Annonce
Læserbrev

Debat: Pas godt på Frederiksøens sjæl

Læserbrev: Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed, mange har allerede ytret sig. Men alligevel:

Tre overskrifter i de sidste ugers aviser skurer til hinanden - Sydfyn for klimaet, borgmesterens skåltale til Svendborgs maritime DNA og placeringen af Baggårdteatret.

De senere år har jeg glædet mig over synet af bygningslinjen med Kammerateriet, de karakteristiske rundbuehaller, lystbådmuséets flotte facade med båden og videre hen til hjørnet af øen. Bygningerne klæder hinanden og er tro mod det gamle værft.

Uden at forklejne teatrets kapacitet, så er det, så vidt jeg ved, om aftenen, det trækker folk til huse. Lystbådmuseet er åbent for sejlende og andre turister i dagslys. Lejemålet har ikke været langt nok til, at der kunne søges fondsmidler til museumsformidling.

Er det fair, med 6000-7000 besøgende, ikke at give muséets frivillige hænder en længere chance? Er det klimavenligt at ville rive en fungerende bygning ned? Er det skatteyderne, der skal medfinansiere nedrivning og nybygning? Er det tro mod det maritime DNA, at forvise en maritim attraktion fra havnen? Og er det klogt kulturarvmæssigt at ændre den ikoniske byggelinje?

Det rå industrielle udtryk mister noget af sin attraktion og værdi, for hvert indhug man gør i bygningsmassen, og til sidst er det maritime kun det stille vand i havnen, som ejerlejligheder, restaurant og kulturlivets gæster sidder og kigger ud på. Den fejl er gjort i mange havnebyer rundt omkring.

Gode forslag om genbrug af andre bygninger har været i spil. Havnens og hænders arbejde har skabt den sjæl, der findes på Frederiksøen. Pas godt på den.

Annonce
Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: Over 100.000 ulovlige kanonslag beslaglagt i Svendborg

1994 138.534 ulovlige kanonslag blev i weekenden fundet og beslaglagt af politiet i Svendborg. Fyrværkeriet lå hos to mænd på henholdsvis 26 og 33 år, men endnu i aftes havde politiet i Svendborg ikke med sikkerhed kunnet fastslå, hvorfra fyrværkeriet stammer. Den 26-årige mand, der er fra Svendborg, hævder at have købt det af en mand i Nyborg, der dog under langvarig afhøring i går nægtede at have solgt kanonslagene. Kæmpepartiet lå på to lagre i Rudkøbing og et i Svendborg, og ifølge politiet opbevaret helt i strid med alle sikkerhedsregler. Kanonslagene har en meget kraftig knaldeffekt, men alt tyder på, at det kun var lykkedes at videresælge en meget lille del af partiet, før politiet slog til. 1969 Folketingsmand, chefredaktør Jens Peter Jensen, Odense har ladet sig opstille til det fynske amtsråd – efter sigende med det stille håb at kunne blive amtsborgmester, hvorefter han skulle være villig til at kvitte sit folketingsmandat. Han er af Venstre-vælgerforeningerne i Odense Storkommune blevet opstillet som spidskandidat, dog ikke uden en drabelig holmgang med andre, der havde samme ønske. Der måtte efter forlydende fire afstemninger til, før positionen var sikret. Det ventes, at der også kommer en amtsrådsliste fra Venstre på landet i Odense og Assens Amter, efter forlydende med amtsrådsmedlem H. Kryger Madsen som spidskandidat og endelig en liste fra Svendborg Amt. 1944 Alle vordende mødre ved, hvor umuligt det er at skaffe garn til tøj til den ventede baby. Man skal være meget heldig, om man skal kunne få noget i forretningerne, men ellers må man udnytte ældre søskendes eller andre slægtninges overskud af strikkede beklædningsgenstande, der så trevles op og strikkes om. Det kommer derfor som en glædelig overraskelse, at Odense Kamgarnsspinderi i januar, februar og marts 1945 har besluttet at levere 30 fed af sit lækre, varmende ”Hjertegarn” til vordende mødre. Man meddeler i dag, at garnet kun leveres efter skriftlig anmodning til spinderiet, og at denne skal være ledsaget af en erklæring fra læge eller jordemoder om, hvornår barnet ventes født.

Annonce