Annonce
Debat

Debat: Nordsømilliarder er en farlig og flygtig fantasi

Annonce

Klima: Vi har fra Alternativets side i lang tid sat fokus på behovet for at udfase den eksisterende olie- og gasudvinding i Nordsøen inden for en årrække – og ikke mindst at stoppe ny oliejagt, der vil forlænge og udvide det, som vi med god ret kan kalde et klimamareridt.

Det modargument vi oftest møder, er at det er særdeles økonomisk lukrativt at hive olie og gas op af undergrunden. Men sandheden er, at ingen aner, hvor mange penge, der overhovedet er tale om.

Jeg har modtaget svar fra regeringen, hvor de forventede fremtidige indtægter spænder med helt vanvittige 155 milliarder kroner fra i dag og frem til 2055.

Regeringen beregner normalt indtægterne ud fra et olieprisscenarie fra Det Internationale Energiagentur (IEA), som vil betyde, at vi ikke når Paris-aftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til helst kun 1,5 grader. Det er i sig selv en mærkværdig prioritering for et påstået grønt foregangsland, men det er ikke min pointe i dette indlæg. Med det scenarie lyder indtægterne på 154 milliarder kroner.

Et andet scenarie fra IEA viser, at indtægterne vil være 203 milliarder, mens et tredje IEA-scenarie, som heller ikke er regeringens sædvanlige regneprincipper – men som er det scenarie, der nærmest sig mest at vi faktisk lever op til Paris-aftalens mål – viser samlede indtægter på 88 milliarder – altså kun lidt over en milliard i indtægter om året.

En mulig fejlmargen på over 155 milliarder er ikke så lidt. Og for mig at se må en så stor usikkerhed give stof til eftertanke – og forsigtighed.

For det viser jo med stor tydelighed, at skønnene for indtægter ikke er voldsomt meget bedre, end hvis man stikker en finger i vejret for at gætte, hvilken vej vinden mon blæser i morgen.

Hvis man skal stille det skarpt op, er der simpelthen tale om fantasillioner. Farlig og flygtig fantasi, der kan ende helt anderledes. Og så gambler vi ikke alene med vores økonomi, men også med vores klima og dermed vores fremtid.

Rasmus Nordqvist
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce