Annonce
Debat

Debat: Missilangreb mod danske soldater er udtryk for ny verdensorden

Annonce

For godt en måned siden vågnede verden op til nyheden om, at Iran havde ramt en militærbase i Irak med et endda meget kraftigt missilangreb. På basen befandt der sig cirka 200 danske soldater, som gudskelov ikke kom fysisk til skade under angrebet. Men det var alligevel en øjenåbner.

For det er første gang, at danske soldater er blevet angrebet direkte med ballistiske missiler af en fremmed stat. Et tydeligt tegn på, at vi lever i en ny sikkerhedspolitisk tidsalder. Hvor stater og terrororganisationer er parate til at tage stadig kraftigere midler i brug.

Når jeg i morgen mødes med mine ministerkollegaer i NATO, kommer Irans missilangreb til at være i fokus. Ikke så meget på grund af angrebet i sig selv, men fordi angrebet er udtryk for en ny verdensorden. En verdensorden der bliver stadig mere kompleks og udfordrende. En verdensorden, hvor Danmark kommer til at tage sin markante del af ansvaret for fred og stabilitet.

Helt konkret står Danmark overfor at skulle overtage ledelsen af NATO’s træningsmission i Irak i slutningen af året. En opgave, hvis vigtighed står umådeligt meget klart efter den uro, vi har set i Mellemøsten de senere år - kulminerende med missilangrebet natten til den 8. januar. Derfor kommer Danmark til at få en helt central rolle de kommende dage i NATO-hovedkvarteret.

At vi står på tærsklen til en ny verdensorden ses andre steder end blot i Mellemøsten. Det er næppe gået nogens næse forbi, at verdens stormagter er begyndt at interessere sig markant mere for Arktis. Både militært og økonomisk. For ikke at tale om militær oprustning, elektronisk krigsførelse og klimaforandringer, der vil give sikkerhedspolitiske udfordringer, i takt med at de slår igennem.

Den nye verdensorden er alvorlig, og den er kompleks. Den stiller store krav til vores forsvar og soldater. For Forsvaret kommer til at fylde mere i samfundet - både fysisk, økonomisk og politisk. Og vi skal være på omgangshøjde med den udvikling.

Vi er allerede i gang. Vi modtager inden for få år nye kampfly. Vi udstyrer vores fregatter med nye luftforsvarsmissiler. Vi beskytter vores kritiske infrastruktur mod cyberangreb. Vi gør rigtig mange ting.

Men missilangrebet fra Iran viste os med al tydelighed, at vi aldrig må tage vores sikkerhed og tryghed for givet. Vi må aldrig tage fred, frihed og demokrati for givet. Danmarks sikkerhed er og bliver grundlaget for en sikker og tryg hverdag. Hvis vi ikke kan føle os trygge, smuldrer det fundament, som vores velfærdssamfund hviler på.

Trine Bramsen, forsvarsminister
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce