Annonce
forside

Debat om Ribers grund i byrådet: Det gik som aftalt

Henrik Nielsen åbnede debatten ved konservatismens fader, Edmund Burke, men ikke alle var lige begejstrede. Foto: Louise Koustrup.

Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget skal arbejde videre med at aftale rammerne for erhvervsmanden Erik Skjærbæks byggeplaner på Baagøe og Ribers grund i Kullinggade. Det aftalte gruppeformændene allerede i fredags, og sådan blev det ogs

Svendborg: Knap havde borgmester Lars Erik Hornemann (V) taget hul på punkt fire på tirsdag aftens byrådsmøde, før lamperne på byrådspolitikernes mikrofoner tændtes en efter en og indikerede, at politikeren bag gerne ville have ordet.

Interessen for at give sit besyv med er ikke så mærkelig, for punkt fire handlede om principperne for erhvervsmanden Erik Skjærbæks byggeplaner på Baagøe og Riber-grunden i Kullinggade.

Og dog alligevel lidt formålsløs. For allerede fredag i sidste uge aftalte gruppeformændene på et møde, at sagen skulle sendes tilbage til Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget, hvor den kom fra, og altså ikke skulle afgøres i byrådssalen.

Og det blev den da heller ikke. Afgjort altså. For nu at springe til konklusionen: Rammerne for byggeriet bliver taget op i udvalget. Og arbejder man hurtigt nok, kan de ligge fast allerede efter næste udvalgsmøde den 9. marts. Og ellers efter udvalgets møde i april. Det er målet, fremgik det på byrådsmødet.

Annonce

Sagen kort

I november enedes et flertal i Erhvervs-Beskæftigelses og Kulturudvalget om otte principper, som skulle ligge til grund for det videre arbejde med et lokalplanforslag for Ribers grund. Det fremgik blandt andet, at Den Italienske Villa og Målerhuset skulle bevares og to etagebyggerier ved siden af de gule pakhuse skulle være med saddeltag.Siden er der opstået uenighed om det, og tirsdag aften skulle byrådet tage stilling i sagen. Allerede i fredags besluttede gruppeformændene dog på et møde, at man på byrådsmødet ville sende sagen tilbage til udvalget til videre behandling der, og sådan gik det da også tirsdag aften.

Tilhørerrækkerne var godt fyldte af borgere, der var interesserede i at høre mere om politikernes holdninger til byggeprojektet i Kullinggade. Foto: Louise Koustrup.

Kompromisets kunst

Hvorvidt Målerhuset og Den Italienske Villa skal rives ned eller bevares, og etagebyggeri skal bygges med saddeltag eller ej, er stadig essensen i diskussionen om det kommende byggeri.

Fra flere sider lader det dog til, at man er åben for at indgå kompromiser.

Lars Erik Hornemann indikerede i debatten, at Venstre ikke vil stå stejlt på at efterkomme investors ønske om at rive Den Italienske Villa ned og oplyste, at "Venstre er indstillet på at finde en bred løsning".

Ligeledes lød det fra Bo Hansen (S) at "der må være flere løsninger, og det er dem, vi sammen afsøger", mens han gjorde det klart, at offentlig adgang på havnen langs vandet er noget af det vigtigste for Socialdemokratiet.

Heller ikke Konservative lukkede for, at Den Italienske Villa kan bevares, fornemmede man, da Henrik Nielsen (K) havde ordet.

- Vi går ind i debatten uden ultimative krav. Vi kan godt leve med, at villaen bevares, lød det, selvom han fastslog, at han helst ser, at den bliver revet ned.

Gør det nu kort, lød opfordringen flere gange fra borgmester Lars Erik Hornemann (V) til de andre byrådsmedlemmer under debatten om Ribers grund. Foto: Louise Koustrup

Giver sig ikke

Mens der fra flere sider var opblødning i debatten, og man kunne ane et kompromis i det fjerne, var udmeldingen mere stejl fra Svendborg Lokalliste, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten.

Jens Erik Laulund Skotte (EL) oplyste, at han vil have bevaret både villa og målerhus, han ønsker sig saddeltage og offentlig adgang. I den båd padler Svendborg Lokallistes Finn Olsen også.

- Der skal ikke være tvivl om, at havnen er byens dna. Vi er kommet til den konklusion, at villaen skal bevares, der skal være saddeltag og offentlig adgang over grunden, lød det fra Finn Olsen, og det synspunkt fandt opbakning hos Jørgen Lundsgaard (LA).

Også Dorthe Ullemose (DF) var med til at sende sagen tilbage til udvalgsbehandling, dog ikke uden en bredside til Venstre, Konservative og Socialdemokratiet for overhovedet at overveje at rive målerhus og villa ned, foruden se med milde øjne på flade tage.

Rækken rundt

Langt over en time gik der, før Hornemann som mødeleder kom til bunds i de lysende mikrofonlamper og debatten om byggeri på Baagøe og Riber-grunden sluttede.

Det sidste ord i den sag er dog langt fra sagt. Allerede fredag mødes partiernes gruppeformænd til endnu et møde for - forud for det kommende udvalgsmøde - at nærme sig hinanden.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce