Annonce
Middelfart

Debat om græs i grøftekanter og 10. klasse: Massivt ja til effektiviseringer for 22,6 mio kr.

Vestre Skole skal huse kommunens nye 10. klasse, og det har vakt en del debat - også blandt politikere. Foto: Peter Leth-Larsen
Mandag aften gav samtlige politikere i byrådet i Middelfart endeligt håndslag på effektiviseringer for et større millionbeløb. Nu skal de sidste 7,4 millioner kroner findes.

Nordvestfyn: Samtlige partier havde lørdag allerede skrevet under på forliget.

Derfor var byrådets ja til den 25-30 millioner kroner store effektiviseringsplan frem mod 2022 mest af alt en formalitet, da 24 hænder mandag aften røg i vejret under behandlingen af sagen. Socialdemokratiets Kaj Johansen var fraværende og stemte derfor ikke.

Borgmester Johannes Lundsfryd (S) lagde nok en gang vægt på, at planen betyder lidt flere varme hænder til børn og ældre. Men politikerne kom kun i mål med 22,6 millioner kroner af planen, så der skal ifølge borgmesteren sættes forundersøgelser i gang på fem projekter, før byrådet kommer helt i mål med de resterende 7,4 millioner kroner.

En stor del af effektiviseringsplanen har høstet en del tommelfingre opad i diverse høringssvar. Det havde Venstres gruppeformand Regitze Tilma noteret sig.

- Vi ser positivt på forslagene, og man har tænkt langsigtet og digitalt. Det er reelle effektiviseringer, hvor serniveauet holder, sagde hun, men havde alligevel haft bekymringer omkring forslaget om at kunne skrue på forholdet mellem vuggestue- og dagplejepladser.

Politikerne har fået oplyst, at forvaltningen kun "marginalt" kan justere på det, uden at politikerne skal høres.

Annonce

Sådan skal de 7,4 mio. kr. findes

Byrådet har besluttet, at der i denne periode skal findes effektiviseringer for op mod 30 millioner kroner, så man kan følge med efterspørgslen på flere varme hænder på for eksempel børne- og ældreområdet.

Mandag blev de første 22,6 millioner kroner fundet. Samtidig blev det besluttet at investere 16 millioner kroner på for eksempelvis forebyggelse af eksempelvis svage ældre, så man undgår dyre genindlæggelser og andre lignende tiltag.

Frem mod februar 2020 skal direktionen arbejde videre med, hvordan robotter, droner, færre kommunale kvadratmeter og mere centrale løsninger, talegenkendelse og andre smarte systemer kan spare kommunekassen for de resterende 7,4 millioner kroner.

- Vi må ikke ligne et fallitbo

En skrotning af efterårsklipningen af vejrabatter har ikke kun vakt debat i avisen. Også i Venstre er der blevet snakket om det, og det blev mandag besluttet at udskyde effektiviseringen til 2021, så man har erfaringer fra et pilotprojekt.

- Man skal prioritere trafiksikkerheden, og kommunen må ikke ligne et upasset fallitbo. Det gælder om at finde en balance, og vi støtter stadigvæk, at folk selv kan tage affære, slog Regitze Tilma fast, mens flere andre partier glædede sig til flere bier og blomster og anden biodiversitet i grøftekanterne.

Direktionen fik en del ros for forslagene. Herunder fra DF, Konservative og Enhedslisten, hvor repræsentanten fra sidstnævnte parti havde fået mandat fra baglandet til at stemme imod. Det valgte han dog ikke at benytte sig af.

- Der skete gudskelov ændringer. Det blev udskudt, at man ikke med bind for øjnene sender folk hen i såkaldte gode specialtilbud, der ikke fungerer, men i stedet gør folk syge, konstaterede Paw Nielsen (EL).

Han henviste til en effektivisering til anslået 150.000 kroner, der først træder i kraft fra 2021, hvor der er lagt op til holde børn og unge med eksempelvis asperger eller autisme i egne specialtilbud som Karlsvognen fremfor at sende dem til tilbud i andre kommuner.

Ja tak til ny 10. klasse

Der var også bred opbakning til en nytænkning af 10. klasse, som skal være mere attraktiv. Den skal huses på Vestre Skole, men skolebestyrelsen på stedet mener ikke, at placeringen på en folkeskole er ideel.

Politikerne kommenterede det også.

- Det er en udmærket placering på Vestre Skole indtil videre. Vi er i en situation, hvor alt, alt for mange bevidstløst søger gymnasiet. Vi kunne på sigt tage kontakt til IBC (handelsgymnasium i Fredericia, red), så vi på den måde sikrer, at flere søger en erhvervsuddannelse. Vi kan på sigt integrere 10. klasse med handelsskole og teknisk skole, foreslog konservatives Morten Weiss-Pedersen.

DF derimod havde ingen betænkeligheder ved Vestre Skole som lokation.

- Det ser jeg ingen problemer i. Jeg tænker, at vi kan lave en rigtig spændende 10. klasse, sagde Steffen Daugaard (DF).

Mikkel Dragmose Hansen (SF), formand for Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget, kunne fortælle, at det faktisk går en smule i den rigtige retning, da de seneste tal - ifølge ham - viser, at 20,8 procent af de unge starter på en erhvervsuddannelse.

- Vi tror på, det er vigtigt at placere 10. klasse under Ungdomsskoleloven, indskød SF'eren og kunne ikke undlade at foreslå at hæve skatten et par takker for at komme helt i mål med de sidste effektiviseringerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fundet skyldig: 42-årig mand udnyttede dement 91-årig kvinde til sex på plejehjem

Annonce