Annonce
Debat

Debat: Ministeren burde lytte til sine embedsmænd

Annonce

Duplik: Vi har i disse spalter advaret regeringen imod at tro, at man kan løse unges psykiske problemer ved at fjerne de nationale test og skrue ned for karakterer i optagelsessystemet. For der er ikke skyggen af dokumentation for, at det vil virke.

Advarslen har faldet uddannelsesminister Ane Halsboe Jørgensen for brystet. I en kronik 10. februar påstår hun, at vi tager fejl. Desuden antyder hun, at vi vil gøre unges trivsel til en politisk kampplads. Men det er et retorisk røgslør for, at uddannelsesministeren ikke vil forholde sig til substansen af vores kritik. Hun forbigår behændigt, at undersøgelsen af eksperimentet med karakterfrie gymnasieklasser viste, at gymnasieleverne ikke blev mindre pressede af, at man fjernede karaktererne. Presset af at blive bedømt af karakterer blev erstattet af nyt pres over ikke at kende sit faglige niveau.

Hvis uddannelsesministeren ikke tror på os, kan hun også bare spørge regeringens egne embedsmænd. De har i et svar til os bekræftet, at der ikke er dokumentation for, at de nationale test har en negativ effekt på elevernes trivsel. Når Ane Halsboe Jørgensen holder fast i, at unges trivsel kan styrkes ved at lade karakterer fylde mindre i optagelsessystemet, så gør hun det derfor på et papirtyndt grundlag. Reelt sælger hun gymnasieleverne en illusion.

For der kommer ikke flere pladser på populære studier som medicin af at ændre på optagelseskriterierne. Hvis man lader karaktergennemsnittet fylde mindre til gengæld for test, samtaler eller skriftlige ansøgninger, flytter man blot konkurrencen over på mere uigennemsigtige kriterier. Konsekvensen kan blive, at gymnasieleverne skal bruge deres sabbatår på at træne sig op til en optagelsestest. Det bliver de helt sikkert ikke mindre pressede af.

Vi vil gerne drøfte, hvordan elevernes trivsel kan styrkes igennem bedre læringsmiljøer – for eksempel ud fra Danske Gymnasiers anbefalinger. Det skal bare ikke være på bekostning af det karakterbasserede optagelsessystem. Karakterer er grundpillen i et gennemskueligt og fagligt stærkt uddannelsessystem for alle elever uanset baggrund.

Mai Mercado
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce