Annonce
Sydfyn

Debat om rygeforbud på idrætsanlæg: Fuld damp på piben på Tved Stadion

Der bliver tændt op i både cigaretter og piber på Tved Stadion, selvom folk står helt tæt. Nu kan et forbud mod røg være på vej på de udendørs idrætsanlæg i Svendborg Kommune. Foto: Ole Grube
Skal der indføres et forbud mod rygning på de udendørs kommunale idrætsanlæg? Det spørgsmål diskuterer politikerne i Svendborg lige nu. Vi tog til serie 1-lokalopgør i Tved og spurgte tilskuerne ved rækværket.

Tved: For nogen er de traditionsrige søndagskampe på Tved Stadion forbundet med faste ritualer: En øl i hver halvleg, en pølse i pausen og en pakke smøger eller en pibe ved hånden.

Men det med smøgerne og piben kan snart være historie. Politikerne i Svendborg diskuterer i øjeblikket, om de skal indføre et forbud mod rygning på alle udendørs kommunale idrætsanlæg: Blandt andet på Tved Stadion.

Vi er taget til lokalopgør i serie 1 mellem Tved og Tåsinge på en lun søndag formiddag, og ved rækværket rundt om banen bliver der tændt op i både smøger og piber. Tanja Hansen og Majken Hartz hepper begge på hjemmeholdet med en smøg i hånden, og de synes, et forbud er noget pjat.

- Jeg synes, det er noget mærkeligt noget, når det er udenfor, siger Tanja Hansen, mens Majken Hartz tilføjer:

- Jeg kan ikke se, det skader nogen. Det ender med, at man ikke må ryge i sin egen have, siger hun.

Annonce
Maiken Hartz tager en smøg på Tved Stadion. Foto: Ole Grube

 

Luft og god plads

I Kræftens Bekæmpelse håber de, at politikerne i Svendborg går hele vejen og ender med at indføre et forbud. Niels Kim Kjær er projektchef i organisationens afdeling for tobaksforebyggelse, og han mener, at et forbud mod røg på de kommunale idrætsanlæg sender et godt signal til børn og unge. Og så fastslår han samtidig, at røgen er skadelig.

- Når man står tæt – også til en serie 1-kamp, i et busskur eller på en togstation - så bliver folk reelt udsat for kræftfremkaldende tobaksrøg, og det synes jeg ikke, der er nogen, der har fortjent, siger han.

På flere store danske fodboldstadions er der indført rygeforbud. På AaB’s hjemmebane, Aalborg Portland Park, har der været et totalt forbud mod rygning siden 2007, og på Blue Water Arena i Esbjerg har man i februar indført et forbud på hele stadion efter fire år med afmærkede rygeområdet.

Hvis der indføres et forbud på Tved Stadion, lader John Jørgensen cigaretterne blive hjemme. Han følger lokalopgøret med en cigaret i hånden, og han lægger ikke skjul på, at han synes, et forbud vil være et alvorligt skridt at tage.

- Jeg kan godt forstå, at man kan blive generet på et større stadion, hvor man sidder tæt, men på Tved Stadion er her jo masser af luft, så her kan jeg ikke se problemet, siger han.

Karina Svensmark er taget til fodbold med sine to børn på to og fire år. Hendes mand, Martin Svensmark, er dommer i dagens kamp, og hun føler sig ikke generet af røgen.

- Her er jo god plads, og hvis jeg føler mig generet, så kan jeg jo flytte mig. På de små steder som her, synes jeg, det er i orden, at man ryger, men på et stort stadion kan man godt føle sig generet, siger hun.

John Jørgensen kan godt forstå, at der indføres rygeforbud på større stadion, men på Tved Stadion mener han, der luft og plads til at ryge. Foto: Ole Grube

80 procent skal selv vælge

Det uafhængige medie Kommunen.dk har undersøgt rygereglerne i 48 danske kommuner. Opgørelsen viser, at 13 kommuner allerede har indført et rygeforbud på de udendørs idrætsanlæg, mens 14 kommuner har indført restriktioner over for rygning.

I Svendborg har politikerne i Social- og Sundhedsudvalget taget hul på debatten, og i første omgang er sagen sendt retur til embedsmændene med en besked om, at de skal præsentere et forslag til, hvordan røgfrihed kan opnås, som det hedder i beslutningen.

Niels Kim Kjær fra Kræftens Bekæmpelse går selv til fodbold som tilskuer i Brønshøj, der spiller i 2. division, og han føler sig generet, når der bliver røget på tribunen. Han har altid sin søn ved hånden, når de tager til fodbold.

- Sidder man ved siden af en ryger, så får man røgen lige i hovedet, og selvom problemet er mindre, fordi man er udenfor, hvor det blæser, så er røgen altså kræftfremkaldende. De 80 procent, der ikke ryger, har krav på at kunne gå til fodbold uden at blive udsat for tobaksrøg, siger Niels Kim Kjær.

Han forudser, at den øjeblikkelige debat om rygning på de udendørs idrætsanlæg i de kommende år vil blive fulgt op af diskussioner om forbud mod rygning i andre offentlige rum.

- Det næste bliver røgfri strande. Det vil sprede sig som en steppebrand i de næste fem år, og herefter kommer gågaderne. Det arbejder de allerede med i Aarhus lige nu, fortæller Niels Kim Kjær.

Der bliver røget ved rækværket rundt om Tved Stadion. Foto: Ole Grube

Fint kompromis

Ved rækværket foran slikhuset og pølseboden på Tved Stadion spreder der sig en sød duft af tobak. Ole Hansen har tændt op i piben, og da vi konfronterer ham med diskussionen i byrådet, ryster han ikke på hovedet ligesom mange andre rygere.

- Står man i en stor flok blandt mange andre, så bør man faktisk ikke ryge, siger han.

Ole Hansen foreslår, at der bliver indrettet et rygeområde på det lille hyggelige stadion. Et forsøg på et kompromis, som alle vil kunne leve med, mener han.

- Men min tobak lugter jo godt, bare spørg dem, der står rundt omkring mig. Så må de jo gå med over i rygeområdet, griner han.

PS: Tved vandt lokalopgøret mod Tåsinge med fire pinde mod en.

Ole Hansen har piben med på Tved Stadion, men bliver der indført forbud mod rygning, putter han den i lommen. Foto: Ole Grube
For nogle tilskuere hører fodbold uløseligt sammen med en pilsner og en smøg. Foto: Ole Grube
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce