Annonce
Assens

Debat med inspiration fra Clement Kjersgaard

I Løsningernes rum skal et ekspertpanel forsøge at komme med løsninger på de unges problemer. Det er ordstyrer Mathias Rasmussen i den stribede t-shirt. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Mathias Rasmussen, som går i 2.g på Det Blå Gymnasium, forsøgte som ordstyrer i Løsningernes Rum at holde tonen underholdende og livlig.

Glamsbjerg: Med inspiration fra DR-vært Clement Kjersgaard styrede 18-årige Mathias Rasmussen slagets gang i Løsningernes Rum på Det Blå Gymnasium tirsdag aften.

- Han går til dem, der sidder i panelet (i Debatten, red.), og det er underholdende, forklarer 2.g-eleven, hvis strategi forud for arrangementet var at fange publikums opmærksomhed, måske med en joke eller to.

- Det bliver lidt fra hoften, for at gøre det federe for dem der kigger, forklarer han.

Da han blev spurgt, om han ville være ordstyrer i Løsningernes Rum, sagde Mathias Rasmussen, som kommer fra Tommerup, ja med det samme, men ikke uden en vis nervøsitet.

- Først tænkte jeg, det var lidt overvældende. Der kommer politikere og folk, der har styr på de emner, vi skal snakke om. Men også en udfordring for mig selv at skulle styre sådan et show i to timer. Det er en glimrende mulighed, så hvorfor ikke prøve, siger han.

Annonce

God og kaotisk oplevelse

I syv uger er eleverne på Det Blå Gymnasium blevet undervist i konstruktiv journalistik. Et forløb, som afsluttes af Løsningernes rum. Det har været en god, men også kaotisk oplevelse, mener Mathias Rasmussen.

- Det har været kaotisk, så man følte næsten, at man var rigtig journalist. Det der med at skulle snakke med nogen, skrive noget og så snakke med nogle flere. Det var fedt, at vi ikke kun skulle skrive negative artikler, men arbejde konstruktivt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bandekriminalitet. Vi skal beskytte vidner bedre

Synspunkt: Hvis en borger i Odense, på Fyn eller et andet sted i landet oplever grov kriminalitet, bør det meldes til politiet. Men vi risikerer, at alt for mange afholder sig fra det, fordi de er bange for at vidne – særligt når kriminaliteten er begået af voldsparate, hårdkogte bandekriminelle. Derfor foreslog vi i weekenden, at vidner i bandesager skal sikres langt bedre end i dag: Vidner skal have anonymitet i alle sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidners identitet må aldrig fremgå i sagsakter i sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidner skærmes helt af, så der i retslokalet kun er dommer, domsmænd/nævninge, anklager og forsvarer. Vidnerne skal ganske enkelt kunne udtale sig uden at være hundeangste for, hvad der kan ske med dem selv eller deres familie, fordi det tiltalte bandemedlem og hans ’brødre’ kender deres identitet. Bedre beskyttelse af vidner er også klart til samfundets bedste, for gode vidneudsagn er ofte det, der gør, at kriminelle bandemedlemmer dømmes for deres forbrydelser. Som samfund stiller vi tilmed store krav til vidnerne: Et vidne er forpligtet til at udtale sig, tale sandt, møde op i retten og forblive i retten – ellers risikerer vidnet at blive anholdt. Så det mindste, vi som samfund kan gøre, er da at sikre vidnets sikkerhed. På lederplads her avisen lød det dog i mandags, at vores forslag går for vidt. At vi ikke kan have ”et parallelt retssystem, hvor bandemedlemmer og rockere får ringere muligheder for at forsvare sig i retten end andre tiltalte”. Alle skal naturligvis have en retfærdig rettergang, det kunne vi aldrig drømme om at gå på kompromis med. Og det bør bestemt også være muligt, selvom et hardcore bandemedlem ikke får serveret vidnets navn på et sølvfad. Vi foreslår netop, at forsvarsadvokaten skal kende vidnets identitet, så hun/han kan foretage sin egen research om vidnet og udspørge vidnet på kryds og tværs – men forsvareren skal være sig sit ansvar bevidst og ikke afsløre vidnets identitet over for sin bandeklient. Det er vist ikke for meget forlangt. Tryghed er altafgørende for, at vidner fortæller, hvad de har set. Her i avisen kunne vi jo i weekenden læse, hvordan beboere i et boligområde i det nordøstlige Odense afholder sig fra at melde episoder til politiet af frygt for gengældelse fra tvivlsomme typer. Når vi skal banderne til livs, skal vi presse dem konstant. De fleste odenseanere har – desværre – gennem årene bidt mærke i bandernes storskrydende adfærd i vores by. Og en del odenseanere har oplevet trusler og regulære afstraffelser. Som by skal vi stå sammen mod banderne, og vi har brug for, at lovgiverne på Christiansborg giver os de bedste rammer for det – ved at beskytte vidner bedre. Det er godt, at bandemedlemmer nu kan idømmes længere fængselsstraffe, men hvad hjælper det, hvis de ikke dømmes? Fordi vidnerne ikke tør stå frem?

Nyborg

Nyt læserråd er skudt i gang: Nyborg-aktører skal finde løsninger sammen med Fyens Stiftstidende

Annonce