Annonce
Debat

Debat: Midtjysk motorvej skal aflaste trængt E45

Infrastruktur: Det er vigtigt, at den projekterede midtjyske motorvej aflaster især motorvej E45 og Vejlefjordbroen, som er Jyllands største trængselsproblem/flaskehals. Hvis man ikke snart gør noget, vil trafikken sande til på og omkring Vejlefjordbroen.

Når høringsfasen for 1. etape: Haderslev-Give er overstået, er det vigtigt, at Folketingets partier snart vælger en af de foreslåede linjeføringer. Beslutningen bør træffes i år, så arbejdet kan sættes i gang, og berørte lodsejere kan få besked. Det er oplagt at foreslå, at den nye motorvej skal være ”grøn og klimavenlig” med støjdæmpende asfalt. Når begge etaper er færdige, vil trafikanter fra Nordjylland og Norge med ærinde i Tyskland antagelig vælge den nye parallel-motorvej Hobro-Viborg-Give-Haderslev, især hvis den er både kortere og hurtigere end E45. Nævnte rute vil dermed aflaste E45 og Vejlefjordbroen optimalt.

Det er også vigtigt, at den nye motorvej kommer så tæt på Billund Lufthavn som praktisk muligt. Billund Lufthavn, der er Vestdanmarks største lufthavn, er den eneste internationale lufthavn i Nord-Europa, som ikke har motorvejsforbindelse. En meget nærliggende motorvej vil styrke Billund Lufthavn og dermed styrke store dele af Jylland og Fyn.

Der bliver også behov for at forbedre vejforholdene mellem Billund Lufthavn og Fyn – f.eks. via en ny forbindelse fra E45 fra Vejle Syd og til rundkørsel øst for Ødsted, hvorfra eksisterende nyere veje til Billand Lufthavn formentlig kan anvendes. Som uddannet ejendomsmægler ved jeg, at god infrastruktur er vigtig for at vækste.

Vejdirektoratet er VVM-undersøgelsen i offentlig høring frem til 13. april 2020.

Poul Martin Filtenborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce