Annonce
Debat

Debat: Mette F. er oppe mod stærke modstandere

Jeg tror, Mette Frederiksen og Astrid Krag mener det godt og vil det rigtige.

Altså med udligningen mellem kommunerne. De siger, de vil tage fra de rige kommuner – de ligger alle i og nord for København – og give til de fattige kommuner, der stort set ligger alle andre steder.

Det sagde Mette Frederiksen igen i lørdags til de socialdemokratiske borgmestre. Jeg tror hende, men jeg er meget spændt på at se det konkrete forslag, der angiveligt skulle komme i denne uge.

Alle er enige om, at udligningssystemet har spillet fallit og burde erstattes med et, der er bygget fuldstændigt om. Det er der ikke tid til i denne omgang. Fair nok. Det kan jeg godt se. Men efter de nødvendige justeringer, der kommer nu, skal vi have gang i en uvildig kommission, der kan danne grundlag for et helt nyt udligningssystem.

Og netop fordi det nuværende system har spillet fallit, bliver det spændende at se udspillet til ’her-og-nu justeringerne’. Selv med de bedste intentioner er statsministeren oppe mod stærke modstandere.

En overborgmester, der skal kæmpe meget hårdt i København for at bevare landets mest prestigefyldte borgmesterpost i en by med færre og færre traditionelle socialdemokratiske vælgere. Et embedsværk på Slotsholmen, der alle med bopæl i de rige hovedstadskommuner har en – bevidst eller ubevidst – interesse i at fortsætte den massive ulighed, der skaber rigdom i deres lokalområde og reelt udplyndrer resten af landet.

Det er nemlig et faktum, som Mette Frederiksens egen boligminister har dokumenteret, at resten af landet hvert år overfører 28 milliarder kroner til hovedstaden, primært i form af overrepræsentation af statslige arbejdspladser omkring Slotsholmen. Hvortil kommer en lang række andre områder - kultur, uddannelser, byfornyelse, infrastruktur, selskabsskatter og dækningsbidrag - hvor hovedstaden får overført milliarder fra landets øvrige skatteborgere.

Det er jo praktisk for embedsværket at have god økonomi og masser af gode stillinger at vælge mellem. Og de rige hovedstadskommuners evige klagesang om, at de overfører mere end 14 milliarder kroner til ’Jylland’, har intet på sig. Den mellemkommunale udligning er i alt kun på 4,4 milliarder kroner, hvoraf en del går til Vestegnskommunerne. I runde tal taler vi altså om mindst 25 milliarder kroner, der skal omfordeles.

Jeg er spændt på at se, hvor langt af den vej embedsmændenes udspil imødekommer vores velmenende statsminister og indenrigsminister. Men jeg tror og håber på, at Mette Frederiksen og Astrid Krag holder fast i deres gode hensigter, og at de sammen med et stort flertal i Folketinget bliver enige om en ny udligningsordning, der vil tage væsentlige skridt mod at sikre en god og ikke mindst lige velfærd i hele Danmark.

Kim Ruberg
Annonce
Assens For abonnenter

Efter stormøde om spyt, hærværk og trusler skal forældre på banen: - Vi skal passe på med ikke at stigmatisere nogen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nedbryderfirma fyret for anden gang efter ny asbest-afsløring: - Vi har fået en garanti for, at BR Miljøtech ikke længere vil være på byggepladsen

Erhverv For abonnenter

Svin med betændte klove blev transporteret af fynsk vognmand - en fik revet trynen revet af: - Det er kun toppen af isbjerget

Nordfyn

Ukrainsk ambassadør på fynsk besøg: - Det gav dem en tryghed og en forståelse

OB

Bo Henriksen har noteret sig Hans Christian Bernats fejl og vil søge at udnytte det i pokalfinalen

For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kerteminde

Ny drejning i byggeskandale: Byggebrødre med ejendomme på Fyn undersøges af politiet

Kerteminde For abonnenter

De synger stadigvæk ikke 'vi går aldrig hjem' på Den Røde: Regina kæmper dog videre trods nyt afslag

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tog imod Esbjerg Vikings

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Faaborg-Midtfyn

Se video: Fyn springer ud i lilla - Syren Bjarne anbefaler særligt disse steder, du skal se

Middelfart For abonnenter

Ægtepar vil kæmpe mod stor solcellepark: - Jeg har ikke bosat mig på landet for at se på solceller

Odense

Kæmpe motionsløb mærker stadig effekten af coronanedlukning: Næsten 5000 løbere er forsvundet

Annonce