x
Annonce
Læserbrev

Debat om midtfynsk fjernvarmeprojekt: Tiden er løbet fra nye flisværker

Lokaldebat: For nylig gik den respekterede erhvervsleder, Lars Rebien Sørensen, formand i Novo Fonden, ud med kras kritik af Danmarks “grønne førertrøje”.

Vi ønsker på hyklerisk måde udlandets beundring for vor klimakurs. Samtidig har en "uansvarlig" dansk anvendelse af biomasse givet øget CO2-indhold i atmosfæren, påpeger Rebien.

Hans ord er værd at huske i sagen om det planlagte flisværk i Ringe. Direktør for Ringe Fjernvarme, Karsten Godiksen, hævder, at træflis er den bedste og billigste løsning i Ringe. Selskabet er ifølge ham allerede ”99,9 procent CO2-neutralt”, fordi det fyrer med træpiller og modtager overskudsvarme.

Værket er dog et økonomisk risikabelt projekt, da en ny biomasse-afgift kan give en kæmpe ekstraregning til selskabets kunder. Meget har nemlig ændret sig siden projektet blev godkendt i 2017. Efter energiforliget i 2018 er støtten til biomasse-el under afvikling og klimavenlige varmepumper begunstiget. Ida Auken, formand for Folketingets Klimaudvalg, er også klar i mælet: Flis er ikke fremtidens energi.

Biomasse fra skov er generelt ikke "99,9 procent" klimaneutralt. Når flis og træpiller brændes, så udledes CO2, ligesom der bruges fossil energi på forarbejdning og transport.

Desuden har intensiv flisning forringet danske skoves naturtilstand. Det døde ved, der ellers havde været levesteder for skovens insekter og svampe, bliver nu til brændsel i flisværkerne.

Ringe Fjernvarme må finde et grønt alternativ til det planlagte flisværk. Det er heldigvis endnu ikke for sent.

Andreas Petersen. Foto: Laust Jordal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce