Annonce
Faaborg-Midtfyn

Debat om besparelser: Vil vi fortsat have en folkeskole?

Lokaldebat: Siden 2015 er der vedtaget målrettede besparelser på folkeskolerne i Faaborg-Midtfyn Kommune på 27.064.000 kroner – årligt! Dertil kommer diverse tværgående besparelser, som skolerne også har båret deres del af.

På skolerne mærkes det blandt andet ved:

- Færre støttetimer til elever med særlige behov

- Stærkt stigende arbejdspres på de ansatte

- Manglende ressourcer til materialer, lejrskoler og ture ud af huset

Når dette er kombineret med øgede inklusionsudfordringer, øgede dokumentationskrav og øget bureaukrati, skaber det en giftig cocktail, som langsomt er ved at suge livet ud af folkeskolen.

I 2007 gik 27,0 procent af eleverne i Faaborg-Midtfyn Kommune i fri- og privatskole, mens tallet på landsplan var 13,5 procent. I 2017 havde det udviklet sig til 33,6 procent i Faaborg-Midtfyn og 18,3 procent på landsplan. Der har af ideologiske årsager altid været en høj friskoleprocent i vores område, men alligevel er der grund til bekymring, når over en tredjedel af eleverne fravælger folkeskolen. Folkeskolen er den vigtigste samfundsbærende institution i landet - her mødes man på tværs af sociale og kulturelle skel og udvikler forståelse og empati for mennesker med andre forudsætninger end en selv. Det er den forståelse, vores fælleskabsorienterede samfund er bygget på.

Min frygt er, at de mange besparelser vil forstærke udviklingen i retning af, at folkeskolen bliver et tilbud for dem, der ikke har råd til andet. Men har vi råd til at lade den udvikling ske? Hvis vi fortsat vil have folkeskolen som en samlende kraft i samfundet, må vi investere i den – ikke spare den i sænk.

Annonce
Formand for Lærerkredsen i Faaborg-Midtfyn, Nyborg og Kerteminde Peter Lund Andersen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce