Annonce
Sydfyn

Debat om jorddige på Langeland: - Formand afviste forslag uden behandling

Billedet her er fra Hou Plantage for en del år siden. Men det er ved plantagen, at en jordvold er værdiløs i forbindelse med højvandssikring, mener Hans Chr. Christiansen. Arkivfoto: Hans Sturesson.
Ejer af sommerhus utilfreds med forløbet omkring dige og generalforsamling.
Annonce

Sagen om et jorddige til højvandssikring i Hou var med, da der var generalforsamling i digelaget 24. oktober i Lohals. Astrid Ejlersen fra kommunen var inviteret. Det hele var planlagt af formanden Hans Kurt Johnsen og Astrid Ejlersen inden mødet, nemlig at det kun var formandens ord, der var gældende.

Jeg havde indgivet forslag til generalforsamlingen, der skulle være en jordvold fra Engvej 22-32, det var her, vandet kom ind i 2006. Forslaget blev afvist uden behandling. Formanden Hans Kurt Johnsen, mener det er der ham, som er højeste myndighed - vedtægterne siger, det er generalforsamlingen.

Vi har aldrig givet ham mandat til at søge om et jorddige, det er noget han har fundet på sammen med Astrid Ejlersen. Vi har et anlæg ud til det fredede område med tre store brønde fra stranden til Lyngvej 28, og der er en jordvold indtil husene. Nogle steder er højden 1,5 meter. For at vandet ikke skulle løbe direkte ned i grøften, lavede vi en stor vold inden grøften.

Det foregår på den måde, som i 1995. Her havde vi digegennembrud ved vores trappe. Der er et fald på 0,60 centimeter ind til vores område, når vandet står til toppen indtil vores område,  løber vandet tilbage, følger vejen og løber ned langs vores jordvold. For enden af det fredede område er der et stort vandhul, dette her er alternativ til jordvolden langs Gustav Petersensvej.

Det var beskrevet i Fyns Amt avis søndag 14. juli 2013. Ved stormfloden den 3. november kom vandet over diget ved vores område på ca. 15 meter og otte meter ved det fredede område, som var i begrænset mængde- det var omtalt i Øboen med foto i 2008. Vandet er aldrig kommet fra Hou Plantage, som modparten påstår.

Jeg stillede Astrid Ejlersen det spørgsmål ved digemødet 2020, hvad vil hun gøre, hvis vandet igen slår igennem ved trappen, men der var intet svar. Der er mest pres på vores område ved trappen, derfor er en jordvold ved Hou Plantage værdiløs. Kystdiget bliver ikke vedligeholdt fra Hou Plantage mod syd - det er elendigt arbejde, der bliver udført af entreprenøren. Stenene skal være 250 kg pr. stk., for under vand skal der kun det halve til at flytte stenene - det er vægtfylden, der spiller ind - og fibertex mangler mange steder.

Da jeg var formand for grundejerforeningen, betalte vi 1100 kroner til kystsikring pr. hus. Nu er vi over 4000 kroner. Der er ca. 10 huse, der er til salg. Hvem vil blive ved med at betale alle de penge til kystsikring. Charlottenlund Gods betaler alt for lidt - det er dem, der har en kæmpe strækning. Jeg har indgivet til fredningsmyndigheder sammen med Danmark Naturfredningsforening, at jeg er imod jordvolden.

Ved høringen var vi 60 Personer, som var imod. Kære venner i Hou Plantage, stop Hans Kurt Johnsen og Astrid Ejlersen, tak.

Svar fra Hans Kurt Johnsen, ingeniør M.IDA og formand for Hou Digelag:

Det er vanskeligt, at kommentere et læsebrev, der er fyldt med injurier og usandheder.

Alle beslutninger, som undertegnede arbejder med i min fritid, er beslutninger godkendt af Hou Digelags generalforsamling og bestyrelse.

Ansøgning om etablering af et fløjdige langs med Gustav Petersens Vej er godkendt af et meget stort flertal i Hou Digelags generalforsamling 2017.

Jeg kan henvise til veldokumenterede referater fra Hou Digelags generalforsamlinger, hvor det er besluttet, hvad der fremadrettet skal udføres. Her kan jeg nævne, at et stormøde med folketingets medlemmer og Hou Digelag er blevet udskudt på grund af corona-situationen. Dette stormøde omhandler hjælp til fremtidige investeringer i henhold til en planlagt udbygning af diget langs med Langelandsbæltet.

Det er trist, at der skal være så meget modstand for at holde vores fantastiske område kreativ, og at det arbejde og de beslutninger, der foretages af Kystdirektoratet, Langeland Kommune og Hou Digelag, samtidig kritiseres.

Mit store ønske er, at vi alle samarbejder for at beskytte det dejlige og rekreative område, vi bor i.

Langeland kommune har ikke bemærkninger til læserbrevet. Men hvis der er spørgsmål til sagen om etablering af højvandssikring, som er behandlet af kommunalbestyrelsen, kan man rette henvendelse til kommunen, lyder det.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Sport

Værsgo til VIP-menu hjemme foran husaltret - Odense Håndbold-sponsorerne kan hente take-away gallamenu før søndagens storkamp

Annonce