Annonce
Læserbrev

Debat: Man kan ikke sammenligne med andre bevaringsdebatter

Annonce

Lokaldebat: Jeg vil gerne præcisere, hvorfor mange lokale tøsinger har blandet sig i debatten om den planlagte lukning af portbygningerne ved Valdemars Slot.

For det første er der ingen på Tåsinge, der ønsker slottet jævnet med jorden eller ødelagt af påkørsler. Tværtimod.

Og at sammenligne med øvrige kulturarv bevaringsdebatter dur simpelthen ikke.

Debatten og affødte protester handler om, at man kort og godt meddeler, at man vil prøvelukke en offentlig vej. Portbygninger eller ej er det sagshåndteringen, der først og fremmest er under kritik her.

For det siger jo sig selv, at der omgående rejses spørgsmål til trafikafviklingen, samt til spørgsmålet om vende- og parkeringspladser. Det er jo ikke søndagsturen, det handler om for Tåsinges borgere, men om den daglige brug.

Men også om de problematikker mange forestiller sig med trafikafviklingen. Kan Jydevej, Gl Nybyvej bære den omdirigerede trafik, der må den vej? Kan Grønnegade og Troense Strandvej? Og hvis man, som der står i avisen, havde planlagt at fjerne skiltet til slottet Sundbrokrydset/Eskærvej og i stedet lade alle turister køre til slottet ad Nørreskovvej, hvordan forestiller man sig så, at alle disse biler og busser, alle skal vende og parkere på den lille offentlige parkeringsplads ved Slotshagen Strand?

Hvis man ville have lokalbefolkningen med på projektet, burde man have været åben og indkaldt til møde eller man kunne have lagt planerne for trafik og parkeringsafvikling offentligt frem i avisen, sammen med informationen om lukningen af vejen.

Man er nødt til at forholde sig nøgternt til den kendsgerning, at man ikke kan lukke en offentlig vej, uden at høre de lokale om de spørgsmål de måtte have til et projekt, der berører deres dagligdag.

Jeg kunne aldrig drømme om at gå imod bevarelse af hverken natur eller kulturarv nogen steder. Men jeg blandede mig i debatten dels for at påpege netop problemet med manglende information om trafikafviklingen og dels for at minde om de problematikker, der også er med al for høj fart på Nørreskovvej og de skrinlagte hastighedsdæmpende foranstaltninger, der i sin tid var planlagt i hele området omkring Nørreskovvej, Vievej, Ambrosiusegen og Slotshagen.

Det er nemlig ikke bare portbygninger, der er i fare for påkørsel, men i høj grad også bløde trafikanter, der færdes i et smukt rekreativt område, hvor øhavssti, turistbusser, lokale på spadseretur og kulturarvsturister mødes, og navnligt om sommeren opstår der mange farlige situationer i mødet mellem bløde trafikanter og billister/motorcyklister med alt for høj fart.

Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Fyn

Medicinsk cannabis: Et blåt stempel til et rødt-hvidt produkt - så ryger armene for alvor i vejret

Sydfyn For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce