også skal bidrage til amterne. Vælgertallet på Fyn kommer derved op på 295.200 mod 176.121 vælgere ved det seneste amtsrådsvalg i 1966. 1944 Nu er der ikke flere chancer for folk, der vil rejse over Storebælt lillejuleaften. Alle færgebilletterne er udleveret på Odense Statsbanestation i morges, og der er skrevet så mange op på ventelisten, at eventuelle billetter, der kan fremskaffes senere, for længst er beslaglagt. De ekstraordinære forhold, der råder for denne juletrafiks vedkommende, skabte et sceneri på statsbanegården i Odense, som vi ikke er vant til på disse breddegrader. Der stod ventende mennesker uden for banegården hele natten trods kulde og slud. Det var folk, der for enhver pris ville over Storebælt lillejuleaften, men deres natlige anstrengelser viste sig at være unødvendige, da der her til morgen var billetter i overskud.

Annonce