Annonce
Læserbrev

Debat: Nu skal der handling bag klimaordene

På byrådsmødet 26. november vedtager vi en en Klima- og Energipolitik. Svendborg Kommunes egen virksomhed skal være fri af fossil energi fra 2030, og hele kommunen som geografisk område skal være det i 2040. Dermed rykker vi målsætningerne 10 år frem, det er et stærkt signal, men det vigtigste er, at der nu sættes handling bag ordenene.

Hidtil har vi haft store ambitioner om årlige reduktioner i CO2, men vi har ikke haft nogen plan for hvordan. Det skal der laves hvert år fremover, og planen skal løbende følges, samtidigt med at alle beslutninger i kommunen skal vurderes ud fra, om de har væsentlig indflydelse på klimamålene. Det har været afgørende for Enhedslisten, at det kom med i den nye politik, fordi tallene for de seneste år viser, at kommunens resultater har svigtet de sidste fire år. Den seneste opgørelse for kommunens CO2-udslip som virksomhed viser, at CO2-udslippet ikke er faldet gennem de seneste fire år. Kommunen lever dermed ikke op til aftalen med Danmarks Naturfredningsforening om at nedsætte CO2-udslippet med mindst to procent hvert år. Nu skal der handling bag ordene.

Enhedslisten har fået følgende med i klimapolitikken:

  • Der udarbejdes årligt en CO2-reduktionsplan med input fra alle direktørområder.
  • Alle direktørområder, kommunale institutioner og selskaber skal på linje med at vurdere økonomiske konsekvenser af ændringer og politiske beslutninger også vurdere væsentlige konsekvenserne for CO2-udslippet i kommunen som virksomhed og som geografisk område.
  • Kommunen vil: Etablere vedvarende energianlæg på kommunale arealer inklusiv tagflader via selskabet Svendborg VE A/S. Hvor der åbnes mulighed for at borgere og virksomheder kan købe andele.
Annonce
Byrådsmedlem Jesper Kiel (EL). Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];