Annonce
Sydfyn

Debat: Nærpoliti er savnet på Langeland

John Arly Henriksen mener, at meget kriminalitet vil kunne undgås, hvis der blev indført mere nærpoliti på Langeland og andre steder. Arkivfoto: Anders H. Jensen
Annonce

Der har på det sidste været flere sager på Langeland, hvor unge mennesker har skabt utryghed med vold og hærværk. Den lokale politistation på øen, blev nedlagt i 2016 som følge af en politisk bestemt reform. Det ærgrer mig, da jeg er fortaler for politi med lokal forankring. Et politi, som kender nærmiljøet, og som borgerne kan møde i hverdagen og med lokalkendskab og tillid.

Det vigtigste arbejde for en lokalbetjent er, i min verden, at møde unge mennesker i øjenhøjde. At spotte ”rødderne” og sætte hurtigt ind med ”bekymringssamtaler”. Derved kan man forebygge en kriminel løbebane, ofte udført i samarbejde med forældre og skole. Den kontakt skal foregå i umiddelbar forlængelse af et kriminelt forhold - og ikke flere måneder senere, når ”emnet i stakken ligger øverst”. Det er nemmere at få den unge på rette spor tidligt i et kriminalitetsforhold eller narkotikamisbrug, end hvis pågældende eksempelvis har røget hash igennem længere tid.

Politireformen ændrede en struktur som virkede og slukkede for den personlige politikontakt. Nu er det primært kommunen, som har kontakten til de unge efter anmodning fra politiet. Politiets SSP-medarbejder holder møder med skole og kommune, men er ikke selv ude i felten og fysisk møde den unge, skabe et tillidsforhold eller skabe en samhørighed parterne imellem. Der overlades for meget til ordenspolitiets patruljerende betjente, som i forvejen har for travlt med andre bundne opgaver, hvorfor der ikke er tid til at komme ud af patruljebilen i SSP-øjemed.

Min påstand er, at hvis der havde været lokalbetjente på Langeland, så havde der været sat ind mod grupperingerne - og hærværkssager som den fra forleden, omhandlende mere en 20 forhold på en nat, ville være opklaret ved hjælp fra tillidsfulde borgerne og et politi med lokalkendskab.

Nu ser vi resultatet af en politisk politireform, som har sat politiindsatsen skakmat. Lad os håbe, at der på Christiansborg nu tænkes tanker om at åbne mere end 20 lokalstationer landsdækkende, så tillidsindekset til politiet kan stige fra deres nuværende lave niveau.

John Arly Henriksen er byrådsmedlem i Svendborg for Socialdemokratiet og ansat ved Fyns Politi. Indlægget er skrevet som privatperson.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce